Модерните графични адаптери са цели компютри с процесори, памет, мощност и охлаждане. Охлаждането е един от най-важните компоненти, тъй като GPU и другите части, разположени на печатни платки, произвеждат много топлина и могат да се повредят в резултат на прегряване.

Днес нека да поговорим за температурите, при които видео картата може да работи и как да се избегне прекомерно нагряване и следователно нежелани последствия под формата на скъпи ремонти, ако картата е изгорена

Работни температури на видеокартата

Температурата на GPU е пряко засегната от нейната мощност: колкото по-високи са таймерите, толкова по-голямо е числото. Също така различните системи за охлаждане различно отнемат топлината. Референтните модели традиционно се нагряват повече от видеокарти с нереферентни (обичайни) охладители.

Примери за видеокарти с референтни и несвързани охладителни системи

Нормалната работна температура на графичния адаптер не трябва да надвишава 55 градуса при празен ход и 85 при товар от 100%. В някои случаи горният праг може да бъде превишен, особено за графични карти от висок клас от AMD от върха, например R9 290X. С тези графични процесори можем да видим стойност от 90 до 95 градуса.

Работни температури на видеокарти на различни производители под товар от 100%

За моделите от Nvidia отоплението в повечето случаи е по-ниско с 10 до 15 градуса, но това се отнася само за GPU на сегашното поколение (10 серии) и за предните две (700 и 900 серии). По-старите линии могат също да затоплят стая през зимата.

За видео карти на всички производители максималната температура за днес е 105 градуса. Ако числата надвишават горните стойности, тогава има прегряване, което значително влошава качеството на адаптера, което се изразява в "забавяне" на картини в игри, шумове и артефакти на монитора, както и при неочаквани рестарти на компютъра.

Артефакти на екрана на монитора поради прегряване на GPU и други компоненти

Как да знаем температурата на видеокартата

Има два начина за измерване на температурата на графичния процесор: използване на програми или използване на специално оборудване - пирометър.

Прочетете повече: Как да проверите температурата на видеокартата

Причини за повишени температури

Има няколко причини за прегряване на видеокартата:

 1. Намаляване на топлинната проводимост на термичния интерфейс (термична паста) между графичния процесор и дъното на охладителната система на радиатора. Решаването на този проблем е да се замени топлинната паста.

  Прочетете повече:
  Сменете топлинната паста на видеокартата
  Избор на топлинна паста за охладителната система на видеокартата

 2. Повреда на феновете на охладителя на видеокартата. В този случай можете временно да разрешите проблема, като замените гредата в лагера. Ако тази опция не работи, ще трябва да смените вентилатора.

  Прочетете повече: Повреда на вентилатора на видеокартата

 3. Прах, който се е установил върху ребрата на радиатора, което значително намалява способността му да разсейва топлината, предавана от графичния процесор.
 4. Лошо изчистване на корпуса на компютъра.

  Прочетете повече: Премахване на прегряването на видеокартата

Обобщавайки, можем да кажем следното: "Работната температура на видеокартата" - концепцията е много условна, има само определени граници, над които има прегряване. Температурата на GPU трябва винаги да се контролира, дори ако устройството е закупено ново в магазина, както и редовно да проверява как работят вентилаторите и дали е натрупал прах в охладителната система.