В някои случаи потребителите трябва да зададат името на модела RAM, свързан към компютъра. Нека да разберем как да разпознаем марката и модела на слота за памет в Windows 7.

Прочетете още: Как да разберете модела на дънната платка в Windows 7

Програми за определяне на модела на RAM

Името на производителя RAM и други данни за модула RAM, инсталиран на компютъра, разбира се, можете да откриете, като отворите капака на системния модул на компютъра и разгледате информацията от лентата на RAM. Но тази опция не е подходяща за всички потребители. Възможно ли е да знаете необходимите данни, без да отваряте капака? За съжаление, с вградените инструменти на Windows 7 това не може да бъде направено. Но, за щастие, има програми на трети страни, които могат да предоставят информацията, която ни интересува. Нека разгледаме алгоритъма за определяне на марката на RAM, използвайки различни приложения.

Метод 1: AIDA64

Една от най-популярните програми за системна диагностика е AIDA64 (известен преди като Еверест ). С негова помощ можете да научите не само информацията, която ни интересува, но и да направите цялостен анализ на компонентите на целия компютър като цяло.

 1. След като стартирате AIDA64, кликнете върху раздела "Система " в раздела "Меню" в левия прозорец на прозореца.
 2. Отидете в секцията на борда, като използвате страничното меню в програмата AIDA64

 3. В дясната част на прозореца, която е основната част на програмния интерфейс, набор от елементи се появяват под формата на икони. Кликнете върху иконата "SPD" .
 4. Отидете в раздела SPD на дънната платка в AIDA64

 5. Блокът "Описание на устройството" показва слотите RAM, свързани към компютъра. След като подчертаете името на конкретен елемент, подробна информация за него ще се покаже в долната част на прозореца. По-специално, в блок "Характеристики на модула памет" срещу параметъра "Име на модула" се показват данните за производителя и модела на устройството.

Името на модела и производителя на модула RAM в SPD секцията на програмата AIDA64

Метод 2: CPU-Z

Следващият софтуер, с който можете да намерите името на модела RAM, е CPU-Z , Това приложение е много по-лесно от предишното, но за съжаление интерфейсът му не е русифициран.

 1. Отворете CPU-Z. Преместете се в раздела "SPD" .
 2. Преминаване към раздела SPD в програмата CPU-Z

 3. Ще се отвори прозорец, в който ще се интересуваме от блок "Избор на слот за памет" . Кликнете върху падащия списък с номерацията на каретата.
 4. Разширяване на падащия списък с номера на слота с свързаните RAM модули в раздела SPD в програмата CPU-Z

 5. От падащия списък изберете номера на слота с свързания RAM модул, чието име искате да определите.
 6. Избиране на слот в падащия списък с номера на каналите с свързаните RAM модули в раздела SPD в програмата CPU-Z

 7. След това името на производителя на избрания модул ще бъде показано в полето "Производител" , в полето "Номер на частта" неговият модел.

Показване на името на производителя и модела на избрания модул в раздела SPD в програмата CPU-Z

Както виждате, въпреки интерфейса CPU-Z на английски език, действията в тази програма за определяне на името на модела на RAM са доста прости и интуитивни.

Метод 3: Speccy

Друго приложение за диагностика на система, която може да определи името на RAM модел, се нарича Speccy ,

 1. Активирайте Speccy. Изчакайте програмата да сканира и анализира операционната система, както и устройствата, свързани към компютъра.
 2. Сканиране на операционната система и на свързаните с компютъра устройства в програмата Speccy

 3. След като анализът приключи, кликнете върху името "RAM" .
 4. Отидете в раздела RAM в програмата Speccy

 5. Ще се отвори общата информация за RAM. За да видите информация за конкретен модул, в блока "SPD" кликнете върху номера на съединителя, към който е свързана желаната лента.
 6. Преход към информацията за преглед на модула памет в секцията RAM в програмата Speccy

 7. Появява се информация за модула. Противоположно на параметъра "Производител" , името на производителя ще бъде посочено, а срещу параметъра "Компонентен номер" - моделът на RAM скобата.

Името на модела и производителя на модула RAM в секцията RAM в програмата Speccy

Разбрахме как да използваме различни програми, за да открием името на производителя и модела на модула RAM на компютъра в Windows 7. Изборът на конкретно приложение няма никакво фундаментално значение и зависи само от личните предпочитания на потребителя.