Добре известно е, че при продължително използване на операционната система, без да се инсталира повторно, нейната производителност и скорост на работа спадат значително, а неизправностите в нейното функциониране стават все по-очевидни. Това се дължи главно на натрупването на "боклук" на твърдия диск под формата на ненужни файлове и регистърни грешки, които често се случват при деинсталиране на програми и извършване на други действия. Нека видим какви начини можете да почистите вашия компютър на Windows 7 от запушване на елементите му и отстраняване на грешки.

Вижте също:
Как да подобрите производителността на компютъра в Windows 7
Как да премахнете спирачките на компютър Windows 7

Начини за коригиране на грешките и премахване на "боклука"

Изчистете системата от "боклука" и коригирайте натрупаните грешки, както и повечето други стандартни манипулации, може да се извърши в две групи методи: използване на софтуер от трети страни или вградени инструменти на Windows 7. След това ще разгледаме подробно възможностите за използване на двата метода.

Метод 1: Използвайте приложения от трети страни

На първо място ще разгледаме как да постигнем решаването на задачите, зададени в тази статия, с помощта на софтуера на трети страни. За почистване на компютъра от "боклука" и коригиране на грешки, има специални приложения - оптимизатори. Най-високото ниво на популярност сред потребителите сред потребителите е използването на CCleaner. На неговия пример разглеждаме алгоритъма на действията.

Изтеглете CCleaner

 1. За да почистите компютъра си от "боклук", изпълнете CCleaner и отидете в секцията "Почистване" . В разделите "Windows" и "Приложения", като отметнете и отметнете отметките, посочете кои елементи искате да обработвате и кои елементи не ги правят. Не забравяйте да ви посъветва да изчистите временните файлове и браузърите за кеш. Останалите настройки са зададени по Ваша преценка. Но ако наистина не ги разбирате, можете да оставите позицията на checkmarks по подразбиране. След това кликнете върху "Анализ" .
 2. Преходът към анализа на данните за почистване на системата за боклук в програмата CCleaner на Windows 7

 3. Ще започне процедурата за анализ на данни, по време на която програмата ще определи кои обекти да бъдат изтрити, според настройките, които сте задали преди това.
 4. Анализ на данните за почистване на системата за боклук в програмата CCleaner на Windows 7

 5. След анализа CCleaner ще покаже списък с елементите, които ще бъдат изчистени, и количеството данни, които ще бъдат изтрити. След това кликнете върху "Почистване" .
 6. Пускане на боклук за почистване на системата в програмата CCleaner на Windows 7

 7. Ще се появи диалогов прозорец, който ви предупреждава, че файловете ще бъдат изтрити от вашия компютър За да потвърдите действията си, за да изтриете данните, кликнете върху "OK" .
 8. Потвърждение на съгласието за изтриване на файлове в диалоговия прозорец в програмата CCleaner на Windows 7

 9. Той ще започне процеса на почистване на системата от "боклук".
 10. Процедурата за почистване на системата за боклук в програмата CCleaner на Windows 7

 11. При завършването му ще бъдат изтрити ненужните файлове, което ще освободи място на твърдия диск и ще доведе до намаляване на обема информация, обработвана от процесора. В прозореца, който се отваря, можете да видите списък с изчистени обекти, както и общото количество изтрита информация.

  Общата сума на изтритата информация в програмата CCleaner на Windows 7

  урок: Почистване на компютъра от "боклука", използвайки CCleaner

 12. За да коригирате грешките, отидете в секцията "Регистрация" на CCleaner.
 13. Преминаване към ключа на системния регистър в CCleaner на Windows 7

 14. В секцията " Поверителност на регистрацията" можете да премахнете отметките от елементи, които не искате да проверявате за грешки. Но без да е необходимо, не препоръчваме това, тъй като анализът няма да бъде пълен. Кликнете върху бутона "Търсене на проблеми".
 15. Отидете при търсенето на грешки в системния регистър в програмата CCleaner на Windows 7

 16. Ще бъде стартирано търсене на грешки в системния регистър. Както са открити, в прозореца на програмата се показва списък с грешки.
 17. Откриване на грешки в системния регистър в програмата CCleaner на Windows 7

 18. След като анализът приключи, ще се генерира списък с проблеми. Ако не смятате, че някой от елементите на този списък е истинска грешка, премахнете отметката от квадратчето вляво от него. Но такава нужда е доста рядко. След това кликнете върху бутона "Решете ..." .
 19. Преходът към корекцията на грешките в системния регистър в програмата CCleaner на Windows 7

 20. Отваря се диалогов прозорец, в който ще бъдете подканени да запазите резервно копие на направените промени. Препоръчваме Ви да кликнете върху бутона "Да" - ако внезапно изход от регистъра бъде изтрит погрешно, винаги можете да започнете възстановяването. Този съвет е особено полезен, ако не сте напреднал потребител, а на предишния етап не сте имали разбиране за това, какви са елементите, показани в списъка, които са отговорни за изтриването.

