Според статистиката, след около 6 години, всеки втори твърд диск престава да работи, но практиката показва, че за 2-3 години твърдият диск може да изглежда като неизправност. Един от най-често срещаните проблеми е, когато устройството се срине или дори изтръска. Дори и да е било видяно само веднъж, е необходимо да се предприемат определени мерки, които да предпазят от възможна загуба на данни.

Причините, поради които твърдият диск кликне

Работният твърд диск не трябва да има външни звуци по време на работа. Той прави някакъв шум, наподобяващ бръмча, когато записвате или четете информация. Например, когато изтегляте файлове, изпълнявани на заден план програми, актуализации, стартиращи игри, приложения и т.н. Няма да са кликвания, кликвания, писъци и крекинг.

Ако потребителят наблюдава необичайни звуци за твърд диск, много е важно да разберете причината за възникването им.

Проверка на състоянието на твърдия диск

Скенер за статус на твърдия диск

Често потребителят, който изпълнява помощната програма за диагностика на състоянието на твърдия диск, може да чуе кликванията, които устройството излъчва. Това не е опасно, защото по този начин дискът може просто да маркира така наречените разбити сектори.

Прочетете още: Как да премахнете лошите сектори на твърдия диск

Ако кликванията и другите звуци не се наблюдават през останалото време, операционната система е стабилна и скоростта на самия твърд диск не е спаднала, няма причина за притеснение.

Превключете в режим за пестене на енергия

Режим на спиране в Windows

Ако сте включили режима за пестене на енергия и когато включите системата към него, ще чуете щракване на твърдия диск, след което това е нормално. Ако изключите съответните настройки, кликванията няма да се показват повече.

Деактивиране на твърдия диск

Прекъсвания на захранването

Мощните вълни също могат да причинят щракване на твърдия диск, а ако проблемът не бъде наблюдаван през останалото време, тогава устройството е наред. Потребителите на преносими компютри също могат да изпитат различни нестандартни твърди дискове, когато използват батерията. Ако при свързването на лаптопа към мрежата кликванията изчезнат, батерията може да е повредена и трябва да бъде заменена с нова.

прегряване

В различни случаи твърдият диск може да прегрее и знакът за това състояние ще бъде различен от нестандартен звук, който излъчва. Как да разберем, че дискът се прегрява? Обикновено това се случва при натоварване, например по време на игри или дълъг запис на твърдия диск.

В този случай е необходимо да се измери температурата на акумулатора. Това може да се направи с помощта на програми HWMonitor или AIDA64 ,

Прочетете още: Работни температури на различни производители на твърди дискове

Други признаци на прегряване са окачването на програми или цялата операционна система, внезапно напускане на рестартиране или пълно изключване на компютъра.

Помислете за основните причини за повишената температура на твърдия диск и как да го оправите:

 1. Продължителна работа. Както вече знаете, приблизителният живот на твърдия диск е 5-6 години. Колкото по-голям е, толкова по-лошо започва да работи. Прегряването може да е едно от проявите на неуспехи и можете да разрешите този проблем само по радикален начин: чрез закупуване на нов твърд диск.
 2. Лоша вентилация. Охладителят може да се разпадне, да се запуши от прах или да стане по-слаб от старост. В резултат се получава набор от температури и ненормални звуци от твърдия диск. Решението е възможно най-просто: проверка на вентилаторите за работа, почистване от прах или замяна с нови - те са доста евтини.
 3. Лоша линия / кабелна връзка. Проверете колко здраво е свързан кабелът (от IDE) или кабелът (от SATA) към дънната платка и захранването. Ако връзката е слаба, тогава токът и напрежението са променливи, което причинява прегряване.
 4. Окисляване на контактите. Тази причина за прегряване е често срещана, но не може да бъде открита веднага. Разберете дали има нанасяне на оксид на вашия твърд диск, като погледнете контактната страна на борда.

  Окислен контакт с твърдия диск

  Окиси на контакти могат да се появят поради високата влажност в помещението, така че проблемът да не се повтаря, е необходимо да се наблюдава нивото му, но за момента е необходимо да се почистят ръчно окислителните контакти или да се консултирате със специалист.

Сървърни корекции за повреди

Схема за серво на твърдия диск

На етапа на производство се записват серво маркировки на твърдия диск, които са необходими за синхронизиране на въртенето на дисковете, правилно позициониране на главите. Серво маркировките са лъчи, които започват от центъра на самия диск и се намират на еднакво разстояние един от друг. Всеки от тези маркери съхранява своя номер, мястото му в синхронизиращата верига и друга информация. Това е необходимо за стабилно въртене на диска и точното определяне на неговите участъци.

