Често не е необходимо да се прибягва до повторно инсталиране на драйвери за графични карти, обикновено в случай на замяна на графичен адаптер или нестабилна работа на вече инсталирания софтуер. В рамките на тази статия нека да поговорим как правилно да инсталирате отново драйверите на видеокарти и да гарантирате нормалната му работа.

Преинсталиране на драйверите

Преди да инсталирате нов софтуер на компютъра, трябва да се отървете от стария. Това е предпоставка, тъй като повредените файлове (в случай на нестабилна работа) могат да се превърнат в пречка за нормална инсталация. Ако промените картата, трябва да се уверите, че няма останали "остатъци" от стария драйвер.

Деинсталирайте драйвера

Можете да премахнете ненужния драйвер по два начина: чрез аплета на контролния панел "Програми и функции" или чрез използване на специалния софтуер Uninstaller на дисплея на драйвери. Първата опция е най-лесна: не е необходимо да търсите, изтегляте и пускате програма на трета страна. В повечето случаи стандартното премахване е достатъчно. Ако имате драйвер или имате грешки по време на инсталирането, трябва да използвате DDU.

 1. Деинсталиране на програмата за деинсталиране на драйверите на дисплея.
  • За да започнете, трябва да изтеглите софтуера от официалната страница.

   Изтегляне на DDU

  • След това трябва да разопаковате получения файл в отделна предварително създадена папка. За да направите това, просто го стартирайте, посочете местоположението за запаметяване и кликнете върху "Извличане" .

   Избиране на местоположението за разопаковане на драйвера за деинсталиране на драйвери

  • Отворете директорията с извлечените файлове и кликнете два пъти върху приложението "Display Driver Uninstaller.exe" .

   Пускане на програмата за деинсталиране на драйверите на дисплея

  • След стартирането на софтуера се отваря прозорец с настройките на режима. Тук оставяме стойността "Нормална" и натиснете бутона "Стартиране на нормалния режим" .

   Избиране на режима за премахване на драйверите на видеокарти в програмата за деинсталиране на драйвери на дисплея

  • След това изберете драйвера от падащия списък на драйвера, който искате да деинсталирате, след което кликнете върху бутона "Изтриване и презареждане" .

   Избиране на производителя на драйвера за премахване и начина на отстраняване в програмата Дисплей за драйвери за деинсталиране

   За да сте сигурни, че всички "опашки" са изтрити, тези действия могат да се извършат чрез рестартиране на компютъра в безопасен режим.

  • Как да стартирате операционната система в безопасен режим можете да намерите на нашия уебсайт: Windows 10 , Windows 8 , Windows XP

  • Програмата ще издаде предупреждение, че ще бъде включена опция, която забранява изтеглянето на драйвери чрез Windows Update Center. Съгласете се (кликнете върху OK ).

   Предупреждение за забрана на изтеглянето на драйвери чрез Windows Update в програмата Деинсталиране на драйверите на дисплея

   Сега ще е необходимо да изчакате програмата да премахне драйвера и да се появи автоматично рестартиране.

 • Деинсталирайте с помощта на Windows.
  • Отворете "Контролен панел" и кликнете върху връзката "Деинсталиране на програмата".

   Отворете програмния апарат и компонентите от контролния панел на Windows, за да инсталирате отново драйверите на графичните карти

  • Отваря се прозорец с аплета, от който се нуждаем, който съдържа списък с всички инсталирани приложения. Тук трябва да намерите елемента, наречен "NVIDIA Graphics Driver 372.70" . Цифрите в заглавието са софтуерна версия, може да имате и друго издание.

   Търсене на софтуер NVIDIA в списъка с инсталирани програми за аплети Програми и компоненти при повторно инсталиране на драйвера на графичната карта

  • След това трябва да кликнете върху бутона "Изтриване / Редактиране" в горната част на списъка.

   Избиране на опцията за премахване или промяна на софтуера в приложението Програми и компоненти, когато преинсталирате драйвера на графичната карта

  • След завършените действия инсталаторът на NVIDIA ще започне, в прозореца, който трябва да натиснете "Изтриване" . След като деинсталирането завърши, ще трябва да рестартирате компютъра.

   Помощникът за инсталиране на фърмуера на NVIDIA за премахване на драйвера за графики

   Премахването на драйвера на AMD се извършва по същия сценарий.

