Дефрагментиращите устройства значително ускоряват четенето и записването на файлове на твърдия диск на компютъра, като същевременно увеличават неговата производителност. Операционната система Windows по подразбиране има вградена програма за решаване на този вид проблем, но не е толкова ефективна, колкото софтуера на трета страна. За него и ще бъдат обсъдени по-долу.

Дефрагментирането е много важен процес на оптимизация. Тази процедура ви позволява да организирате фрагменти от файлове по начин, удобен за операционната система, като същевременно ускорявате работата на твърдия диск и целия компютър като цяло. Представените в статията програми са успешно ангажирани с решаването на този проблем.

Auslogics Disk Defrag

Първият модел за дефрагментиране, който може да заобиколи нивото на ефективност, вградена в Windows, е продукт на Auslogics. Той може да наблюдава HDD с помощта на вградената SMART функция. Той може да дефрагментира твърди дискове, които надвишават 1 TB. Работи с файлови системи FAT16, FAT32, NTFS в 32 и 64 битова операционна система. Ако искате да автоматизирате процеса на оптимизация, програмата има функцията да създава задачи за тяхното изпълнение без участието на потребителите.

Auslogics Disk Defrag

Auslogics Disk Defrag е напълно безплатна, но разработчиците са вмъкнали реклама, когато е възможно. При инсталирането съществува риск да се получи и много ненужен рекламен софтуер.

Изтеглете Auslogics Disk Defrag

MyDefrag

Много проста програма, която има в арсенала си няколко дефрагментиращи алгоритми и поддържа работа с Flash дискове. Всички извършени действия се записват в дневника, който може да бъде прегледан и анализиран по всяко време. Наборът от сценарии ще Ви позволи да изберете най-подходящия вариант за оптимизиране на обемите на диска, в зависимост от степента на разпокъсаност.

MyDefrag

Майдефраг е свободен, но проблемът е, че е само частично русифициран. Повечето информационни прозорци не са преведени. Софт отдавна не се поддържа от разработчика, но остава релевантен за този ден.

Изтегляне на MyDefrag

Defraggler

Подобно на продукта от Auslogics, Defraggler има функцията за планиране на задачите за автоматизация на процеса. Той има само два основни инструмента: анализ и дефрагментиране, но няма нужда от по-голяма подобна програма.

Defraggler

Интерфейсът е на руски език, има функции за оптимизиране на отделни файлове и всичко това е безплатно.

Изтегляне на Defraggler

Diskeeper

Първата програма в нашия списък, която може да опрости работата й - предотвратява фрагментацията на файлове с помощта на функцията IntelliWrite . Това означава, че процесът на дефрагментиране ще бъде много по-рядък и това от своя страна ще увеличи производителността на компютъра. Дисковият плейър е много лесен за автоматизиране и има широк набор от настройки за това: например автоматична оптимизация и управление на захранването на компютъра.

Diskeeper

След като веднъж сте задали всички параметри за себе си, можете да забравите за съществуването на тази дефрагментация, защото той ще направи всичко за вас.

Изтеглете Diskeeper

PerfectDisk

PerfectDisk комбинира някои полезни функции на Auslogics Disk Defrag и Diskeeper. Например, предотвратява фрагментацията на диска и има вградена SMART технология за мониторинг. Автоматизацията на процесите се осъществява чрез вградени календари с възможност за фина настройка. Добър бонус за потребителите на този мощен инструмент ще бъде функцията за почистване на дяловете на твърдия диск, което премахва всички ненужни системни файлове, освобождавайки пространство.

PerfectDisk

Съответно, за такава мощна програма ще трябва да плати. Има ограничена безплатна версия, но също така е много полезна за компютър. Руският интерфейс с PerfectDiske не е официално достъпен.

Изтегли PerfectDisk

Smart Defrag

Един от най-мощните и популярни инструменти на IOBit. Разполага с модерен графичен интерфейс, който се различава от всички представени в статията програми. Smart Defrag има много полезни функции, което ви позволява да не мислите за дефрагментиране на системата. Той може да работи в безшумен режим, т.е. без уведомления, оптимизирайки системата без намеса на потребителя.

Smart Defrag

Smart Defrag може да дефрагментира, когато стартирате компютъра, с изключение на избраните от вас файлове и папки. Подобно на PerfectDisk, той може да освободи място на твърдия диск. Геймърите ще оценят функцията за оптимизиране на играта, след което тяхната ефективност ще се увеличи.

Изтегляне на Smart Defrag

UltraDefrag

UltraDefrag е доста просто и полезно дефрагментиране за днес. Той може да оптимизира пространството преди да стартира операционната система, работейки с главната таблица с файлове MFT. Има широк спектър от опции, регулируеми чрез текстов файл.

UltraDefrag

Тази програма има всички необходими предимства: безплатна, русифицирана, малка по обем и накрая, показва невероятни резултати от оптимизирането на твърдия диск.

Изтегляне UltraDefrag

O & O Дефрагментиране

Това е един от най-разпространените продукти на O & O Software в този сегмент. В допълнение към прост системен анализ, O & O Defrag има до 6 уникални метода на дефрагментиране. Инструменти O & O DiskCleaner и O & O DiskStat оптимизират твърдия диск и дават най-подробна информация за резултатите от този процес.

O & O Дефрагментиране

Голямо предимство на O & O Defrag е подкрепата за вътрешни и външни USB устройства. Това ви позволява да оптимизирате Flash дискове, SSD дискове и други устройства за съхранение. В допълнение, програмата може да работи с няколко тома едновременно и може напълно да автоматизира процеса на дефрагментиране.

Изтеглете O & O Defrag

Vopt

Програмата отдавна не се подкрепя и на пръв поглед изглежда, че е напълно остаряла, но тя далеч не е така. Алгоритмите, разработени от Golden Bow Systems за тази дефрагментиране, все още са от значение дори и за най-новата операционна система. Интерфейсът VOpt съдържа много малки, но много полезни функции за оптимизиране на твърдия диск.

Vopt

Има малки системи за наблюдение на производителността на твърдия диск, функцията за изтриване на свободно пространство и всичко това безплатно. Налице са два режима на дефрагментиране, списъкът с задачи и списъкът с изключения. Това обаче са основните инструменти, които присъстват във всички съвременни дефрагментатори.

Изтегляне на Vopt

Пуран Дефраг

Puran Defrag е безплатна програма за оптимизиране на твърд диск с подробна конфигурация на всеки процес. Подобно на повечето предишни дефрагментиращи устройства, тя също така дава възможност за автоматизация. Основната разлика от другите представители на този сегмент е, че разработчиците не се съсредоточиха върху броя на функциите, а върху широк набор от параметри за тях. Puran Defrag може да подобри производителността на вашия компютър с комфорт.

Пуран Дефраг

Той е безплатен и лесен за използване. За съжаление, програмата не се поддържа от 2013 г. насам, но все още е актуална за съвременните компютри. Въпреки че няма русификация, интерфейсът е интуитивен.

Изтеглете Пуран Дефраг

Разбира се, не всички са възможни дефрагментиращи устройства, които заслужават уважение от потребителите, но те се подчертават поради простотата или обратното - широк спектър от полезни функции. Програмите от този сегмент са много полезни за файловите системи, тъй като те увеличават максимално ефективността, като организират фрагментите, разпръснати в пространството.