Обелените USB-конектори не са съвсем подходящи за компактни смартфони. Но това не означава, че не можете да свържете флаш устройства към тях. Съгласете се, че това може да е много удобно в много ситуации, особено когато телефонът не осигурява използването на MicroSD. Препоръчваме ви да разгледате всички опции за свързване на USB флаш устройство към приспособления с конектори за микро-USB.

Как да свържете USB флаш устройство към телефона

Първо, трябва да разберете дали вашият смартфон поддържа технологията OTG. Това означава, че микро-USB портът може да захранва външни устройства и да осигури видимост в системата. Тази технология започна да се прилага на устройства с Android 3.1 и по-нови версии.

Информация за поддръжката на OTG може да намерите в документацията за вашия смартфон или просто да използвате Интернет. За пълна сигурност, изтеглете приложението USB OTG Checker, чиято цел е да проверите устройството за поддръжка на технологията OTG. Трябва само да кликнете върху бутона "Проверете операционната система на USB OTG" .

Свали OTG Checker безплатно

Тест за поддръжка на OTG

Ако тестът за поддръжка на OTG е успешен, ще видите следната снимка.
Има подкрепа
И ако не, вижте това.
Няма поддръжка
Сега можем да разгледаме възможностите за свързване на флаш устройство към смартфон, ще разгледаме следното:

 • използване на OTG кабел;
 • с помощта на адаптера;
 • използвайте USB OTG флаш устройство.

За iOS има един начин - използването на специални флаш устройства с Lightning конектор за iPhone.

Интересното е, че в някои случаи можете да свържете и други устройства, например: мишка, клавиатура, джойстик и др.

Метод 1: Използване на OTG кабела

Най-разпространеният начин за свързване на USB флаш устройство към мобилни устройства включва използването на специален кабел за адаптер, който може да се купи навсякъде в продажбата на мобилни устройства. Някои производители включват такива кабели в конфигурацията на смартфони и таблети.

От една страна, кабелът OTG има стандартен USB конектор, а от друга - микро-USB щепсел. Лесно е да се отгатне какво да се вмъква и къде.
OTG кабел
Ако флаш паметта има светлинни индикатори, то може да бъде определено от тях, че силата е изчезнала. От самия смартфон можете също да получавате известия за свързания носител, но не винаги.

Съдържанието на флаш устройството може да се намери по протежение на пътя

/sdcard/usbStorage/sda1

За да направите това, използвайте файловия мениджър.
Папката UsbStorage

Прочетете още: Какво да направите, ако BIOS не вижда стартиращо USB флаш устройство

Метод 2: Използване на адаптера

Наскоро малките адаптери (адаптери) от USB към микро-USB започнаха да се появяват в продажба. Това малко устройство от едната страна има микро-USB изход, от друга - контакти за USB. Достатъчно е да поставите адаптера в интерфейса на USB флаш устройството и можете да го свържете към мобилното устройство.
USB адаптери на микро-USB

Метод 3: Използване на USB флаш устройство под конектора OTG

Ако възнамерявате често да свързвате устройство, най-лесният вариант е да закупите USB OTG флаш устройство. Такъв носител за съхранение има две порта едновременно: USB и микро-USB. Това е удобно и практично.
USB OTG устройство
Днес USB OTG флаш дискове могат да бъдат намерени почти навсякъде, където се продават конвенционални устройства. В същото време, на цена, те не струват много повече.

Метод 4: USB флаш памети

Има няколко специални носителя за iPhone. Компанията Transcend е разработила сменяемо устройство JetDrive Go 300. От една страна има съединител Lightning, а от друга - обичайният USB. Всъщност това е единственият наистина работещ начин за свързване на USB флаш устройство към смартфони в iOS.
JetDrive Go 300

Какво да направите, ако смартфонът не вижда свързаното USB флаш устройство

 1. На първо място, причината може да бъде в типа на файловата система на устройството, защото смартфоните работят чисто с FAT32. Решение: форматирайте USB флаш устройството с промяна на файловата система. Как да го направите, прочетете инструкциите ни.

  Урокът: Как да извършите форматиране на флаш устройство с ниско ниво

 2. На второ място, има вероятност устройството просто да не може да осигури правилното захранване за флаш устройството. Решение: опитайте да използвате други устройства.
 3. Трето, устройството не монтира автоматично свързаното устройство. Решение: Инсталирайте приложението StickMount. Тогава се случва следното:
  • когато свържете флаш-паметта, ще получите съобщение, в което ще се иска да стартирате StickMount;
  • поставете отметка в полето за автоматично стартиране в бъдеще и кликнете върху "OK" ;
  • Съобщение за StickMount

  • сега кликнете върху "Mount" .

  Стартирайте монтажа
  Ако всичко свърши, съдържанието на флаш устройството може да се намери по пътя

  /sdcard/usbStorage/sda1

Командата "Отключване" се използва за безопасно отстраняване на носителя. Имайте предвид, че StickMount изисква достъп на root. Можете да го получите, например, като използвате програмата Кинг Корен ,

Способността за свързване на USB флаш устройство към смартфон зависи преди всичко от него. Необходимо е устройството да поддържа технологията OTG и след това да използвате специален кабел, адаптер или да свържете USB флаш устройство.

Прочетете още: Решаване на проблема със скритите файлове и папки на USB флаш устройството