  • В списъка с инсталираните програми трябва да намерите "ATI Catalyst Install Manager" .

   Търсете AMD софтуер в списъка с инсталирани аплет програми Програми и компоненти, когато преинсталирате драйвера на графичната карта

  • След това кликнете върху бутона "Редактиране" . Както в случая с NVIDIA, монтажникът ще се отвори.

   Избиране на опцията за премахване или модифициране на софтуера AMD в програмите и компонентите на аплета, когато преинсталирате драйвера на графичната карта

  • Тук трябва да изберете опцията "Бързо премахване на всички компоненти на ATI софтуера" .

   AMD Installer, за да деинсталирате графичния драйвер

  • След това просто трябва да следвате инструкциите на диспечера и след премахването рестартирайте машината.
 • Инсталиране на нов драйвер

  Търсенето на софтуер за видео карти трябва да се извършва изключително на официални сайтове на производителите на графични процесори - NVIDIA или AMD.

  1. NVIDIA.
  2. AMD.

   Търсенето на софтуер за "червеното" се извършва по сходен сценарий. На официалната страница трябва ръчно да изберете вида графики (мобилни или настолни), сериите и директно самия продукт.

   Изтегляне на страницата за софтуера AMD

   Страницата за изтегляне на най-новите драйвери за графичния адаптер на официалния уеб сайт на AMD

   По-нататъшните действия са изключително прости: трябва да стартирате изтегления файл във формат EXE и да следвате указанията на съветника за настройка.

  1. NVIDIA.
   • На първия етап съветникът ще ви подкани да изберете мястото за разопаковане на инсталационните файлове. За надеждност се препоръчва да оставяте всичко, както е. Продължете инсталацията, като кликнете върху OK .

    Избиране на местоположението за разопаковане на инсталационните файлове на драйвера за NVIDIA графичната карта

   • Инсталаторът ще разопакова файловете до избраното място.

    Разгъване на инсталационните файлове за графичната карта NVIDIA до избраното място

   • След това инсталаторът ще провери дали системата отговаря на изискванията.

    Проверка на системата за съответствие с инсталирането на драйвера за NVIDIA графичната карта

   • След проверка, трябва да приемете лицензионното споразумение за NVIDIA.

    Приемане на лицензионното споразумение при инсталиране на драйвера за NVIDIA графична карта

   • В следващата стъпка ще бъдете помолени да изберете типа инсталация - "Express" или "Selective" . "Express" е подходящ за нас, тъй като след деинсталирането не са запазени настройки и файлове. Кликнете върху "Напред" .

    Изберете Изрична инсталация, когато инсталирате драйвера за графичната карта NVIDIA

   • Останалата част от работата ще бъде извършена от програмата. Ако напуснете за известно време, рестартирането ще се извърши автоматично. Доказателство за успешна инсталация е този прозорец (след рестартиране):

    Прозорец, показващ успешната инсталация на драйвера за графичната карта NVIDIA

  2. AMD.
   • Подобно на "зеленото", инсталаторът на AMD ще предложи да избере място за разопаковане на файлове. Оставете всичко по подразбиране и кликнете върху "Инсталиране" .

    Избиране на местоположението за разопаковане на инсталационните файлове на драйвера за графичната карта на AMD

   • Когато декомпресията завърши, програмата ви подканя да изберете езика за инсталиране.

    Избиране на езика за инсталиране при инсталиране на драйвера за графичната карта на AMD

   • В следващия прозорец ще бъдете подканени да изберете бърза или селективна инсталация. Изберете бързо. Каталогът е оставен по подразбиране.

    Избирайки бърза инсталация, когато инсталирате драйвера за графична карта AMD

   • Приемете лицензионния договор AMD.

    Приемане на лицензионното споразумение при инсталиране на драйвера за графичната карта AMD

   • След това драйверът е инсталиран, след което е необходимо да натиснете "Finish" в крайния прозорец и да рестартирате компютъра. Можете да видите регистрационния файл за инсталиране.

    Прозорец, показващ успешната инсталация на драйвера за графичната карта на AMD

  Преинсталирането на драйверите на пръв поглед може да изглежда доста сложно, но въз основа на всичко казано по-горе можем да заключим, че това не е така. Ако следвате инструкциите, дадени в статията, всичко ще бъде възможно най-гладко и без грешки.