Доста често се създава в Майкрософт Уърд текстовите документи могат да съдържат поверителна информация, която трябва да бъде защитена от редактиране, а понякога и от гледане. Тази задача се решава чрез задаване на парола за файла и днес ще ви кажем как да направите това.

Важно! Всеки от методите, разгледани по-долу, може ефективно да защити текстов документ, но ако паролата бъде забравена, можете да я премахнете или по-скоро да я научите или заобиколите само в някои случаи, а методът за решаване на проблема ще зависи от опцията за инсталиране. Това ще бъде разгледано по-подробно в последната част на статията.

Метод 1: специализирани приложения

Има доста програми, които предоставят възможност за скриване на папки и файлове, както и да ги защитят чрез задаване на комбинация от кодове. Ще използваме един от тях за решаване на днешния ни проблем.

Изтеглете Wise Folder Hider

 1. Изтеглете приложението от официалния уебсайт, като използвате връзката по-горе. Инсталирайте го на вашия компютър и го стартирайте. Създайте и въведете парола два пъти, която ще се използва за директна защита на Wise Folder Hider.

  Създайте главна парола, за да влезете в приложението Wise Folder Hider на Windows 10

  Важно! В бъдеще посочената комбинация ще трябва да се въвежда при всяко стартиране на програмата. Ако случайно го забравите, ще трябва да преинсталирате Wise Folder Hider, за да получите достъп до защитени файлове и папки.

 2. В главния прозорец отидете в раздела „Шифроване на файл“ и кликнете върху бутона по-долу „Създаване“.
 3. Започнете да създавате криптиран файл в Wise Folder Hider

 4. Определете параметрите на файла, който ще бъде създаден, който всъщност ще бъде виртуален диск за съхранение на данни. Дайте му име, посочете папка за местоположение, изберете размер (в безплатната версия - не повече от 50 MB, но това е повече от достатъчно за текстов документ), след което щракнете върху „Създаване“.
 5. Определяне на параметрите на създадения криптиран файл в програмата Wise Folder Hider

 6. След няколко секунди създаденият виртуален файл ще се появи в прозореца на програмата, паралелно с това в "Изследовател" местоположението му ще бъде разкрито. В тази директория трябва да бъде поставен документът на Word, който искате да защитите с парола. Копирайте го и го поставете тук или го преместете от оригиналната папка.
 7. Преместете Word файл в защитена папка в Wise Folder Hider

 8. По-нататък в колоната "Операция" щракнете върху посочения надолу триъгълник, за да изведете падащия списък и изберете „Задаване на парола“.
 9. Задайте парола за виртуалния диск с файла Word, създаден в Wise Folder Hider

 10. Въведете кодовия израз, който искате да използвате, за да защитите текстовия файл на Word и виртуалния диск, който го съдържа два пъти. Кликнете върху "ДОБРЕ" за да потвърдите,

  Въвеждане на парола за защита на виртуално устройство, съдържащо файл на Word, в Wise Folder Hider

  и след това отново до „Задаване на парола“.

 11. Потвърдете създаването на парола в Wise Folder Hider

 12. В бъдеще можете да отворите папката, създадена с Wise Folder Hider „Този ​​компютър“където се показва като едно от устройствата.

  Виртуален диск с Word файл, създаден в Wise Folder Hider

  Ако дискът отсъства в този списък, той ще трябва да бъде добавен чрез интерфейса на самата програма. В колона, която вече знаем "Операция" щракнете върху бутона "Планина", въведете паролата, зададена в предишната стъпка, и щракнете "ДОБРЕ" за да потвърдите. Натискане на бутона отново (при извикване „Демонтиране“) ще скрие устройството от "Изследовател".

 13. Бутон за отваряне на виртуален диск с текстов файл на Word в Wise Folder Hider

  Както бе споменато по-горе, разгледаният от нас Wise Folder Hider далеч не е единственият софтуерен инструмент за инсталиране на защитна комбинация върху папки и файлове. Освен това повечето от тях предоставят друга възможност за решаване на днешния ни проблем - вместо да шифровате файл и да създадете виртуален диск, можете да поставите данните, които се нуждаят от защита, в отделна директория и да поставите парола върху него.

  Повече информация:
  Програми за защита на файлове и папки
  Как да поставите парола в папка в Windows

Метод 2: Архиватори

Повечето приложения за компресиране на данни имат редица разширени функции, често включително защита с парола. Нека да видим как се прави това в един от най-популярните архиватори.

