Едно гнездо на дънната платка е специален съединител, върху който се монтират процесорът и охладителят. Отчасти е в състояние да замени процесора, но само ако става дума за работа в BIOS. Конзолите за дънни платки се произвеждат от двама производители - AMD и Intel. За повече информация как да знаете гнездото на дънната платка, вижте по-долу.

Обща информация

Най-простият и очевиден начин е да видите документацията, която е приложена към компютъра / лаптопа или самата карта. Намерете един от тези елементи "Socket", "S ...", "Socket", "Connector" или " Connector Type" . Напротив, ще бъде написан модел и може би някаква допълнителна информация.

Можете също така да извършите визуална проверка на чипсета, но в този случай ще трябва да разглобите капака на системния модул, да махнете охладителя и да премахнете топлинната мазнина и след това да го нанесете отново. Ако процесорът се намеси, ще трябва да го премахнете, но можете да сте 100% сигурни, че имате един или друг контакт.

Прочетете още:
Как да разглобиме охладител
Как да смените топлинната мазнина

Метод 1: AIDA64

AIDA64 Това е многофункционално софтуерно решение за получаване на данни за състоянието на желязото и извършване на различни тестове за стабилност / качество на отделните компоненти и системата като цяло. Софтуерът е платен, но има пробен период, през който цялата функционалност е достъпна без ограничения. Има руски език.

Инструкцията стъпка по стъпка е както следва:

  1. Отидете на "Компютър", като използвате иконата в главния прозорец или в лявото меню.
  2. По аналогия с първата стъпка, отидете на "DMI" .
  3. След това отворете раздела "Процесори" и изберете вашия процесор.
  4. Щепселът ще бъде посочен или в елемента "Инсталиране" , или в "Тип конектор" .
  5. Socket в AIDA64

Метод 2: Speccy

Speccy Това е безплатна и многофункционална програма за събиране на информация за компонентите на компютъра от разработчика на известния CCleaner , Тя е напълно преведена на руски език и има прост интерфейс.

Обмислете как да разберете гнездото на дънната платка с тази програма:

  1. В основния прозорец отворете "CPU" . Тя може да се отвори и от лявото меню.
  2. Намерете реда "Конструктивен" . Ще се напише гнездо на дънната платка.
  3. Socket в Speccy

Метод 3: CPU-Z

CPU-Z - Друга безплатна програма за събиране на данни за работата на системата и отделните компоненти. За да го използвате, за да научите модела на чипсет, е достатъчно само да стартирате програмата. След това в раздела "Процесор" , който се отваря по подразбиране при стартиране, намерете елемента "Корпус на процесора" , където ще бъде написан гнездото ви.

Socket в процесора-Z

За да научите гнездото на дънната платка, трябва само документация или специални програми, които можете да изтеглите безплатно. Не е необходимо да разглобявате компютъра, за да видите модела на чипсета.