Понякога потребителите на компютри се питат как да създават виртуален твърд диск или компактдиск. Нека да проучим процедурата за изпълнение на тези задачи в Windows 7.

Урокът: Как да създадете и използвате виртуален твърд диск

Начини за създаване на виртуален диск

Методите за създаване на виртуален диск, на първо място, зависят от това, коя опция искате да получите в резултат на това: изображението на твърдия носител или CD / DVD. Като правило файловете на твърдия диск имат разширение VHD и ISO изображения се използват за монтиране на компактдиск или DVD. За да изпълните тези операции, можете да използвате вградените инструменти на Windows или да се обърнете към помощта на програми на трети страни.

Метод 1: DAEMON Tools Ultra

На първо място, помислете за опцията за създаване на виртуален твърд диск, като използвате програма на трета страна за работа с устройства - DAEMON Tools Ultra ,

 1. Изпълнявайте приложението с администраторски права. Отворете раздела Инструменти .
 2. Отворете раздела "Инструменти" в DAEMON Tools Ultra

 3. Отваря се прозорец със списък от налични програмни инструменти. Изберете "Добавяне на VHD" .
 4. Отворете прозореца Добавяне на VHD в раздела "Инструменти" в DAEMON Tools Ultra

 5. Прозорецът за добавяне на VHD, т.е. създаване на условен твърд диск, се отваря. На първо място, трябва да регистрирате директорията, в която ще бъде поставен този обект. За целта кликнете върху бутона отдясно на полето "Запиши като" .
 6. Отидете на избора на местоположението на твърдия диск в прозореца Add VHD в DAEMON Tools Ultra

 7. Отваря се прозорецът за запис. Въведете го в директорията, в която искате да поставите виртуалното устройство. В полето "Име на файл" можете да промените името на обекта. По подразбиране това е NewVHD . След това кликнете върху "Запазване" .
 8. Запишете файла във формат VHD в прозореца Запазване като в DAEMON Tools Ultra

 9. Както можете да видите, избраният път се показва в полето "Запиши като" в shell на DAEMON Tools Ultra. Сега трябва да посочите размера на обекта. За да направите това, използвайте бутона за избор, за да изберете един от двата вида:
  • Фиксиран размер ;
  • Динамично разширение .

  В първия случай силата на диска ще бъде точно определена от вас и ако изберете втория елемент, тъй като съдържанието се запълни, обектът ще се разшири. Действителната граница е размерът на празното пространство в HDD дяла, където ще бъде поставен VHD файлът. Но дори и да изберете тази опция, все пак трябва да зададете началния обем в полето "Размер" . Само цифрата е вписана и мерна единица е избрана отдясно на полето в падащия списък. Предлагат се следните устройства:

  • мегабайти (по подразбиране);
  • гигабайти ;
  • терабайта .

  Внимателно се обърнете към избора на желания елемент, защото с грешка разликата в размера в сравнение с желания обем ще бъде по-голям или по-малък. След това, ако е необходимо, можете да промените името на диска в полето "Етикет" . Но това не е задължително условие. Продължете както е описано, за да започнете образуването на VHD файла, натиснете "Start" .

 10. Избиране на размера и стартиране на образуването на VHD файла в раздела "Инструменти" в DAEMON Tools Ultra

 11. Процесът на генериране на файл с VHD е в ход. Неговата динамика се показва чрез индикатор.
 12. Процедура за генериране на VHD файл в раздела "Инструменти" в DAEMON Tools Ultra

 13. След като процедурата приключи, в DAEMON Tools Ultra shell ще се появи следното съобщение: "Процесът на създаване на VHD бе завършен успешно!" . Кликнете върху "Завършване" .
 14. Процедурата за генериране на VHD файл е завършена в DAEMON Tools Ultra

 15. По този начин се създава виртуален твърд диск, използващ DAEMON Tools Ultra.

Виртуален твърд диск в DAEMON Tools Ultra

Метод 2: Disk2vhd

Ако DAEMON Tools Ultra е универсален инструмент за работа с мултимедия, Disk2vhd е много специализирана програма, предназначена само за създаване на VHD и VHDX файлове, т.е. виртуални твърди дискове. За разлика от предишния метод, като използвате тази опция, не можете да правите празна виртуална среда, а само да създадете моментна снимка на вече съществуващ диск.

