Понякога потребителите имат няколко печатни устройства за домашна употреба. След това, при подготовката на документ за отпечатване, трябва да посочите активния принтер. Ако обаче в повечето случаи целият процес минава през едно и също оборудване, най-добре е да го зададете като по подразбиране и да се освободите от извършването на ненужни действия.

Вижте също: Инсталиране на драйвери за принтера

Присвояване на принтер по подразбиране в Windows 10

В операционната система Windows 10 има три контроли, които отговарят за работата с печатащото оборудване. С помощта на всеки от тях, като изпълните определена процедура, можете да изберете един от основните принтери. Освен това ще научим как да изпълняваме тази задача с помощта на всички налични методи.

Вижте също: Добавяне на принтер към Windows

параметри

В Windows 10 има меню с параметри, където периферните устройства също се редактират. Задайте устройство по подразбиране чрез "Параметри", както следва:

 1. Отворете "Старт" и отворете "Настройки", като кликнете върху иконата на зъбно колело.
 2. Отворете секцията с параметрите в Windows 10

 3. В списъка с раздели намерете и изберете "Устройства" .
 4. Отворете "Устройства чрез опции" в Windows 10

 5. В менюто отляво кликнете върху "Принтери и скенери" и намерете необходимото оборудване. Изберете го и кликнете върху бутона "Управление" .
 6. Поемете контрола върху вашия принтер Windows 10.

 7. Задайте устройство по подразбиране, като кликнете върху съответния бутон.
 8. Присвояване на принтер по подразбиране чрез настройките на Windows 10

Контролен панел

В по-ранните версии на Windows не е имало меню "Параметри", а цялата конфигурация се осъществява предимно чрез елементите "Контролен панел", включително принтерите. В "топ десет", това класическо приложение все още присъства и задачата, разгледана в тази статия, се извършва с помощта на нея по следния начин:

 1. Разширете менюто "Старт" , където в полето за въвеждане въведете "Контролен панел" и кликнете върху иконата на приложението.
 2. Отворете приложението на контролния панел в Windows 10

  Повече подробности: Отваряне на "Контролен панел" на компютър с Windows 10

 3. Намерете категорията "Устройства и принтери" и отидете в нея.
 4. Отворете "Устройства и принтери" в Windows 10

 5. В показания списък на оборудването кликнете с десния бутон на мишката върху желаната и активирайте елемента "Използване по подразбиране" . В близост до иконата на основното устройство трябва да се появи зелен отметка.
 6. Присвояване на принтер по подразбиране чрез контролния панел на Windows 10

Команден ред

Можете да заобиколите всички тези приложения и прозорци, като използвате "Command Line" . Както подсказва името, в тази програма всички действия се изпълняват чрез команди. Искаме да говорим за тези, които по подразбиране са отговорни за назначаването на устройството. Цялата процедура се извършва само в няколко стъпки:

 1. Както и в предишните версии, ще трябва да отворите "Start" и чрез него да стартирате класическото приложение "Command Line" .
 2. Отворете командния ред в операционната система Windows 10

 3. Въведете първия wmic printer get name,default команда wmic printer get name,default и натиснете Enter . Тя отговаря за показването на имената на всички инсталирани принтери.
 4. Показвайте всички принтери в командния ред на Windows 10

 5. Сега въведете този ред: wmic printer where name="PrinterName" call setdefaultprinter , където PrinterName е името на устройството, което искате да зададете по подразбиране.
 6. Задайте принтер по подразбиране чрез командния ред на Windows 10

 7. Съответният метод ще бъде извикан и ще бъдете уведомени за успешното му завършване. Ако съдържанието на известието е идентично с това, което виждате в екранната снимка по-долу, задачата е изпълнена правилно.
 8. Успешно присвояване на принтер по подразбиране на командния ред на Windows 10

Деактивирайте автоматичната промяна на главния принтер

Windows 10 има функцията на системата, която отговаря за автоматично превключване на принтера по подразбиране. Съгласно алгоритъма на инструмента е избрано последното използвано устройство. Понякога тя пречи на нормалната работа с печатащото оборудване, затова решихме да покажем как да изключите тази функция:

 1. От "Старт" отидете в менюто "Опции" .
 2. Отворете секцията с параметрите в Windows 10

 3. В прозореца, който се отваря, изберете категорията "Устройства" .
 4. Отворете "Устройства чрез опции" в Windows 10

 5. Обърнете внимание на панела отляво, в който трябва да преминете към секцията "Принтери и скенери".
 6. Отидете на скенери и принтери Windows 10

 7. Намерете функцията, която ви интересува, наречена Разрешаване на Windows да управлява принтера по подразбиране и да го махнете.
 8. Деактивирайте автоматичната промяна на принтера по подразбиране за Windows 10

На тази статия се стига до логично заключение. Както можете да видите, дори и неопитен потребител може да инсталира принтер по подразбиране в Windows 10 с една от трите опции, от които да избирате. Надяваме се инструкциите ни да са полезни и нямате проблеми със задачата.

Вижте също: Решаване на проблема при показване на принтер в Windows 10