  Отидете, за да запазите резервно копие на направените промени в диалоговия прозорец в програмата CCleaner на Windows 7

  урок: Как да възстановите системния регистър

 21. Ще се отвори "Explorer" , с който трябва да отидете в директорията на твърдия диск или сменяемия носител, където възнамерявате да запазите резервното копие. Ако желаете, можете да промените името по подразбиране на всяко друго в полето "Име на файл" , но това не е необходимо. След това кликнете върху бутона "Запазване" .
 22. Запазване на резервно копие на направените промени в прозореца "Запазване като" в "CCleaner" в Windows 7

 23. В следващия диалогов прозорец кликнете върху бутона "Фиксирано маркиране" .
 24. Отидете на корекцията на отбелязаните грешки в системния регистър в диалоговия прозорец в програмата CCleaner на Windows 7

 25. Ще се извърши ремонтната процедура. След като приключите, кликнете върху бутона "Затваряне" .
 26. Затваряне на диалоговия прозорец след коригиране на грешки в системния регистър в програмата CCleaner на Windows 7

 27. Връщайки се към главния прозорец на CCleaner, кликнете отново върху бутона "Търсене на проблеми" .
 28. Повторете търсенето на грешки в системния регистър в програмата CCleaner на Windows 7

 29. Ако след откриване на повторен анализ на проблемите, това означава, че регистърът е напълно чист от грешки. Ако прозорецът отново покаже проблемните елементи, процедурата за почистване трябва да се извърши, докато стане напълно, като се придържа към описания по-горе алгоритъм на действията.

  Проблеми със системния регистър не са открити в CCleaner на Windows 7

  урок:
  Почистване на регистъра чрез CCleaner
  Как да почистите регистъра на Windows от грешки

Метод 2: Използвайте системни инструменти

Можете също така да почистите компютъра от "боклук" и да премахнете грешки от системния регистър чрез системните инструменти.

 1. Кликнете върху "Старт" и отворете секцията "Всички програми" .
 2. Отидете на Всички програми чрез менюто "Старт" в Windows 7

 3. Отворете директорията "Стандарт" .
 4. Придвижете се до папката Стандарт чрез менюто "Старт" в Windows 7

 5. След това отидете в папката "услуга" .
 6. Отидете в директорията Системни инструменти чрез менюто "Старт" в Windows 7

 7. Намерете в тази директория името на помощната програма "Disk Cleanup" и кликнете върху нея.

  Стартирайте системната програма за почистване на диска от директорията Utilities чрез менюто "Старт" в Windows 7

  Можете да стартирате това приложение за почистване по-бързо, но тогава трябва да запомните една команда. Въведете Win + R и в израза тип отворен прозорец:

  cleanmgr

  Кликнете върху "OK" .

 8. Стартирайте системната програма за почистване на диска, като въведете команда в прозореца Изпълнение в Windows 7

 9. В помощния прозорец, който се стартира, изберете буквата от дяла, който искате да почистите, от падащия списък "Дискове" и кликнете върху "OK" .
 10. Изберете името на дяла на твърдия диск в прозореца на системната програма за почистване на дискове в Windows 7

 11. Помощната програма ще стартира процедурата за сканиране за възможността да се освободи от "боклука" на дисковия дял, който бе избран в предишния прозорец. Този процес може да отнеме от няколко минути до половин час и повече в зависимост от силата на компютъра, така че бъдете готови да чакате.
 12. Сканиране на диск за възможността за нейното освобождаване от помощната програма за боклук за почистване на дискове в Windows 7

 13. След като сканирането приключи, в прозореца ще се покаже списък с наличните за изтриване елементи. Онези от тях, които трябва да бъдат освободени от "боклука", са отметнати. Съдържанието на някои от тях може да се види чрез маркиране на съответния елемент и кликване върху "Преглед на файлове" .
 14. Прегледайте съдържанието на елемента в помощната програма за прозорци за почистване на дискове в Windows 7

 15. След това в "Explorer" се отваря директорията, съответстваща на избрания елемент. Можете да видите съдържанието му и да определите значението му. Въз основа на това можете да решите: струва си да изчистите тази директория или не.
 16. Директория, която трябва да се почисти в Windows Explorer 7

 17. След като отметнете елементите в главния прозорец, кликнете върху "OK", за да започнете процедурата за почистване.