Изтегляне на Disk2vhd

 1. Тази програма не изисква инсталация. След вас неопакован пощенски архив , изтеглени от връзката по-горе, изпълнете изпълнимия файл disk2vhd.exe. Отваря се прозорец с лицензионното споразумение. Кликнете върху "Съгласен съм" .
 2. Екран за потвърждение на лиценза в Disk2vhd

 3. Прозорецът за създаване на VHD се отваря веднага. Адреса на папката, където ще бъде създаден този обект, се показва в полето "Име на файла на VHD" . По подразбиране това е същата директория, в която се намира изпълнимият Disk2vhd. Разбира се, в повечето случаи потребителите не са доволни от това местоположение. За да промените пътя към директорията за създаване на устройства, щракнете върху бутона, намиращ се вдясно от посоченото поле.
 4. Отидете при избора на виртуалната директория за местоположението на твърдия диск в Disk2vhd

 5. Отваря се полето "Име на изходния VHD файл ..." . Придвижете се до директорията, в която искате да поставите виртуалното устройство. Можете да промените името на обекта в полето "Име на файл" . Ако го оставите непроменено, то ще съвпадне с името на вашия потребителски профил на този компютър. Кликнете върху "Запазване" .
 6. Избиране на директорията за местоположението на виртуалния твърд диск на прозореца за име на изходния VHD файл в Disk2vhd

 7. Както можете да видите, пътят до полето "Име на файла на VHD" е променен на адреса на папката, която потребителят е избрал. След това можете да махнете отметката от "Използване на Vhdx" . Въпросът е, че по подразбиране Disk2vhd формира превозвача не във формат VHD, а в по-напреднал вариант VHDX. За съжаление, досега не всички програми са в състояние да работят с него. Затова ви препоръчваме да записвате в VHD. Но ако сте сигурни, че VHDX е подходящ за вашите цели, не можете да го маркирате. Сега, в полето "Обеми, които трябва да включите" , отбележете само за елементите, съответстващи на обектите, които ще копирате. За разлика от всички други позиции, маркерът трябва да бъде премахнат. Кликнете върху "Създаване", за да започнете процеса.
 8. Стартирайте създаването на виртуален твърд диск във формат VHD в Disk2vhd

 9. След края на процедурата ще бъде създадена виртуалната снимка на избрания диск във формат VHD.

Метод 3: Инструменти на Windows

Може да се образува условен твърд носител с помощта на стандартни инструменти на системата.

 1. Кликнете върху Старт . Щракнете с десния бутон на мишката ( PCM ), щракнете върху името "Компютър" . Ще се покаже списък, където изберете "Управление" .
 2. Отворете прозореца за управление на компютъра чрез контекстното меню в менюто "Старт" в Windows 7

 3. Появява се прозорецът за управление на системата. В лявото меню в блока "Устройства за съхранение" отидете в позиция "Управление на дискове" .
 4. Отворете раздела "Управление на дискове" в прозореца "Управление на компютъра" в Windows 7

 5. Обвивката на инструмента за управление на устройството е стартирана. Кликнете върху "Действие" и изберете "Създаване на виртуален твърд диск" .
 6. Отидете на създаването на виртуален твърд диск чрез вертикално вертикалното меню в раздела Управление на дискове в прозореца Управление на компютъра в Windows 7

 7. Отваря се прозорецът за създаване, където трябва да посочите в коя директория ще бъде разположена диска. Кликнете върху "Преглед" .
 8. Преминете към селекцията директория за местоположението на твърдия диск в прозореца Windows 7 Създаване и прикрепване на виртуален твърд диск

 9. Отваря се прозорецът за преглед на обекти. Преместете се в директорията, в която планирате да поставите файла на диска във формат VHD. Желателно е тази директория да не се намира в същия дял като HDD, на който е инсталирана системата. Предпоставка е, че дялът не е компресиран, в противен случай операцията ще се провали. В полето "Име на файл" не забравяйте да посочите името, под което ще идентифицирате този елемент. След това кликнете върху "Запазване" .
 10. Избиране на директорията за местоположението за виртуални файлове с твърд диск в прозореца за визуализиране на виртуални твърди дискове в Windows 7

