Дънната платка е основният компонент на всяко компютърно устройство, защото към него са прикрепени всички други компоненти и с помощта на тях могат да работят помежду си повече или по-малко правилно. Монтирането на този елемент се извършва на няколко етапа.

Важна информация

Не забравяйте да сравните размерите на кутията и дънната платка, които искате да купите или вече сте купили. Някои компактни случаи поддържат само малки модели. Препоръчва се предварително закупуване на всички необходими компоненти за компютъра - захранващия блок, паметта, твърд диск и / или SSD , процесор , охладител, видеокарта , Това е необходимо, за да можете веднага да проверите колко правилно сте инсталирали дънната платка и всички елементи върху нея.

Прочетете още:
Как да изберем дънна платка
Изберете CPU за компютъра
Избираме видеокартата за дънната платка
Избор на охладител за процесора

Важно е да бъдете колкото е възможно по-точни при работа с дънната платка. тя е много крехка и всякакви щети ще я направят невъзможна.

Стъпка 1: Инсталирайте дънната платка на системния модул

На този етап е необходимо да закрепите системната платка към вътрешните стени на кутията на компютъра, като използвате винтове. Точно сега се изисква да показва най-голяма точност, защото голяма вероятност от случайно надраскване / раздробяване. За закрепване използвайте винтове, които напълно съвпадат с отворите под тях. Те не трябва да бъдат повече или по-малко от тези дупки, защото това може да доведе до нестабилност на закрепването.

Място за инсталиране на дънната платка

Намерете място, където да поставите дънната платка и я фиксирайте здраво с болтове, след което можете да започнете да инсталирате други компоненти.

Стъпка 2: Свържете към захранването

Сега трябва да свържете дънната платка към мрежата, като използвате захранването. Опитайте се да купите захранване в зависимост от това колко ще бъде продуктивният ви компютър. Колкото по-високо е, толкова по-мощен е PSU, от който се нуждаете.

Свързване на захранването

Първоначално ще трябва да закрепите надеждно захранването в специален конектор вътре в кутията на компютъра и след това да го свържете към всички други компоненти на компютъра.

Урокът: Как да свържете захранване

Процесът на инсталиране на дънната платка не е толкова сложен, колкото изглежда на пръв поглед. Когато инсталацията приключи, опитайте да включите компютъра, за да видите дали всичко работи правилно. Ако компютърът не показва никакви признаци на живот, проверете отново качеството и верността на свързването на всеки компонент.