Как да разберете модела на дънната платка на лаптоп

Сега много потребители предпочитат да работят на лаптоп, оставяйки настолния компютър на заден план. Това решение прави потребителя по-мобилен по отношение на мястото на работа и транспортирането на устройството. Що се отнася до конфигурацията на лаптопите, тя е почти същата като тази на компютрите в пълен размер, включително дънната платка, които ще бъдат разгледани в рамките на тази статия. Днес искаме да поговорим за това как да открием модела на този компонент с налични инструменти в различни версии на операционната система Windows.

Определяне на модела на дънната платка на лаптоп

За съжаление, повечето разработчици на лаптопи не посочват на официалните си сайтове дънната платка, използвана в продуктите, въпреки че всички други компоненти обикновено са именувани. Не е известно с какво е свързано това, но липсата на информация принуждава потребителя да го търси независимо с помощта на импровизирани средства. Освен това всеки работи на лаптопи, работещи с различни версии на ОС, което също усложнява дефинирането на характеристиките. По-нататък ще се запознаете с прилагането на тази процедура на примера на последните три версии на Windows.

Windows 10

Най-новата версия на платформи от Microsoft и най-популярната в момента е Windows 10, предоставяща на потребителите много нови функции, променен външен вид и принцип на работа на някои инструменти. Създадени са нови разработки на софтуер на трети страни за гледане на характеристиките на компютъра, като се отчита работата на тази ОС, следователно те вече могат да се използват, ако е необходимо да се определи информация за компонентите. Освен това можете да извършите желаната операция, като използвате вградените помощни програми. Другият ни автор описа максимално четирите налични метода за намиране на модела на дънната платка в Windows 10, просто трябва да изберете най-подходящия.

Определяне на модела на дънната платка на лаптоп, работещ под Windows 10

Повече подробности: Прегледайте модела на дънната платка в Windows 10

Windows 8

Windows 8 не спечели сърцата на потребителите, така че остава по-малко популярен при другите поддържани версии. Въпреки това, когато купуват лаптоп, потребителите понякога получават предварително инсталиран лицензиран Windows 8 на борда, което ги принуждава да използват тази платформа. Затова си струва да обмислите търсенето на информация за версията на дънната платка и на лаптопите с тази ОС. Има и опции за използване на инструменти на трети страни и вградени инструменти. Прочетете повече за изпълнението на всеки от тях в другите ни материали по-долу.

Определяне на модела на дънната платка на лаптоп, работещ под Windows 8

Повече подробности: Преглед на функциите на компютъра в Windows 8

Windows 7

Скоро Microsoft напълно ще спре да поддържа Windows 7, но това не отменя факта, че тази платформа все още е широко разпространена, особено сред собствениците на устройства с ниска мощност или сред поддръжниците на тази версия. Има много работни методи за определяне на модела на дънната платка на тази ОС, всеки от тях ще бъде най-удобен за различни категории потребители. Например, някой не иска да използва допълнителни средства от трети разработчици, но за някой напротив, ще бъде по-удобно да прегледа цялата желана информация в една проста програма. Изборът на средства за решаване на проблема обаче зависи само от вас и можете да се запознаете с тях в нашата отделна статия на следния линк.

Определяне на модела на дънната платка на лаптоп, работещ под Windows 7

Повече подробности: Определяме модела на дънната платка в Windows 7

Бих искал да спомена и собствениците на лаптопи от производителя Gigabyte. В допълнение към различни модели дънни платки, тази компания доста често актуализира своите ревизии не само на стационарни компютри, но и на мобилни, което прави необходимото за потребителя да намери информация за използваната версия. На нашия сайт има отделна статия, която се фокусира специално върху тази тема.

Прочетете също: Научаваме ревизията на дънната платка от Gigabyte

Сега сте запознати с принципа за намиране на точната информация за лаптоп, използвайки три популярни версии на Windows като пример. След изпълнението на задачата можете да продължите към изпълнението на други, например, да разберете съвместимостта с други компоненти, да намерите драйвери или да диагностицирате проблеми.

Прочетете също:
Проверка на съвместимостта на RAM и дънната платка
Ръководство за диагностика на дънната платка на компютъра
Инсталиране на драйвери за дънната платка