Изтеглете WinRAR

 1. Ако въпросното приложение все още не е инсталирано на вашия компютър, направете го, като използвате връзката, предоставена по-горе.
 2. Придвижете се до папката, съдържаща текстовия документ на Microsoft Word, за който искате да зададете парола. Щракнете с десния бутон върху него (RMB) и изберете "Добави към Архив", до която има икона на архиватор.
 3. Добавете документ на Microsoft Word към архива, за да го защитите с парола

 4. В прозореца, който се отваря, дайте на архива желаното име и кликнете върху бутона „Задаване на парола“.
 5. Отидете на задаване на парола за документ на Microsoft Word в архиватора WinRAR

 6. Въведете кодовата комбинация, която искате да използвате, за да защитите файла два пъти. Ако желаете, можете да поставите отметка в квадратчето до „Шифроване на имена на файлове“... След като приключите, натиснете "ДОБРЕ" за да потвърдите.
 7. Въвеждане и потвърждаване на парола за документ на Microsoft Word в архиватора WinRAR

 8. След това щракнете "ДОБРЕ" в основния интерфейс WinRAR за започване на процедурата за компресиране на данни.
 9. Потвърждение за задаване на парола за документ на Microsoft Word в архиватора WinRAR

  Веднага след като архивът бъде създаден и поставен на същото място като оригиналния файл на Word, последният може да бъде изтрит (но е по-добре просто да го преместите на безопасно място, например на външно устройство). Сега, за да го отворите, трябва да разопаковате архива, паролата за който е известна само на вас.

  Прочетете също: Как да отворите RAR формат

  Въвеждане на парола за преглед на документ на Microsoft Word, защитен в архиватора WinRAR

  Ако приложението, което разгледахме по някаква причина, не ви устройва, можете да използвате един от неговите аналози. Както бе споменато по-горе, повечето от тях предоставят подобна възможност.

  Повече информация: Популярни архиватори за Windows

Метод 3: Стандартни инструменти за Word

Можете също така да зададете парола за текстов документ на Microsoft Word, като използвате инструментите, налични в самата програма. Освен това този проблем има три решения.

Вариант 1: Ограничаване на редактирането

На първо място, ще разгледаме метод за защита, който ще бъде полезен при съвместна работа по документи на Word. Като зададете кодовия израз по този начин, можете да ограничите възможността за редактиране дори за тези потребители, които имат разрешение да отворят файла.

 1. Отворете документа на Word, за който искате да въведете парола, и отидете в раздела „Преглед“.
 2. Отворете раздела Преглед на лентата на Microsoft Word

 3. Кликнете върху бутона на лентата "Защита" и изберете опция Ограничете редактирането.
 4. Защита - Ограничете редактирането на текстов документ на Microsoft Word

 5. В дясната страна на прозореца на редактора ще се появи панел, в който можете да ограничите опциите за редактиране на документи.

  Опции за защита на текстов документ на Microsoft Word със стандартни инструменти за преглед

  • Така че, възможно е да зададете Ограничения за форматиране, за което трябва да кликнете върху връзката "Настроики"и след това в прозореца, който се отваря, ги дефинирайте, като изберете разрешените стилове или, обратно, като ги деактивирате. По-долу могат да бъдат дефинирани три допълнителни опции. Натиснете за потвърждение "ДОБРЕ".

   Опции за ограничаване на форматирането в текстов документ на Microsoft Word

   Ако текстовият документ съдържа стилове за форматиране, които сте деактивирали в прозореца за настройки, ще се появи съответно известие. При условие, че те не са задължителни, щракнете "Да", но ако имате нужда от тях, щракнете "Не" и ги изключете от списъка с ограничения.

  • Известие за форматиране на стилове в Microsoft Word Document

  • Следващата възможност е „Разрешаване само на посочения метод за редактиране на документа“, тоест можете да определите какви действия ще бъдат достъпни за други потребители. Налични са следните опции:
   • „Запис на корекции“;
   • "Бележки";
   • „Въвеждане на данни в полета на формуляра“;
   • „Само четене“.

   Опции за ограничаване на редактирането на текстов документ на Microsoft Word

   Последната точка задава най-строгите ограничения. Отдолу, в блока „Групи“, определя кои потребители ще кандидатстват.

  • Последното нещо, което трябва да направите, е „Активиране на защитата“, т.е. задайте парола, без да посочвате кои ограничения, зададени в предишните стъпки, не могат да бъдат заобиколени. За да направите това, щракнете върху бутона „Да, активиране на защитата“,

   Активиране на защита за текстов документ на Microsoft Word

   и след това въведете паролата два пъти и щракнете "ДОБРЕ" за да потвърдите.

  Въвеждане на парола за защита на текстов документ на Microsoft Word

  Важно! Ако забравите кодовия израз, зададен да отвори файла или да го редактира, няма да можете да възстановите достъпа до него. Затова ви препоръчваме да съхранявате незащитено копие на текстов документ на сигурно място.

 6. Сега, ако някой отвори документ с зададени ограничения за редактиране, в зависимост от параметрите си, лентата с инструменти на текстовия редактор ще бъде частично или напълно неактивна. Следователно няма да можете да правите промени.

  Резултатът от ограничението за редактиране в текстовия редактор Microsoft Word

  За да получите достъп до възможността за пълноценна работа с него, трябва в раздела „Преглед“ използвайте точките, които вече са ни познати във втората стъпка на тази инструкция "Защита"Ограничете редактирането, след това в страничната лента, която се показва, щракнете върху бутона „Деактивиране на защитата“, въведете паролата и щракнете "ДОБРЕ" за да потвърдите.