 11. Той се връща към прозореца за създаване на виртуален диск. В полето "Местоположение" виждаме пътя към директорията, избрана в предишната стъпка. След това трябва да зададете размера на обекта. Това е практически същото като в програмата DAEMON Tools Ultra. Първо изберете един от следните формати:
  • Фиксиран размер (зададен по подразбиране);
  • Динамично разширение .

  Стойностите на тези формати съответстват на стойностите на типовете дискове, които преди това разгледахме в DAEMON Tools.

  След това в полето "Виртуален твърд диск" задайте първоначалния му размер. Не забравяйте да изберете една от трите мерни единици:

  • мегабайти (по подразбиране);
  • гигабайти ;
  • терабайта .

  Изберете виртуалния размер на виртуалния диск в Създаване и прикрепване на виртуален твърд диск в прозореца на Windows 7

  След извършване на тези манипулации, кликнете върху "OK" .

 12. Изберете размера на виртуалния твърд диск в Създаване и прикрепване на виртуален твърд диск в прозореца на Windows 7

 13. Връщайки се към главния прозорец за управление на дяловете, в долната му част можете да видите, че вече се е появило неразпределено устройство за съхранение. Кликнете върху PCM за неговото име. Типичен шаблон на това име е "Диск номер" . В менюто, което се показва, изберете опцията "Инициализиране на диск" .
 14. Преминете към инициализирането на неразпределения диск чрез контекстното меню в раздела "Управление на дискове" в прозореца "Управление на компютъра" в Windows 7

 15. Отваря прозореца за инициализация на диска. Просто кликнете върху "OK" .
 16. Инициализиране на неразпределен диск в прозореца за инициализиране на дискове в Windows 7

 17. След това в списъка на елемента ни ще се покаже състоянието "В мрежата". Кликнете върху PCM на празното място в блока "Неразпределени" . Изберете "Създаване на прост звук ..." .
 18. За да преминете към просто създаване на обем в раздела Управление на дискове в прозореца Управление на компютъра в Windows 7

 19. Ще се стартира Съветникът за посрещане на съветника за създаване на силата на звука . Кликнете върху Напред .
 20. Добре дошли в съветника за опростен обем на Windows 7

 21. Следващият прозорец показва размера на силата на звука. Той се изчислява автоматично от данните, които сме поставили при създаването на виртуален диск. Така че тук не е нужно да променяте нищо, просто кликнете върху "Напред" .
 22. Определяне на размера на силата на звука в съветника за създаване на прост том в Windows 7

 23. Но в следващия прозорец трябва да изберете буквата на името на звука от падащия списък. Важно е на компютъра да няма обем, който да има същото обозначение. След като изберете буквата, щракнете върху Напред .
 24. Изберете буквата на името на тома в прозореца Създаване на прост том на Windows 7

 25. В следващия прозорец не е необходимо да правите никакви промени. Но в полето "Volume label" можете да замените стандартното име "New volume" с всяко друго, например "Virtual disk" . След това в "Explorer" този елемент ще действа като "виртуален диск К" или с другата буква, която сте избрали в предишната стъпка. Кликнете върху Напред .
 26. Прозорец за форматиране на дялове в прозореца Windows 7 Simple Volume Wizard

 27. След това ще се отвори прозорец с обобщените данни, които сте въвели в полетата "Мастърс" . Ако искате да промените нещо, натиснете "Назад" и направете промени. Ако сте доволни, кликнете върху "Завършване" .
 28. Изключване в прозореца Windows 7 Simple Volume Wizard

 29. След това създаденото виртуално устройство ще се покаже в прозореца за управление на компютъра.
 30. Виртуален диск се създава в раздела "Управление на дискове" в прозореца "Управление на компютъра" в Windows 7

