Подути кондензатори на дънната платка

Компютърната дънна платка се състои от много вградени компоненти, които отговарят за здравето на целия компютър. Върху него има няколко кондензатора, които също са важни връзки в тази схема. Днес бихме искали да поговорим за причините и последствията от подуването на тези елементи, както и да демонстрираме ясно процедурата за тяхната подмяна без помощта на специалисти.

Прочетете също: От какво се състои дънната платка

Ролята на кондензаторите в дънната платка

Електрическият кондензатор във всички устройства работи на един и същ принцип, но играе различна роля. В дънната платка той отговаря за потискането и изглаждането на различни електрически шум, които се появяват доста често, а също така изравнява напрежението, осигурявайки стабилна работа на мрежата. Кондензаторът има определен капацитет, който определя максималното количество енергия, натрупана в него. Той се съхранява за дълго време и се дава само ако е необходимо, просто осигурява желаната функция, например създаване на голям електрически импулс в рамките на използваната система.

Поява на електрически кондензатор за компютърна дънна платка

Прочетете също: Ролята на дънната платка в компютъра

Причини за издуване на кондензатори

Всяко устройство има свой собствен живот, а кондензаторът е прост елемент, състоящ се само от няколко компонента, така че експлоатационният му живот е доста дълъг. Почти всички неизправности възникват именно поради лошо качество, но понякога засягат и външни дразнители. Най-честата причина е кипене или изпаряване на електролита, което се дължи на няколко фактора:

Поява на надут електрически кондензатор на дънната платка на компютъра

 • Лоша херметичност на кондензатора. Никой не изключва производствен дефект, поради който някои елементи имат лоша херметичност, което провокира бързо изпаряване или изтичане на електролит. Изтичането може да се види с просто око, като се отбележи, че на платката се натрупват малки количества течност. След достигане на критичен минимум на веществото настъпва подуване на корема.
 • Високи температури на околната среда. Както знаете, по време на работа на компютъра се генерира доста голямо количество топлина, тя идва от всички свързани компоненти, но в различни количества. Когато температурата се повиши над 45 градуса, започва изпаряването на течната субстанция и самият кондензатор също може да се разтопи, което скоро ще доведе до спукване или набъбване.
 • Високи температури на вътрешната среда. В други случаи проблемът възниква именно заради високите температури вътре в елемента. Най-често се появява поради неспазване на полярността (плюс и минус), некачествен монтаж или постоянни падания на енергия в самата верига, например поради лошо или недостатъчно мощно захранване.
 • Произволно изтичане на електролит. Лошото сглобяване на кондензатора също заплашва произволно изтичане на електролит през долната или горната му част. Тогава върху дъската се образува кафява или жълта течност и върху самия елемент се появява ръжда. Обикновено при такава неизправност няма подуване, но устройството вече се счита за неработещо и трябва да бъде сменено.

Последствия от издуване на кондензатори

Всяко прекъсване на електрическата верига се нуждае от спешна подмяна, тъй като дори и незначителен компонент може да доведе до пълен срив на функцията или до по-сериозни проблеми. В случай на кондензатори, дънната платка може да продължи да работи стабилно известно време, освен ако всички присъстващи елементи не са подути. Често обаче се случва неволно изключване на компютъра, проблеми със стартирането или други сривове. Ако разбивката не бъде коригирана навреме, поради енергийната разлика не само дънната платка, но и всички компоненти, свързани към нея, могат да се провалят.

Избухнал електрически кондензатор на дънната платка на компютъра

Самозамяна на кондензатори на дънната платка

Самозамяната на въпросните части се препоръчва само на онези потребители, които преди са се занимавали с поялника и са добри в него. В крайна сметка задачата е много трудна и неправилното изпълнение на действия може да доведе до по-сериозни последици. Ако сте уверени в своите способности, препоръчваме ви да се запознаете с нашия отделен материал за изпълнението на тази операция, където авторът ясно описа целия процес, като вземе предвид всеки детайл. В противен случай е по-добре незабавно да се свържете със сервизен център, така че професионалистите да се ангажират с подмяната.

Подмяна на електрически кондензатор на дънната платка на компютъра

Повече подробности: Инструкции за подмяна на кондензатори на дънната платка

Превенция на подуване на кондензатора

Има няколко правила, спазвайки които, можете да избегнете появата на подуване на елементите. Разбира се, те ще се окажат неефективни при използване на нискокачествени кондензатори, но все пак си струва да им обърнете внимание:

 1. Когато подменяте кондензатори, изберете само модели, подходящи за капацитет и напрежение, като вземете предвид полярността по време на инсталирането.
 2. Наблюдавайте температурата вътре в корпуса: самият кондензатор не трябва да се загрява повече от 45 градуса, което означава, че и други компоненти трябва да останат повече или по-малко топли.
 3. Прочетете също: Измерваме температурата на компютъра

 4. Ако възникне прекъсване на захранването, използвайте непрекъсваеми източници на енергия, за да осигурите стабилност на системата.
 5. Прочетете също: Избор на непрекъсваемо захранване за компютър

 6. Вземете само висококачествени захранващи устройства, които не причиняват внезапни електрически импулси.
 7. Прочетете също: Как да изберете захранване за вашия компютър

По-горе бяхте запознати с основната информация за кондензаторите на дънната платка и причините за подуването им. Много е важно да откриете този проблем навреме и да не го оставяте решение за по-късно. Бързото коригиране на повреди в електрическата верига избягва по-сериозни проблеми, които не могат да бъдат разрешени самостоятелно.

Прочетете също:
Основните неизправности на дънната платка
Ръководство за диагностика на дънната платка на компютъра