Сред потребителите на компютри има мнение, че не е необходимо да инсталирате драйвери за монитора. А кей какво да направи, ако картината и така е правилно показва. Това твърдение е само частично вярно. Факт е, че инсталираният софтуер ще позволи на монитора да показва картината с най-доброто цветно изобразяване и да поддържа нестандартни разделителни способности. Освен това, само благодарение на софтуера могат да се използват различни допълнителни функции на някои монитори. В този урок ще ви покажем как да изтеглите и инсталирате драйверите за BenQ монитори.

Научете модела на монитора на BenQ

Преди да започнем процеса на изтегляне и инсталиране на драйвери, трябва да определим модела на монитора, за който ще търсим софтуер. Това е много лесно. За да направите това, трябва само да използвате един от следните методи.

Метод 1: Информация за устройството и документацията

Най-лесният начин да научите модела на монитора е да погледнете задната му страна или в съответната документация за устройството.
Научете модела на монитора на BenQ

Ще видите информация, подобна на тази, показана в екранните снимки.

Информация за модела в документацията
В допълнение, без значение, името на модела е посочено върху опаковката или кутията, в която е доставено устройството.
Модел на монитора върху кутията
Недостатъкът на този метод е само, че надписите на монитора могат да бъдат изтрити и кутията или документацията просто ще бъдат изгубени или изхвърлени. Ако това се случи, не се разстройвайте. Има няколко други начина за идентифициране на вашето BenQ устройство.

Метод 2: Инструмент за диагностика на DirectX

 1. Натиснете едновременно клавишната комбинация "Win" и "R" .
 2. В прозореца, който се отваря, въведете кода dxdiag и натиснете "Enter" на клавиатурата или бутона "OK" в същия прозорец.
 3. Въвеждане на командата dxdiag

 4. Когато стартирате програмата за диагностика на DirectX, отворете раздела "Дисплей" . Той е в горната част на полезността. В този раздел ще намерите цялата информация за устройствата, свързани с графиките. Включително, моделът на монитора ще бъде посочен тук.
 5. Показване на модела на монитора в dxdiag

Метод 3: Общи помощни програми за диагностика на системата

За да идентифицирате модела на оборудването, можете също да използвате програми, които предоставят пълна информация за всички устройства на вашия компютър. Включително информация за модела на монитора. Препоръчваме ви да използвате софтуера Еверест или AIDA64 , Подробно ръководство за използването на тези програми можете да намерите в нашите отделни уроци.

Прочетете повече: Как да използвате Everest
Използване на програмата AIDA64

Как да инсталирате BenQ Монитор Софтуер

След като се определи моделът на монитора, е необходимо да започнете да търсите софтуера. Търсете драйвери за монитори по същия начин, както за всяко друго компютърно устройство. Единствената разлика е процесът на инсталиране на софтуера. В следните методи ще говорим за всички нюанси на софтуера за инсталиране и търсене. Така че, нека да започнем.

Метод 1: Официален източник на BenQ

Този метод е най-ефективният и доказан. За да го използвате, трябва да направите следното:

 1. Отиваме на официалния Уебсайт на BenQ ,
 2. В горната част на сайта ще намерите линията "Обслужване и поддръжка" . Посочваме показалеца на мишката над този ред и кликваме върху елемента "Изтегляния" в падащото меню.
 3. Връзка към страницата за изтегляне на софтуер за монитора

 4. На отворената страница ще видите ред за търсене, в който е необходимо да въведете модела на монитора си. След това трябва да натиснете "Enter" или върху иконата под формата на лупа до търсещия низ.
 5. Търсене на линия на уеб сайта на BenQ

 6. Освен това, можете да изберете своя продукт и неговия модел от списъка, който е под линията за търсене.
 7. Списък с продукти на BenQ

 8. След това страницата автоматично пада по-надолу, до областта с намерените файлове. Тук ще видите секции с ръководство за потребителя и драйвери. Интересуваме се от втория вариант. Кликнете върху съответния раздел "Шофьор" .
 9. В тази секция ще видите описание на софтуера, езика и датата на пускане. Освен това ще бъде посочен размерът на качения файл. За да започнете да изтегляте намерения драйвер, кликнете върху бутона, отбелязан на екранната снимка по-долу.
 10. Бутон за изтегляне на водача на BenQ