 31. Можете да отидете при него чрез "Explorer" в секцията "Компютър" , където има списък с всички дискове, свързани към компютъра.
 32. Създаденият виртуален диск в секцията Компютър в Windows Explorer 7

 33. Но на някои компютърни устройства след рестартиране в определения дял този виртуален диск може да не се показва. След това стартирайте инструмента "Управление на компютъра" и отново отидете в раздела "Управление на дискове" . Кликнете върху менюто "Действие" и изберете елемента "Прикачи виртуален твърд диск" .
 34. Отидете на виртуалната връзка с твърдия диск чрез вертикално вертикалното меню в раздела Управление на дискове в прозореца Управление на компютъра в Windows 7

 35. Прозорецът на гнездото за устройства се отваря. Кликнете върху "Преглед ..." .
 36. Отидете на селекцията директория за местоположението на твърдия диск в прикачения виртуален твърд диск в прозореца на Windows 7

 37. Показва се програмата за преглед на файлове. Придвижете се до директорията, в която предварително сте запазили VHD обекта. Маркирайте го и кликнете върху "Отваряне" .
 38. Отваряне на виртуален твърд диск в прозореца за визуализиране на виртуални твърди дискове в Windows 7

 39. Пътят към избрания обект ще се покаже в полето "Местоположение" на прозореца "Прикрепете виртуалния твърд диск" . Кликнете върху OK .
 40. За да стартирате виртуална връзка с твърд диск в прикачения виртуален твърд диск в прозореца на Windows 7

 41. Избраният диск ще бъде налице отново. За съжаление, някои компютри трябва да извършват тази операция след всяко рестартиране.

Виртуалният диск отново се предлага в секцията Управление на дискове в прозореца Управление на компютъра в Windows 7

Метод 4: UltraISO

Понякога не е необходимо да създавате твърд виртуален диск, а виртуално CD-устройство и да изпълнявате ISO файл с изображение в него. За разлика от предишната, тази задача не може да се изпълнява само с помощта на инструментите на операционната система. За да го решим, трябва да използвате софтуер на трети страни, например, UltraISO ,

Урокът: Как да създадете виртуално устройство в UltraISO

 1. Стартирайте UltraISO. Създайте виртуално устройство в него, както е описано в урока, посочен по-горе. На контролния панел кликнете върху иконата "Свързване към виртуално устройство" .
 2. Отидете на mount към виртуално устройство, като използвате бутона от лентата с инструменти в UltraISO

 3. Когато кликнете върху този бутон, ако отворите списък с дискове в "Explorer" в секцията "Компютър" , ще видите, че към списъка с устройства с подвижни носители е добавено друго устройство.

  Виртуалното устройство се добавя към списъка с дискове в Windows Explorer чрез програмата UltraISO

  Но се връщаме в UltraISO. Има прозорец, който се нарича "Virtual Drive" . Както можете да видите, полето "Изображение" е празно в момента. Трябва да регистрирате пътя към ISO файла, който съдържа изображението на диска, което искате да стартирате. Кликнете върху елемента отдясно на полето.

 4. Отворете прозореца за избор на файлове ISO в програмата UltraISO

 5. Появява се прозорецът "Open ISO файл" . Отидете в директорията на желания обект, маркирайте го и кликнете върху "Open" .
 6. Отваряне на ISO изображение в прозореца Open ISO файл в програмата UltraISO

 7. Сега в полето "Файл с изображения" е регистриран пътът към обекта ISO. За да го стартирате, кликнете върху елемента " Mount ", разположен в долната част на прозореца.
 8. Монтиране на виртуалното устройство в програмата UltraISO

 9. След това кликнете върху "Стартиране" вдясно от името на виртуалното устройство.
 10. Стартиране на виртуално устройство в UltraISO

 11. След това ще се стартира ISO изображението.

Разбрахме, че виртуалните дискове могат да бъдат два вида: твърди (VHD) и CD / DVD (ISO) изображения. Ако първата категория обекти може да бъде създадена както с помощта на софтуера на трета страна, така и с помощта на вътрешните инструменти на Windows, задачата за монтиране на ISO може да се управлява само чрез използване на софтуерни продукти на трети страни.