Температурата на видеокартата е основният индикатор, който трябва да бъде наблюдаван през цялата работа на устройството. Ако пренебрегнете това правило, можете да получите прегряване на графичния чип, което може да доведе не само до нестабилна работа, но и до повреда на много скъп видео адаптер.

Днес ще обсъдим начините за наблюдение на температурата на видеокартата, както на софтуера, така и на тези, които изискват допълнително оборудване.

Прочетете още: Премахване на прегряването на видеокартата

Следене на температурата на видеокартата

Както вече споменахме, ние ще наблюдаваме температурата по два начина. Първата е използването на програми, които четат информация от сензорите на графичен чип. Втората е използването на помощен инструмент, наречен пирометър.

Метод 1: специални програми

Софтуерът, чрез който е възможно измерването на температурата, условно се разделя на две категории: информация, позволяваща само наблюдение на индикаторите и диагностика, където е възможно да се извърши тестване на устройства.

Един от представителите на програмите от първата категория е полезността GPU-Z , В допълнение към информацията за видеокартата, като например модела, размера на видео паметта, честотата на процесора, дава данни за степента на зареждане на възлите на видеокартата и за температурата. Цялата тази информация може да се намери в раздела "Сензори" .

Разделът с показанията на сензорите на видеокартата в полезрението GPU-Z

Програмата ви позволява да регулирате показването на минимални, максимални и средни стойности. Ако искаме да проверим до каква температура се загрява видеокартата при пълно натоварване, тогава в падащия списък на настройките е необходимо да изберете елемента "Показване на най-високото четене" , да стартирате приложението или играта и да играете или да играете за известно време. GPU-Z автоматично фиксира максималната температура на GPU.

Наблюдавайте максималната температура на графичния процесор на GPU-Z

Също така има такива програми HWMonitor и AIDA64 ,

Софтуерът за тестване на видеокарти ви позволява да правите четения от сензора на GPU в реално време. Нека разгледаме мониторинга като пример за Furmark.

  1. След като стартирате програмата, трябва да кликнете върху бутона "Управление на стреса на GPU" .

    Провеждане на графичен процесор за стрес-тест в програмата Furmark

  2. След това трябва да потвърдите намерението си в диалоговия прозорец за предупреждение.

    Предупредителният прозорец след стартирането на стрес теста на GPU в програмата Furmark

  3. След всички действия, тестването ще започне в прозореца с референтен критерий, шеговито наричани потребители "shaggy bagel". На дъното можем да видим температурната скала и нейното значение. Продължете да наблюдавате, докато графиката се превърне в права линия, т.е. температурата спира да се покачва.

    Прозорецът за тестване на стреса на графичния процесор в програмата Furmark

Метод 2: Пирометър

Не всички компоненти на печатни платки на видеокартата са снабдени със сензор. Това са чипове с памет и подсистема за захранване. В същото време тези възли също имат свойството да разпределят доста много топлина под натоварване, особено при овърклок.

Печатна платка на графичната карта GTX 980Ti

Прочетете още:
Как да овърклокувате графичната карта AMD Radeon
Как да овърклокувате графичната карта NVIDIA GeForce

Измерването на температурата на тези компоненти може да се извърши с помощта на спомагателен инструмент - пирометър.

Пирометър за измерване на температурата на чиповете с памет и мощните вериги на видеокартата

Измерването е просто: трябва да насочите инструменталния лъч към компонентите на таблото и да вземете показания.

Следене на температурата на видеокартата с използване на пирометър

Трябва да знаем два начина за наблюдение на температурата на видеокартата. Не забравяйте да наблюдавате нагряването на графичния адаптер - това ще ви позволи бързо да диагностицирате прегряването и да предприемете необходимите мерки.