  Преминаване към събиране на боклука в прозореца на помощната програма за почистване на диска в Windows 7

  Ако искате да почистите от "боклука" не само обичайните директории, но и системните папки, кликнете върху бутона "Изчистване на системните файлове" . Естествено, тази функция е достъпна само при обработка на дяла, на който е инсталирана операционната система.

 18. Преминаване към почистване на системните директории от боклука в помощната програма за прозорци за почистване на дискове в Windows 7

 19. Ще се отвори прозорец, където трябва отново да изберете диска. Тъй като искате да почистите системните файлове, изберете дяла, на който е инсталирана операционната система.
 20. Избиране на системния дял на твърдия диск в помощната програма за прозорци за почистване на дискове в Windows 7

 21. След това ще започне анализ на възможността за освобождаване на диска от "боклука", като вече се вземат под внимание системните указатели.
 22. Сканиране на системния диск за възможността за освобождаването му от помощната програма за почистване на дискове в Windows 7

 23. След това ще се покаже списък с предложените за почистване елементи. Този път тя ще бъде по-дълга от предишната, тъй като тя взема под внимание системните директории, но най-важното е, че общият размер на изтритите данни вероятно ще се увеличи. Това означава, че можете да изтриете повече ненужна информация. Поставете отметки в полетата за елементи, които считате за разумни, и кликнете върху "OK" .
 24. Стартиране на система за почистване на боклук в помощната програма за прозорци за почистване на дискове в Windows 7

 25. Ще се отвори прозорец, където трябва да потвърдите действията, като кликнете върху бутона "Изтриване на файлове" .
 26. Потвърждаване на изтриването на файлове в помощната програма за диалогов прозорец за почистване на дискове в Windows 7

 27. Процедурата за премахване на боклука ще започне, при което всички елементи, които маркирате, ще бъдат изчистени от данните.
 28. Процедурата за премахване на боклука в помощната програма за прозорци за почистване на дискове в Windows 7

 29. След края на този процес ще бъдат изтрити ненужните файлове, което ще освободи място на твърдия диск и ще допринесе за по-бърза работа с компютъра.

  Вижте също:
  Как да почистите папката Windows от "боклука" в Windows 7
  Компетентно почистване на папката "WinSxS" в Windows 7

За разлика от почистването на отломки, определянето на грешки в системния регистър, без да се използват помощни програми на трети страни, е доста сложна процедура, с която може да се справи само специалист или много опитен потребител. Ако не сте такива, е по-добре да не изкушавате съдбата и да решавате този проблем с помощта на специализирана програма, алгоритъмът на действията в един от които е описан при разглеждането на Метод 1 .

Внимание! Ако все пак решавате на свой собствен риск да коригирате ръчно грешките в регистъра, не забравяйте да го архивирате, тъй като последиците от неправилни действия могат да бъдат неприятни.

 1. За да отидете на "Редактор на системния регистър" на клавиатурата Win + R и в отворения прозорец тип в израза:

  regedit

  След това кликнете върху "OK" .

 2. Стартирайте редактора на системния регистър, като въведете команда в прозореца Изпълнение в Windows 7

 3. В левия панел на отворения "Редактор на системния регистър" има навигационен панел от дървовидна форма, с който можете да навигирате през различните отрасли на системния регистър.
 4. Придвижване в редактора на системния регистър в Windows 7

 5. Ако трябва да изтриете ненужния дял, който е свързан с предварително деинсталирана програма, трябва да кликнете върху него с десния бутон на мишката и да изберете опцията "Изтриване" в менюто, което се отваря.
 6. Преминете към изтриването на дял в редактора на системния регистър в Windows 7

 7. След това трябва да потвърдите действието, като кликнете върху бутона "Да" .
 8. Потвърждение за изтриване на дял в диалоговия прозорец на редактора на системния регистър в Windows 7

 9. Неправилният раздел ще бъде премахнат от системния регистър, което помага да се оптимизира системата.

  урок: Как да отворите редактора на системния регистър в Windows 7

Можете да изчистите системата "боклук" с помощта на вградени инструменти за OS и приложения от трети страни. Втората опция е по-удобна и позволява по-фина настройка на изтриването, но в същото време вграденият системен инструмент ви позволява да почистите системните директории (например папката "WinSxS" ), които софтуерът на трети страни не може да обработва правилно. Но за да се отстранят грешките в регистъра, разбира се, можете ръчно да използвате само функционалността на системата, но това е доста сложна процедура, която изисква специални познания. Следователно, за повечето обикновени потребители, ако е необходимо да се реши този проблем, единствено използването на програми от трети страни е приемлив метод.