USB (универсална серийна шина или универсална серийна шина) е най-многофункционалният порт до момента. С този съединител към компютъра можете да свързвате не само USB флаш устройство, клавиатура или мишка, но и много други устройства. Например има преносими мини хладилници с USB връзка, лампи, високоговорители, микрофони, слушалки, мобилни телефони, видеокамери, офис оборудване и др. Списъкът наистина е огромен. Но за да могат всички периферни устройства да работят правилно и данните да се предават бързо през този порт, е необходимо да инсталирате драйвери за USB. В тази статия ще разгледаме пример за това как да го направим правилно.

По подразбиране USB драйверите се инсталират заедно с софтуера на дънната платка, тъй като се отнасят директно към него. Следователно, ако нямате инсталирани USB драйвери по някаква причина, най-напред ще се свържем със сайтовете на производителите на дънната платка. Но за всичко в ред.

Изтеглете и инсталирайте драйвери за USB

В случай на USB, както и при всякакви други компютърни компоненти, има няколко начина за намиране и изтегляне на необходимите драйвери. Ще ги анализираме подробно в ред.

Метод 1: От сайта на производителя на дънната платка

Първо трябва да знаем производителя и модела на дънната платка. За да направите това, трябва да изпълните няколко прости стъпки.

 1. На бутона "Старт" щракнете с десния бутон на мишката и изберете "Command Line" или "Command Line (Administrator)" .
 2. Прозорци на командния ред 8 и 10

 3. Ако имате операционна система Windows 7 или по-ниска, трябва да натиснете комбинацията "Win + R" . В резултат се отваря прозорец, в който трябва да въведете командата "cmd" и натиснете бутона "OK" .
 4. Въведете командата cmd

 5. И в първия и втория случай ще се появи прозорецът "Команден ред" . След това трябва да въведете следните команди в този прозорец, за да намерите производителя и модела на дънната платка.
 6. wmic baseboard get Manufacturer - узнать производителя платы
  wmic baseboard get product - модель материнской платы

  Производител и модел на дънната платка

 7. Сега, знаейки марката и модела на дънната платка, трябва да отидете на официалния сайт на производителя. Можете лесно да го намерите чрез всяка търсачка. Например, в нашия случай това е компанията ASUS. Преминаваме сайт на това дружество ,
 8. На сайта трябва да намерите търсения низ. В него представяме модела на дънната платка. Имайте предвид, че най-често в лаптопите моделът на дънната платка съвпада с модела на самия лаптоп.
 9. Търсете модела на дънната платка

 10. С натискането на бутона "Enter" ще бъдете преведени на страницата с резултати от търсенето. Намерете дънната платка или лаптопа си в списъка. Кликнете върху връзката, като кликнете върху името.
 11. Резултат от търсенето в официалния сайт

 12. В повечето случаи от горната част ще видите няколко под-точки към дънната платка или лаптопа. Нуждаем се от линия "Подкрепа" . Кликваме върху него.
 13. Поддръжка на елементите в сайта

 14. На следващата страница трябва да намерите елемента "Драйвери и помощни програми" .
 15. Драйвери и помощни програми

 16. В резултат на това ще стигнем до страницата с избора на операционната система и съответните драйвери. Моля, имайте предвид, че не винаги, като изберете операционната си система, можете да видите драйвера в списъка. В нашия случай драйверът за USB може да бъде намерен в секцията "Windows 7 64bit" .
 17. Изтеглете връзки за USB драйвери

 18. След като отворите дървото "USB" , ще видите една или повече връзки, за да изтеглите драйвера. В нашия случай изберете първия и натиснете бутона "Global" .
 19. Изтеглете незабавно архива с инсталационните файлове. След като изтеглянето приключи, трябва да разопаковате цялото съдържание на архива. В този случай има 3 файла в него. Пуснете файла "Настройка" .
 20. Файлове от архива с USB драйвери

 21. Ще започне процесът на разопаковане на инсталационните файлове, след което ще започне самата инсталационна програма. В първия прозорец, за да продължите, трябва да кликнете върху бутона "Напред" .
 22. Следващ бутон по време на инсталирането на USB драйвера

 23. Следващата статия ще бъде запознаване с лицензионното споразумение. Правим това по желание, след което поставяме отметка в реда "Приемам условията в лицензионното споразумение" и кликвам върху бутона "Напред" .
 24. Споразумение за лиценз за USB драйвери

 25. Процесът на инсталиране на драйвера започва. Напредък, който можете да видите в следващия прозорец.
 26. Процес на инсталиране на USB драйвер

 27. Когато инсталацията приключи, ще видите съобщение за успешното завършване на операцията. За да завършите, просто трябва да кликнете върху бутона "Завършване" .
 28. Край на инсталацията на USB драйвера
  Това завършва процеса на инсталиране на USB драйвера от уеб сайта на производителя.

Метод 2: Използване на програмите за автоматично актуализиране на драйверите

Ако не искате да се притеснявате от търсенето на производителя и модела на дънната платка, изтеглянето на архиви и т.н., тогава трябва да използвате този метод. За този метод имате нужда от помощна програма за автоматично сканиране на системата и зареждане на необходимите драйвери.

Урокът: Най-добрите програми за инсталиране на драйвери

Например, можете да използвате DriverScanner или Auslogics Driver Updater , Във всеки случай ще имате много да избирате. Подобни програми в мрежата до момента, голям брой. Вземете например същото DriverPack Solution , За подробна инсталация на драйвери, използващи тази програма, можете да научите от нашия специален урок.

Урокът: Как да актуализирате драйвера на компютъра с помощта на DriverPack Solution

Метод 2: Чрез диспечера на устройствата

Отворете Device Manager. За да направите това, направете следното.

 1. Натиснете клавишната комбинация "Win + R" и в devmgmt.msc се прозорец въведете devmgmt.msc . Натиснете клавиша "Enter" .
 2. В диспечера на устройствата, потърсете грешки от USB. Като правило такива грешки се придружават от жълти триъгълници или удивителни знаци до името на устройството.
 3. Ако има подобен ред, кликнете върху името на такова устройство с десния бутон на мишката и изберете елемента "Актуализиране на драйверите" .
 4. Промени в драйверите на устройството

 5. В следващия прозорец изберете "Автоматично търсене на актуализирани драйвери" .
 6. Автоматично търсене на драйвери през Device Manager

 7. Ще се стартира програмата за търсене и актуализиране на драйвера за USB. Това ще отнеме малко време. Ако програмата намери необходимите драйвери, ще ги инсталира незабавно. В резултат ще видите съобщение за успешния или неуспешен край на процеса на търсене и инсталиране на софтуера.

Обърнете внимание, че този метод е най-неефективният от всички три. Но в някои случаи наистина помага на системата да идентифицира поне USB порта. След тази инсталация е необходимо да се търсят драйвери по един от двата начина, изброени по-горе, така че скоростта на предаване на данни през пристанището да е възможно най-висока.

Както вече споменахме, при всяка ситуация на непреодолима сила винаги съхранявайте най-важните и необходими драйвери и помощни програми на отделен носител. Ако е необходимо, може да ви спести много време, което ще бъде изразходвано за повторно търсене на софтуер. Освен това може да има ситуации, при които просто няма да имате достъп до интернет и ще е необходимо да инсталирате драйвера.