Изпълнявайки локалния редактор за групови правила, понякога можете да видите известие, че системата не може да намери необходимия файл. В тази статия ще говорим за причините за тази грешка, а също така ще ви разкажем за методите за закрепването й към операционната система Windows 10 ,

Как да се определи gpedit в Windows 10

Обърнете внимание, че с горния проблем най-често се срещат потребители на Windows 10, които използват редакторите "Домакин" или "Стартер". Това се дължи на факта, че редакторът на местната групова политика просто не е предвиден за тях. Собствениците на професионални, предприемачески или образователни версии също се срещат периодично с горната грешка, но в техния случай това обикновено се обяснява с вирусна активност или с провал на системата. Във всеки случай можете да решите проблема по няколко начина.

Пример за грешка при стартиране на gpedit на Windows 10

Метод 1: Специален пластир

До този момент този метод е най-популярният и ефективен. За да го използваме, ще се нуждаем от неофициален пач, който ще инсталира необходимите системни компоненти в системата. Тъй като описаните по-долу действия се извършват със системни данни, ние препоръчваме, само за всеки случай създаване на точка за възстановяване ,

Изтеглете инсталатора gpedit.msc

По този начин описаният метод ще изглежда на практика:

 1. Кликваме върху връзката по-горе и изтегляме архива на компютъра или лаптопа.
 2. Извличаме съдържанието на архива на всяко удобно място. Вътре има един файл, наречен "setup.exe" .
 3. Извадете инсталационния файл от архива с помощта на patch gpedit

 4. Стартирайте извлечената програма, като кликнете два пъти върху LMB.
 5. Ще се покаже "Помощникът за настройка" и ще видите добре дошли екран с общо описание. За да продължите, кликнете върху бутона "Напред" .
 6. Кликнете върху бутона "Напред" в първия прозорец на помощника за настройка на gpedit

 7. В следващия прозорец ще има съобщение, че всичко е готово за инсталиране. За да започнете процеса, кликнете върху бутона "Инсталиране" .
 8. Кликнете върху бутона Инсталиране, за да започнете инсталирането на gpedit

 9. Непосредствено след това пластирът и всички системни компоненти ще бъдат инсталирани директно. Чакаме края на операцията.
 10. Процесът на инсталиране на gpedit в Windows 10

 11. След няколко секунди ще видите прозорец със съобщение за успешното завършване.

  Бъдете внимателни, тъй като следващите стъпки са леко различни в зависимост от битовата дълбочина на операционната система.

  Ако използвате Windows 10 32-битов (x86), можете да кликнете върху "Finish" и да започнете да използвате редактора.

  В случая на OS x64, всичко е малко по-сложно. Собствениците на такива системи трябва да оставят окончателния прозорец отворен и да не натискат "Finish" . След това ще трябва да извършите няколко допълнителни манипулации.

 12. Съобщението за успешната инсталация на gpedit в Windows 10

 13. Натиснете едновременно клавишите "Windows" и "R" на клавиатурата. В полето, което се показва, въведете следната команда и натиснете "Enter" на клавиатурата.

  %WinDir%Temp

 14. Отворете временната папка чрез програмата Изпълнение

 15. В прозореца, който се показва, ще видите списък с папки. Намерете този, наречен "gpedit" между тях, и след това го отворете.
 16. Отворете директорията gpedit в временната папка WIndows 10

 17. Сега трябва да копирате няколко файла от тази папка. Ние ги маркирахме в екранната снимка по-долу. Тези файлове трябва да бъдат вмъкнати в папката, която е в пътя:

  C:WindowsSystem32

 18. Копирайте посочените файлове в папката System32 на Windows OS 10

 19. След това отидете в папката с име "SysWOW64" . То се намира на следния адрес:

  C:WindowsSysWOW64

 20. От тук копирате папките "GroupPolicyUsers" и "GroupPolicy" , както и отделен файл "gpedit.msc", който е в основата. За да вмъкнете всичко това в папката "System32" на адрес:

  C:WindowsSystem32

 21. Копирайте посочените папки и файлове в директорията System32 на Windows OS 10

 22. Сега можете да затворите всички отворени прозорци и да рестартирате устройството. След рестартиране отново опитайте да отворите програмата " Изпълни", като използвате комбинацията "Win + R" и въведете стойността на gpedit.msc . След това кликнете върху "OK" .
 23. Изпълнете редактора на местна групова политика на Windows 10

 24. Ако всички предишни действия бяха успешни, ще започне редактора на груповите правила, който е готов за употреба.
 25. Независимо от размера на вашата система, понякога може да се случи, че когато отворите "gpedit" след описаните манипулации, редакторът започва с грешка MMC. В подобна ситуация отидете на следния път:

  C:WindowsTempgpedit

 26. В папката "gpedit" потърсете файл, наречен "x64.bat" или "x86.bat" . Направете един от тях, който съответства на битовата дълбочина на операционната система. Функциите, написани в него, ще бъдат изпълнени автоматично. След това опитайте отново да стартирате редактора на груповите правила. Този път всичко трябва да работи като часовник.
 27. Стартирайте пластира gpedit на Windows 10

Това завършва този метод.

Метод 2: Сканиране за вируси

От време на време с грешка при стартирането на редактора има и потребители на Windows, чиито издания се различават от дома и стартера. В повечето от тези случаи вината за всичко е вируси, които проникват в компютъра. В такива ситуации е необходимо да се прибегне до помощта на специален софтуер. Не вярвайте на вградения софтуер, защото и злонамерените програми могат да му навредят. Най-често срещаният софтуер от този вид е Dr.Web CureIt , Ако не сте чували за това до сега, препоръчваме да прочетете специалната ни статия, в която подробно описваме нюансите на използването на тази програма.

Пример за използване на Dr.Web CureIt за вирусно сканиране

Ако не ви харесва описаната програма, можете да използвате друга. Най-важното е да изтриете или дезинфекцирате файлове, заразени с вируси.

Прочетете повече: Сканиране за вируси без антивирус

След това трябва да опитате отново да стартирате редактора на груповите правила. Ако е необходимо, след теста можете да повторите стъпките, описани в първия метод.

Метод 3: Преинсталиране и поправяне на Windows

В ситуации, при които описаните по-горе методи не дават положителен резултат, струва си да помислите за повторно инсталиране на операционната система. Има няколко начина, по които можете да получите чиста операционна система. А за да използвате някои от тях, няма да се нуждаете от софтуер на трети страни. Всички действия могат да се извършват чрез вградените функции на Windows. Говорихме за всички такива методи в отделна статия, затова Ви препоръчваме да кликнете върху връзката по-долу и да я прочетете.

Възстановяване на оригиналното състояние на операционната система Windows 10

Прочетете повече: Как да преинсталирате операционната система Windows 10

Това всъщност са всички начини, по които искаме да ви разкажем за тази статия. Надяваме се, че един от тях ще помогне да се коригира грешката и да се възстанови функционалността на редактора на груповите правила.