Рекламен вирус или "AdWare" е програма, която без заявка на потребителя отваря определени сайтове или показва банери на работния плот. Заради цялата си безвредност такъв злонамерен софтуер води до много неудобства и предизвиква острото желание да се отърве от тях. За това и говорете в тази статия.

Борба с AdWare

За да установите, че компютърът е заразен с рекламен вирус, е лесно: когато стартирате браузъра, вместо този, който сте конфигурирали, се отваря страница с някой сайт, например с казино. В допълнение, браузърът може да започне спонтанно с един и същ сайт. На работния плот, при зареждане на системата или в процес на работа, различни прозорци с банери, може да се появят съобщения за натискане, за които не сте се абонирали.

Прочетете още: Защо се стартира самият браузър?

Къде се крият рекламните вируси?

Рекламните програми могат да бъдат скрити в системата под прикритието на разширенията на браузъра, директно инсталирани на компютъра, регистрирани при стартиране, да се променят опциите за стартиране на преките пътища и да се създават задачи в "Scheduler Task" . Тъй като не може да бъде предварително известно как работи вредителят, борбата трябва да има сложен характер.

Как да премахнете AdWare

Отстраняването на такива вируси се извършва на няколко етапа.

 1. Трябва да започнете, като посетите раздел "Програми и функции" на "Контролен панел" . Тук трябва да намерите програми с подозрителни имена, които не сте инсталирали, и да ги изтриете. Например елементите с думите "Търсене" или "лентата с инструменти" в заглавието подлежат на задължително деинсталиране.

  Премахване на рекламен софтуер в контролния панел на Windows

 2. След това трябва да сканирате компютърната програма AdwCleaner , които могат да намерят скрити вируси и ленти с инструменти.

  Прочетете повече: Почистете компютъра с помощната програма AdwCleaner

 3. След това трябва да проверите списъка с разширения на браузъра си и да извършите същите действия като в контролния панел - премахнете подозрителните.

  Прочетете повече: Как да премахнете рекламен вирус VKontakte

Основните действия за премахване на вредителите са извършени, но това не е всичко. След това трябва да идентифицирате възможните промени в етикетите, злонамерените задачи и стартовите елементи.

 1. Кликнете върху PKM в браузъра за бърз достъп, отидете на Properties (в този случай това Google Chrome , за други браузъри процесът е подобен) и погледнете полето с името "Object" . В него няма нищо освен пътя към изпълнимия файл. Излишно просто изтрийте и натиснете "Прилагане" .

  Променете настройките за бърз достъп на браузъра в Windows

 2. Натиснете комбинацията от клавиши Win + R и в полето "Open" въведете командата

  msconfig

  Преминете към конзолата Конзолна конфигурация в Windows

  В отворената конзола "Конфигуриране на системата" отидете в раздела "Стартиране" (в Windows 10 системата ще ви подкани да стартирате "Task Manager" ) и да разгледате списъка. Ако има подозрителни елементи в него, тогава трябва да премахнете daa пред тях и да кликнете върху "Apply" .

  Деактивирайте стартирането за злонамерен файл в Windows

 3. С задачите всичко е малко по-сложно. Необходимо е да се стигне до "Scheduler Task" . За да направите това, отидете в менюто "Run" ( Win + R ) и въведете

  taskschd.msc

  Отидете в Планиращия задача от менюто "Стартиране" в Windows

  В работещата конзола отидете в секцията "Библиотека на задачата за планиране на задачите" .

  Отидете в библиотеката Scheduler Job в Windows

  Интересуваме се от задачи, които съдържат неясни заглавия и описания, например "Интернет АА", и (или) имат задействани "При стартиране" или "При влизане в системата на всеки потребител" .

  Търсете злонамерени задачи в "Планировчик на задачите" в Windows

  Избираме този проблем и кликнете върху "Свойства" .

  Отидете на задачите на задачите в Windows Scheduler Task

  След това в раздела "Действия" проверяваме кой файл се стартира при изпълнение на тази задача. Както можете да видите, това е някакво подозрително "изпълнимо" име с името на браузъра, но намиращо се в друга папка. Това също може да бъде пряк път за интернет или браузър.

  Преглед на свойствата на задачите в Scheduler на задачите на Windows

  Следните действия са:

  • Запомнете пътя и изтрийте задачата.

   Премахване на злонамерена задача в Scheduler за задачи на Windows

  • Отиваме в папката, пътя към който се запомня (или се записва) и изтриваме файла.

   Премахване на злонамерен файл от твърд диск в Windows

 4. Последната операция е да изчистите кеш паметта и "бисквитките", защото те могат да съхраняват различни файлове и данни.

  Още: Как да изчистите кеша в Yandex браузър , Google Chrome , Mozile , Internet Explorer , сафари , опера

  Прочетете още: Какво представляват "бисквитките" в браузъра?

Това е всичко, което можете да направите, за да почистите компютъра си от рекламни зловреден софтуер.

предотвратяване

С предотвратяването имаме предвид предотвратяването на навлизането на вируси в компютъра. За да направите това, достатъчно е да се придържате към следните препоръки.

 • Внимателно следвайте инсталираното на компютъра. Особено това се отнася за свободния софтуер, с който могат да бъдат различни "полезни" добавки, разширения и програми.

  Прочетете повече: Забраняваме инсталирането на нежелан софтуер завинаги

 • Желателно е да инсталирате едно от разширенията, за да блокирате реклами на сайтове. Това по някакъв начин ще помогне да се избегне зареждането на вредни файлове в кеша.

  Прочетете повече: Програми за блокиране на рекламата в браузъра

 • Дръжте в браузъра минимум разширения - само тези, които наистина използвате редовно. Много добавки с "wow" -functional ("това е много необходимо за мен") могат да заредят някаква информация или страници, да променят настройките на браузъра без вашето съгласие.

заключение

Както можете да видите, да се отървете от adware не е лесно, но е възможно. Не забравяйте, че е необходимо да се извърши сложно почистване, тъй като много вредители могат да се проявят отново в случай на небрежност. Не забравяйте и за превенцията - винаги е по-лесно да се предотврати заболяването, отколкото да се бори по-късно.