  Деактивиране на защитата за редактиране на текстов документ Microsoft Word

  Задаването на парола посредством Word преглед ви позволява да определите възможно най-точно параметрите за защита на файла, но не е подходящо за всички случаи.

  Прочетете също: Преглед на документи на Microsoft Word

Вариант 2: защита на документа

Друг метод за задаване на парола за файл на Word е да се обърнете към раздела "Интелигентност" текстов редактор. Той се изпълнява по следния начин:

 1. Отворете менюто „Файл“ и отидете в раздела "Интелигентност".
 2. Отидете в раздела Информация в менюто Файл на текстовия редактор на Microsoft Word

 3. Щракнете върху бутона „Защита на документа“за да разширите менюто с налични действия и изберете опцията, която работи най-добре за вас. Оптималното решение на нашия проблем е „Шифроване с парола“.
 4. Шифровайте текстов документ на Microsoft Word, като използвате парола

 5. В диалоговия прозорец "Шифроване на документи" въведете два пъти кодовата комбинация, която искате да инсталирате,

  Прозорец за въвеждане на парола за криптиране на документ на Microsoft Word

  и натиснете "ДОБРЕ" с цел прилагане на защита.

  Потвърдете въвеждането на парола за криптиране на Microsoft Word документ

  Наличието на такива може да се провери чрез съответния надпис в раздела "Интелигентност" и жълтеникавото открояване на секцията, в която извършихме необходимите манипулации.

 6. Защитата на документи в Microsoft Word е активна

  Отсега нататък ще трябва да въведете паролата, която сте посочили, за да отворите текстов документ на Word.

  Изискване на парола за отваряне на защитен документ на Microsoft Word

  Ако искате, можете да използвате други опции, налични с едно щракване на бутон „Защита на документа“ - напр. Ограничете редактирането ви позволява да постигнете резултат, който е почти подобен на този, който разгледахме в предишната част на статията.

Вариант 3: Запазване на опциите

Можете да защитите файла Word не само чрез менюто на програмата, но и по време на окончателното му (или междинно) запазване. Алгоритъмът на действия е както следва:

 1. Извикайте менюто „Файл“ и използвайте елемент "Запази като…".
 2. Отидете, за да запазите документа в текстовия редактор Microsoft Word

 3. Посочете желаното местоположение на документа, дайте му име, ако е необходимо, и след това разширете менюто с бутони в прозореца на системния изследовател "Обслужване" и изберете елемент „Общи параметри“.
 4. Избор на опции за запазване на текстов документ на Microsoft Word

 5. Ела и влез „Парола за отваряне на файла“ или „Напишете парола за разрешение“... Първият е за предпочитане в случаите, когато искате да защитите файла от всякакви външни смущения, вторият - ако искате да оставите на разположение възможността за редактиране на съдържание за тези, с които си сътрудничите или планирате да работите по документа (те трябва да предадат кодов израз). Натиснете, за да потвърдите и затворите прозореца. "ДОБРЕ".

  Общи настройки за защита на текстов документ на Microsoft Word

  Забележка: В този прозорец можете „Препоръчайте достъп само за четене“, потвърждавайки това действие чрез натискане на бутона „Инсталиране на защита“... Имайте предвид, че това няма да осигури правилното ниво на защита, просто по подразбиране в „Само за четене“което е лесно да се деактивира.

  Последното нещо, което трябва да направите, е да кликнете върху бутона „Запазване“ в прозореца "Изследовател".

 6. Потвърждение за запазване на текстов документ на Microsoft Word

  Прочетете също: Какво да направите, ако вашият документ на Word не може да се редактира

  Както можете да видите, самата Microsoft Word предлага много по-широки и, което е важно, гъвкави опции за защита на парола текстови документи, отколкото приложения на трети страни.

Премахване на защита от документ

Както вече отбелязахме в началото на тази статия, ако зададената парола бъде забравена, няма да можете да отворите и / или редактирате файла на Word. Въпреки това, в някои случаи все още е възможно да се възстанови достъпът. Така че, ако защитата е инсталирана чрез самия текстов редактор, трябва да опитате да намерите тайната комбинация в кода на документа. Ако това не помогне, ще трябва да се обърнете към по-сложни методи, които включват промяна на формата и след това работа с него или използване на специализирани приложения. Имайте предвид, че последните не само се плащат, но и не винаги се справят с решението на този проблем. По-рано писахме повече за всички налични начини за премахване на парола в отделна статия.

Премахнете защитата с парола от текстов документ на Microsoft Word

Повече информация: Как да премахнете защитата от документ на Microsoft Word

Сега знаете как да поставите парола в документ на Word.Въпреки факта, че това може да се направи с помощта на тясно специализирани приложения и архиватори, първоначално предназначени за съвсем различни цели, препоръчваме да се ограничите до използването на стандартните функции на текстов редактор.