Редица промени често се случват в програмите, файловете и цялата система, което води до загуба на някои данни. За да се предпазите от загуба на важна информация, трябва да архивирате необходимите секции, папки или файлове. Това може да стане със стандартните инструменти на операционната система, но специалните програми осигуряват повече функционалност и следователно са най-доброто решение. В тази статия сме избрали списък с подходящ резервен софтуер.

Acronis True Image

Първо в нашия списък е Acronis True Image. Тази програма предоставя на потребителите много полезни инструменти за работа с различни типове файлове. Тук има възможност за почистване на системата от остатъци, клониране на дискове, създаване на устройства за стартиране и отдалечен достъп до компютъра от мобилни устройства.

Инструменти на Acronis True Image

Що се отнася до архивирането, този софтуер осигурява архивиране на целия компютър, отделни файлове, папки, дискове и дялове. Запазете файловете на външно устройство, USB флаш устройство и друго устройство за съхранение. В допълнение, пълната версия отваря възможността за качване на файлове в облака от програмисти.

Изтеглете Acronis True Image

Backup4all

Задачата за архивиране в Backup4all се добавя чрез вградения съветник. Такава функция ще бъде изключително полезна за неопитни потребители, тъй като няма да са необходими допълнителни знания и умения, просто трябва да следвате инструкциите и да изберете необходимите параметри.

Основен прозорец Backup4all

В програмата има таймер, който определя, че архивирането ще започне автоматично в определено време. Ако възнамерявате да архивирате същите данни няколко пъти на редовни интервали, не забравяйте да използвате таймера, за да не стартирате процеса ръчно.

Изтегляне на Backup4all

APBackUp

Ако трябва бързо да настроите и да стартирате резервно копие на необходимите файлове, папки или дялове на диск, тогава проста програма APBackUp ще ви помогне да постигнете това. Всички предварителни действия в него се извършват от потребителя с помощта на вградения проект за добавяне на помощник. Той задава желаните параметри и стартира архива.

Основен прозорец APBackUp

Освен това в APBackUp има няколко допълнителни настройки, които ви позволяват да редактирате задачата поотделно за всеки потребител. Отделно, бих искал да спомена подкрепата на външни архивьори. Ако използвате такива за архиви, отделете малко време и конфигурирайте този параметър в съответния прозорец. Избраните ще бъдат приложени към всяка задача.

Изтегляне на APBackUp

Управление на твърдия диск

Доскоро компанията Paragon работи върху програмата Backup & Recovery. Въпреки това, сега функционалността му е разширена, възможно е да се изпълняват много различни операции с дискове, затова бе решено да се преименува на Hard Disk Manager. Този софтуер предоставя всички необходими инструменти за архивиране, възстановяване, консолидиране и разделяне на твърдите дискове.

Основното нещо е програмата Paragon Hard Disk Manager

Има и други функции, които ви позволяват да редактирате дискови дялове по различни начини. Paragon твърд диск мениджър е платена, но безплатна пробна версия е на разположение за изтегляне на официалния сайт на разработчика.

Изтегляне на Paragon твърд диск мениджър

ABC Backup Pro

ABC Backup Pro, както повечето от представителите в този списък, има вграден съветник за създаване на проекти. В него потребителят добавя файлове, конфигурира архивирането и изпълнява допълнителни действия. Разгледайте функцията Pretty Good Privacy. Той ви позволява да шифровате необходимата информация.

Основен прозорец на ABC Backup Pro

В ABC Backup Pro има инструмент, който ви позволява да работите с различни програми преди стартиране и в края на процеса на обработка. Това също така показва, че трябва да изчака програмата да затвори или да извърши копиране в определеното време. Освен това в този софтуер всички действия се записват в лог файлове, така че винаги можете да видите събитията.

Изтегляне на ABC Backup Pro

Macrium отразява

Macrium Reflect предоставя възможност за архивиране на данни и, ако е необходимо, за възстановяване при спешни случаи. Потребителят трябва само да избере дял, папки или отделни файлове, след което да определи местоположението за съхранение на архива, да конфигурира допълнителни параметри и да стартира процеса на изпълнение на задачите.

Архивиране на дискове и дялове в Macrium Reflect

Програмата ви позволява да извършвате клониране на дискове, да включите защитата на дисковите изображения от редактиране чрез вградената функция и да проверите файловата система за целостта и грешките. Macrium Reflect се разпространява срещу заплащане и ако искате да се запознаете с функционалността на този софтуер, просто изтеглете безплатната пробна версия от официалния сайт.

Изтеглете Macrium Reflect

EaseUS Todo Backup

EaseUS Todo Backup се различава от другите представители на факта, че тази програма ви позволява да архивирате цялата операционна система с възможност за последващо възстановяване, ако е необходимо. Има и инструмент, с който можете да създадете спасителен диск, който ви позволява да възстановите оригиналното състояние на системата в случай на повреди или вирусни инфекции.

EaseUS Todo Backup main window

Що се отнася до останалите, Todo Backup практически не се различава по отношение на функционалността от другите програми, представени в нашия списък. Той ви позволява да използвате таймера за автоматично стартиране на задачата, да извършвате архивиране по няколко различни начина, да зададете подробно копиране и да клонирате дискове.

Изтеглете

Ипериус гръб

Защитната задача в програмата Iperius Backup се изпълнява с помощта на вградения съветник. Процесът на добавяне на задание е лесен, от потребителя се изисква само да избира необходимите параметри и да следва инструкциите. Този представител е оборудван с всички необходими инструменти и функции, за да извърши резервно копиране или да извърши възстановяване на данни.

Основен прозорец Iperius Backup

Отделно искате да обмислите добавянето на обекти, които да копирате. Можете да смесите дялове на твърдия диск, папки и отделни файлове в една задача. Освен това има настройка за изпращане на известия до електронната поща. Ако активирате тази опция, ще бъдете известени за определени събития, като например попълване на резервно копие.

Изтегляне на Iperius Backup

Активен резервен експерт

Ако търсите проста програма, без допълнителни инструменти и функции, изострени само за извършване на резервни копия, препоръчваме да обърнете внимание на Active Backup Expert. Той ви позволява да фиксирате архива, да изберете степента на архивиране и да активирате таймера.

Стартов прозорец на Активно резервно копие

Сред недостатъците искам да спомена липсата на руски език и платеното разпределение. Някои потребители не са склонни да плащат за такава ограничена функционалност. Останалата част от програмата напълно се справя със задачата си, тя е проста и ясна. Неговата пробна версия е достъпна за изтегляне безплатно на официалния сайт.

Изтегляне на Active Backup Expert

В тази статия разгледахме списъка с програми за архивиране на файлове от всякакъв вид. Опитахме се да изберем най-добрите представители, защото сега има голямо количество софтуер за работа с дискове на пазара, просто е нереалистично да ги включим в една статия. Както безплатни, така и платени са представени тук, но те имат безплатни демо версии, препоръчваме да ги изтеглите и прочетете, преди да закупите пълната версия.