Серво маркировката е колекция от сервосистеми и когато е повредена, не може да се прочете част от диска. Устройството ще се опита да прочете информацията и този процес ще бъде придружен не само от дълги закъснения в системата, но и от силен удар. В този случай удря главата на диска, която се опитва да получи достъп до повреденото серво.

Това е много сложен и сериозен провал, когато HDD може да работи, но не и 100%. Коригирането на щетите може да се извърши само със серво, т.е. форматиране на ниско ниво. За съжаление, за тази цел няма програми, предлагащи този "нисък формат". Всяка такава полезност може само да създаде вид на форматиране на ниско ниво. Проблемът е, че многото форматиране на ниско ниво се извършва от специално устройство (серво-водач), което прилага серво-маркировки. Както вече беше разбрано, никоя програма не може да изпълнява същата функция.

Деформация на кабела или повреден конектор

SATA кабели за твърди дискове

В някои случаи виновникът на кликванията може да бъде кабелът, през който е свързан дискът. Проверете неговата физическа цялост - независимо дали е прекъснат, дали двете щепсели са плътно задържани. Ако е възможно, сменете кабела с нов и проверете качеството на работата.

Също така проверете конекторите за прах и отломки. Ако е възможно, свържете кабела на твърдия диск с друг съединител на дънната платка.

Грешно положение на твърдия диск

Инсталиран твърд диск в системния модул

Понякога проблемът се крие в грешната инсталация на диска. Тя трябва да бъде много здраво закрепена и разположена само хоризонтално. Ако поставите устройството под ъгъл или не го обезопасите, главата може да се придържа и да създава звуци като кликвания по време на работа.

Между другото, ако има няколко диска, най-добре е да ги монтирате на разстояние един от друг. Това ще им помогне да се охладят по-добре и да елиминират евентуалния вид звуци.

Физически разбивка

Физическа повреда на твърдия диск

Твърд диск - устройството е много крехко и се страхува от влияния като падания, шокове, силни удари, вибрации. Особено се отнася до собствениците на лаптопи - мобилни компютри чрез невнимание на потребителите по-често стационарни падане, стачка, поддържат големи тежести, шейкове и други неблагоприятни условия. Веднъж това може да доведе до разрушаване на устройството. Обикновено в този случай главите на дисковете са счупени и тяхното възстановяване може да бъде извършено от специалист.

Извън системата може да отиде и обикновен HDD, които не са подложени на никакви манипулации. Достатъчно е да нанесете парче прах в устройството под писалката, тъй като това може да предизвика скърцане или други звуци.

Проблемът може да се определи от естеството на звуците, произвеждани от твърдия диск. Разбира се, това не замества квалифицираната проверка и диагностика, но може да бъде полезно:

 • Повреда на главата на HDD - няколко кликвания се издават, след което устройството започва да работи по-бавно. Също така, с определена периодичност, за известно време може да има непрекъснати звуци;
 • Дефектен шпиндел - дискът започва да работи, но в крайна сметка този процес се прекъсва;
 • Счупени сектори - възможно е на диска да има нечетливи области (на физическо ниво, които не могат да бъдат премахнати чрез софтуерни методи).

Какво да направите, ако кликванията не могат да бъдат коригирани сами

В някои случаи потребителят може не само да се отърве от кликванията, но и да диагностицира причината за тях. Има само две възможности:

 1. Купете нов твърд диск. Ако проблемният диск все още работи, можете да опитате да направите системата клонирана с всички потребителски файлове. Всъщност замествате само самата медия и всичките ви файлове и операционна система ще работят както преди.

  Прочетете повече: Как да клонирам твърд диск

  Ако няма такава възможност, най-малкото можете да запазите най-важните данни в други източници на съхранение на информация: USB флаш, съхранение в облак, външен твърд диск и т.н.

 2. Обжалване пред специалист. Възстановяването на физическите повреди на твърдите дискове е много скъпо и обикновено няма смисъл. Особено когато става дума за стандартни твърди дискове (инсталирани в компютъра по време на покупката им) или закупени самостоятелно за малко пари.

  Въпреки това, ако дискът има много важна информация, експертът ще помогне "да го получи" и да го копира на нов твърд диск. С изразен проблем с щракване и други звуци, се препоръчва да се свържете с професионалисти, които могат да възстановят данни чрез софтуерни и хардуерни системи. Независимите действия могат да задълбочат ситуацията и да доведат до пълна загуба на файлове и документи.

Анализирахме основните проблеми, поради които твърдият диск може да кликне. На практика всичко е много индивидуално и във вашия случай може да има нестандартен проблем, например, блокиран двигател.

Идентифицирайте себе си, което е причинило кликвания, може да бъде много трудно. Ако нямате достатъчно познания и опит, ви съветваме да се свържете с специалист или да закупите и да инсталирате сами нов твърд диск.