Термичната мазнина помага да се премахне топлината от процесора и да се поддържа нормална температура. Обикновено се прилага ръчно по време на монтажа от производителя или у дома. Това вещество постепенно изсъхва и губи своята ефективност, което може да доведе до прегряване на процесора и неизправността на системата, поради което е необходимо периодично да се сменя термичната мазнина. В тази статия ще говорим за това как да определим дали е необходима замяна и колко дълго различни модели на това вещество запазват своите свойства.

Когато трябва да смените термичната мазнина на процесора

На първо място, натоварването на процесора играе роля. Ако често работите в сложни програми или прекарвате времето си в тежки съвременни игри, процесорът е предимно 100% натоварен и генерира повече топлина. От тази термична паста изсъхва по-бързо. В допълнение, топлопредаването на овърклок камъните се увеличава, което също води до намаляване на продължителността на термичната паста. Това обаче не е всичко. Може би основният критерий е марката на веществото, защото всички те имат различни характеристики.

Живот на термична мазнина от различни производители

Не много производители на паста имат специална популярност на пазара, но всеки от тях има различен състав, който определя неговата топлопроводимост, работните температури и срока на годност. Нека да разгледаме няколко популярни производители и да определим кога да променим пастата:

 1. KPT-8 . Тази марка е най-спорната. Някои хора го смятат за лошо и бързо изсъхване, докато други го наричат ​​стара и надеждна. Препоръчваме собствениците на тази термична паста да се заменят само в случаите, когато процесорът започне да се загрява. Ще обсъдим това по-подробно по-долу.
 2. Термопасти KPT-8

 3. Arctic Cooling MX-3 е един от любимите, рекордният му живот е 8 години, но това не означава, че ще покаже същите резултати и на други компютри, защото нивото на работа е различно навсякъде. Ако поставите тази паста върху процесора, можете спокойно да забравите за замяната за 3-5 години. Предишният модел на същия производител не се похвали с такива показатели, така че си струва да го променяте веднъж годишно.
 4. Термо паста Arctic Cooling MX-2

 5. Thermalright се счита за евтина, но ефективна паста, е доста вискозна, има добри работни температури и топлопроводимост. Единственият му недостатък е бързото изсъхване, така че трябва да го смените най-малко веднъж на две години.
 6. Thermalright Thermal Grease

Купуването на евтини пасти, както и поставянето на тънък слой върху процесора, не очаквайте, че можете да забравите за подмяната за няколко години. Най-вероятно в половин година средната температура на CPU ще се повиши, а през следващата половина ще бъде необходимо да се замени топлинната паста.

Вижте също: Как да изберем термо паста за лаптоп

Как да определите кога да смените термичната грес

Ако не знаете дали пастата изпълнява ефективно задачата си и дали е нужна замяна, тогава трябва да обърнете внимание на няколко фактора, които ще помогнат да се справите с това:

 1. Забавянето на компютъра и неволното спиране на системата. Ако с течение на времето сте забелязали, че компютърът е започнал да работи по-бавно, въпреки че го почиствате от прах и нежелани файлове, причината за това може да е прегряване на процесора. Когато температурата му достигне критична точка, системата се срива. В случай, когато това стане, тогава е време да смените топлинната грес.
 2. Нанесете термична мазнина върху процесора

  Вижте също:
  Да се ​​научим да прилагаме термична мазнина върху процесора
  Как да почистите компютъра от боклука, като използвате програмата CCleaner
  Правилно почистване на вашия компютър или лаптоп от прах

 3. Намерете температурата на процесора. Дори и да няма видим спад в производителността и системата да не се изключва само по себе си, това не означава, че температурният режим на CPU е нормален. Нормалната температура на празен ход не трябва да надвишава 50 градуса, а при натоварване - 80 градуса. Ако производителността е по-голяма, препоръчваме да смените термичната грес. Можете да проследите температурата на процесора по няколко начина. Прочетете повече за тях в нашата статия.
 4. Температура на компютърен процесор в AIDA64

Повече подробности: Разберете температурата на процесора в Windows

В тази статия разговаряхме подробно за продължителността на термичната паста и разбрахме колко често е необходимо да я промените. Още веднъж бих искал да отбележа, че всичко зависи не само от производителя и правилното прилагане на веществото към процесора, но и от начина на работа на компютъра или лаптопа, така че винаги трябва да се съсредоточавате главно върху отоплението на процесора.