Твърдият диск е проектиран за много дълъг живот. Но въпреки този факт потребителят рано или късно се сблъсква с въпроса за неговото заместване. Такова решение може да бъде причинено от провала на стария диск или баналното желание да се увеличи наличната памет. В тази статия ще научите как правилно да добавите твърд диск на компютър или лаптоп Windows 10 ,

Добавяне на нов твърд диск в Windows 10

Процесът на свързване на устройството предполага малко разглобяване на системния модул или лаптопа. Освен когато твърдият диск е свързан чрез USB. Ще разкажем подробно за тези и други нюанси. Ако следвате тези инструкции, тогава няма да имате никакви трудности.

Процес на свързване с устройството

В повечето случаи твърдият диск е свързан директно към дънната платка чрез SATA или IDE конектора. Това позволява на устройството да работи с най-висока скорост. USB устройствата в това отношение са малко по-ниски в скоростта. По-рано беше публикувана статия на нашия уебсайт, в която процесът на свързване на устройството за персонални компютри беше описан подробно и стъпка по стъпка. Съдържа информация за свързването чрез IDE-кабел и SATA конектора. В допълнение, там ще намерите описание на всички нюанси, които трябва да се имат предвид при използване на външен твърд диск.

Пример за твърди дискове с SATA и IDE конектори

Още подробности: Начини за свързване на твърдия диск към компютъра

В тази статия бихме искали да споделим отделно за процеса на смяна на устройството в лаптоп. Добави втори диск вътре в лаптопа просто не може. В краен случай можете да изключите устройството и на негово място да поставите допълнителни носители, но не всеки се съгласява да прави такива жертви. Следователно, ако вече имате инсталиран HDD и искате да добавите SSD диск, тогава има смисъл да направите външен твърд диск от HDD устройството и на негово място да инсталирате SSD устройство.

Още подробности: Как да направите външно устройство от твърдия диск

За вътрешна подмяна на диск ще ви е необходимо следното:

 1. Изключете лаптопа и го изключете от мрежата.
 2. Обърнете базата нагоре. На някои модели лаптопи има специален отсек в долната част, който осигурява бърз достъп до RAM и твърдия диск. По подразбиране тя е затворена с пластмасова обвивка. Вашата задача е да го премахнете, отвинтвайки всички винтове по периметъра. Ако на вашия лаптоп няма такова отделение, ще трябва да премахнете цялото покритие.
 3. Пластмасов капак на дъното на лаптопа за бърз достъп до детайлите

 4. След това отстранете всички винтове, които държат устройството.
 5. Внимателно издърпайте клетката на твърдия диск от връзката.
 6. Премахване на твърдия диск от лаптопа за подмяна

 7. След като извадите устройството, сменете го с друго. В този случай, не забравяйте да разгледате местоположението на контактите на конектора. Трудно е да се объркат, тъй като дискът просто не е установен, но случайно счупване е напълно възможно.
 8. Процесът на инсталиране на нов твърд диск в лаптоп

Остава само да затегнете твърдия диск, затворете капака и го фиксирайте с винтове. По този начин можете лесно да инсталирате допълнително устройство.

Настройка на дискове

Както всяко друго устройство, устройството изисква някаква конфигурация след свързване към системата. За щастие, в Windows 10 това се прави доста лесно и не изисква допълнителни знания.

инициализация

След като инсталирате нов твърд диск, операционната система я „незабавно“ взима. Но има ситуации, когато няма устройство в списъка, тъй като не е инициализирано. В този случай е необходимо системата да се разбере, че е диск. В Windows 10 тази процедура се извършва чрез вградени инструменти. Говорихме за това подробно в отделна статия.

Процесът на инициализиране на твърдия диск след свързване

Още подробности: Как да инициализираме твърд диск

Имайте предвид, че понякога потребителите имат ситуация, при която дори инициализацията на HDD не се показва. В този случай опитайте следното:

 1. Кликнете върху бутона "Търсене" в лентата на задачите. В долното поле на прозореца, който се отваря, въведете фразата "Покажи скрито" . Желаната секция се появява в горната част. Кликнете върху неговото име с левия бутон на мишката.
 2. Стартирайте прозорец с опции за показване на скрити дискове и папки в Windows 10

 3. Нов прозорец ще се отвори автоматично в необходимия раздел „Преглед“ . Слез долу в края на списъка в полето "Разширени настройки" . Необходимо е да махнете отметката от квадратчето „Скриване на празни дискове“ . След това натиснете "OK" .
 4. Изключване в параметрите на функцията Скриване на празни дискове в Windows 10

В резултат на това твърдият диск трябва да се появи в списъка с устройства. Опитайте се да напишете някакви данни за него, след което тя ще престане да бъде празна и ще можете да върнете всички параметри на техните места обратно.

маркиране

Много потребители предпочитат да разделят един твърд диск с голям капацитет на няколко по-малки дяла. Този процес се нарича „маркиране“. Ние също така посветихме на него отделна статия, която съдържа описание на всички необходими действия. Препоръчваме ви да се запознаете с него.

Използване на помощна програма за настройка на твърдия диск на трети страни в Windows 10

Още подробности: 3 начина за разделяне на твърд диск в Windows 10

Моля, обърнете внимание, че това действие не е задължително, което означава, че не е необходимо да го извършвате. Всичко зависи от вашите лични предпочитания.

Така научихте как да свързвате и конфигурирате допълнителен твърд диск в компютър или лаптоп с Windows 10. Ако след извършването на всички действия проблемът с дисплея на диска остане уместен, препоръчваме ви да се запознаете със специалния материал, който ще помогне за разрешаването на проблема.

Още подробности: Защо компютърът не вижда твърдия диск