 11. В резултат архивът ще започне да се зарежда с всички необходими файлове. Очакваме края на процеса на изтегляне и извличаме цялото съдържание на архива на отделно място.
 12. Имайте предвид, че няма да има приложение с разширение ".exe" в списъка с файлове. Това е определен нюанс, който споменахме в началото на раздела.
 13. Съдържание на архива с водача на BenQ

 14. За да инсталирате драйвера на монитора, трябва да отворите "Device Manager" . Можете да направите това чрез натискане на бутоните "Win + R" на клавиатурата и въвеждане на devmgmt.msc в devmgmt.msc се поле. Не забравяйте да кликнете върху "OK" или "Enter" след това.
 15. В "Диспечер на устройства" трябва да отворите клона "Монитори" и да изберете устройството си. След това кликнете върху името му с десния бутон на мишката и изберете "Update drivers" в контекстното меню.
 16. Пример за неидентифициран монитор

 17. След това ще бъдете подканени да изберете режима за търсене на софтуер на компютъра. Изберете опцията "Ръчна инсталация" . За да направите това, трябва само да кликнете върху заглавието на раздела.
 18. Изберете ръчна инсталация на софтуер

 19. В следващия прозорец трябва да посочите местоположението на папката, в която преди това сте извлекли съдържанието на архива на драйвера. Можете да въведете самия път в съответния ред или да кликнете върху бутона "Преглед" и да изберете желаната папка от основната директория на системата. След като сте посочили пътя към папката, натиснете бутона "Напред" .
 20. Посочете пътя към файловете на драйвера

 21. Сега съветникът за инсталиране инсталира софтуера за вашия BenQ монитор. Този процес ще отнеме не повече от минута. След това ще видите съобщение за успешната инсталация на всички файлове. Ако погледнете отново списъка с мениджъри на устройства, ще установите, че мониторът ви е бил успешно идентифициран и готов за работа.
 22. Това ще завърши този метод за търсене и инсталиране на софтуера.

Метод 2: Софтуер за автоматично търсене на драйвери

За програмите, предназначени за автоматично търсене и инсталиране на софтуер, споменаваме във всяка статия, посветена на шофьорите. Това не е случайно, защото тези помощни средства са универсален инструмент за решаване на почти всички проблеми с инсталирането на софтуер. Този случай не е изключение. Прегледът на такива програми направихме в специален урок, който можете да откриете, като кликнете върху връзката по-долу.

Урокът: Най-добрите програми за инсталиране на драйвери

Можете да изберете най-любимата опция. Все пак, трябва да обърнем внимание на факта, че мониторът е много специфично устройство, което не може да разпознае всички комунални услуги от този род. Затова ви препоръчваме да се обърнете към DriverPack Solution , Той има най-обширната база данни с драйвери и списък с устройства, които програмата може да идентифицира. Освен това, за ваше удобство разработчиците са създали както онлайн версия, така и версия на програмата, която не изисква активна интернет връзка. Всички тънкостите на работата в DriverPack Solution са споделени в отделна статия за обучение.

Урокът: Как да актуализирате драйвера на компютъра с помощта на DriverPack Solution

Метод 3: Уникалният идентификатор на монитора

За да инсталирате софтуера по този начин, първо трябва да отворите "Device Manager" . Пример за това как се прави това е даден в първия метод, девети параграф. Повторете го и преминете към следващата стъпка.

 1. Кликнете с десния бутон върху името на монитора в раздела "Монитори" , който се намира в самия "Device Manager" .
 2. В менюто, което се показва, изберете реда "Свойства" .
 3. Изберете свойствата на монитора

 4. В прозореца, който се отваря след това, отидете на подточка "Информация" . В този раздел в реда "Имоти" посочваме параметъра "Оборудване ID" . В резултат ще видите стойността на идентификатора в полето "Стойности" , което се намира малко по-ниско.
 5. Копирайте ID на монитора
  Трябва да копирате тази стойност и да я поставите на всяка онлайн услуга, която е специализирана в намирането на драйвери чрез хардуерния идентификатор. Вече споменахме такива ресурси в нашия отделен урок, посветен на намирането на софтуер по идентификатор на устройството. В него ще намерите подробни инструкции как да изтегляте драйвери от подобни онлайн услуги.

  Урокът: Търсене в драйвери по ID на хардуера

Използвайки един от предложените методи, лесно ще постигнете максимално ефективното представяне на вашия BenQ монитор. Ако срещнете трудности или проблеми по време на инсталирането, пишете за тях в коментарите към тази статия. Ще решим този въпрос съвместно.