Yandex Browser за компютър

Веднага след инсталирането Yandex Browser Таблото, което действа като нов раздел, изглежда претоварено, така че някои хора искат да премахнат всичко ненужно от там. Дългогодишните потребители, от друга страна, може да искат да активират нови функции, но не знаят как да го направят или какво е общодостъпно. Сега новоинсталираният браузър изглежда така:

Появата на Scoreboard в Yandex Browser за компютър


Нека се редуваме да разглеждаме всичко, което сега е достъпно за персонализиране от две страни: след инсталиране и просто актуализирано до най-новата версия на Yandex.

Yandex Zen

Предложение за активиране на маркова развлекателна услуга за четене на новини и статии, гледане на видеоклипове - Yandex Zen - ще се покаже на таблото при първото стартиране на браузъра.

Активиране или деактивиране на емисията Yandex.Zen на таблото в Yandex Browser

Веднага можете да решите дали да го активирате или деактивирате. Изборите ще бъдат показани директно на таблото под формата на лента и ако започнете да превъртате през него - в отделен раздел.

Yandex.Zen на Scoreboard в Yandex Browser

Когато щракнете, новината от интерес ще се отвори в нов раздел и когато се върнете към емисията, тя ще пребледнее. Можете да го оцените с пръст нагоре или надолу, което ще помогне на услугата да коригира следващите SERP и да ги персонализира за вас.

Преглеждани новини Yandex.Dzen на таблото в Yandex.Browser

Можете да деактивирате вече активиран или, обратно, да активирате Yandex.Zen чрез "Меню" > "Настройки" (между другото, оставете този раздел отворен, ще трябва да отидете там още няколко пъти).

Отворете настройките на браузъра Yandex през менюто

В глава "Интерфейс" намерете елемента „Показване на емисията за препоръки на Yandex.Zen“ и поставете отметка в квадратчето.

Конфигуриране на показването на Yandex.Zen на таблото в Yandex Browser

Новини, трафик и време

Емисията за новини, задръстванията и времето се показват както на главната страница на търсачката Yandex, така и на таблото за управление на браузъра.

Блокирайте с новини, време и задръствания на таблото в Yandex Browser

Градът, за който се показва информацията, се променя само в настройките на самия Яндекс, например на главната му страница.

Промяна на града за новини в Scoreboard в Yandex Browser

В противен случай този блок не може да бъде конфигуриран, можете само да го активирате или деактивирате. За това в "Настройки" управлявайте състоянието на елемента „Показване на новини, времето и трафика в нов раздел“.

Деактивиране на показването на новини, времето и задръстванията в настройките на браузъра Yandex

Джаджи

За да получите бързо различни видове информация, има панел с приспособления от дясната страна на прозореца. Потребителят може да ги персонализира по всяко време, като задържи курсора на мишката под последната плочка, за да се появи бутонът „Конфигуриране на джаджи“.

Отидете на настройка на приспособления за таблото в Yandex Browser

В прозореца за настройки премахнете отметката от елементите, които не представляват интерес.

Приспособления за браузър Yandex за персонализиране

В бъдеще редактирането им ще се извършва чрез същото задържане под дъното на последната плочка, но с натискане на зъбното колело, а не бутона.

Gear бутон за конфигуриране на приспособления на таблото в Yandex Browser

Реклама

В най-новите версии на браузъра на Tableau е въведена контекстна реклама. Разбира се, този факт не може да не досажда, тъй като блокът е доста голям и дори анимиран. Само тези, които имат акаунт в Yandex, могат да го деактивират. Ето защо, ако го нямате, създайте го - той ще бъде полезен в бъдеще и за други настройки като облачно съхранение (синхронизация).

Повече информация:
Как да се регистрирам в Yandex
Как да настроите синхронизация в Yandex Browser

Рекламен блок на таблото в Yandex Browser

След като влезете в профила си в Yandex, отидете на "Настройки", щракнете върху раздела "Интерфейс" > „Рекламни настройки“.

Отидете на настройката за показване на реклами на таблото в Yandex Browser

Премахнете отметката от квадратчето „Показване на реклами“.

Деактивиране или конфигуриране на показването на реклами в настройките на Yandex Browser

Тези, които искат да подкрепят демонстрацията му, може да не изключат банера, но да решат дали системата ще вземе предвид интересите въз основа на мрежовата активност и местоположението. И двата елемента са активирани по подразбиране.

Визуални отметки

Закрепването на до 20 сайта и папки се поддържа на таблото. Всяка плочка в бъдеще може да бъде редактирана, заменена или фиксирана, за да не я преместите или изтриете случайно.

Бутони за управление на визуални отметки на таблото в Yandex Browser

Това обаче не може да стане, без да влезете в акаунта си в Yandex.

Предотвратяване на промени във визуални отметки без разрешение в браузъра Yandex

След като влезете в профила си, можете да замените някои плочки с тези, от които се нуждаете, да ги преместите и да създадете папки - всичко, което трябва да направите, е да плъзнете една плочка към друга. Този подход ви позволява да запазвате произволен брой уеб адреси на Таблицата.

Заден план

Характеристика на Yandex Browser от пускането му е наличието на анимирани и статични фонове. Броят на фоновете непрекъснато се увеличава, благодарение на което всеки може да избере опцията, която му подхожда: циклична анимация, обикновено изображение на различни теми, цветно пълнене с един цвят. Освен това можете да зададете свой собствен образ. Всяка снимка се мащабира автоматично, за да отговаря на размера на прозореца на уеб браузъра, което позволява да изглежда добре във всеки случай. Вече говорихме за това как да променим фона по всички горепосочени начини в една от нашите статии.

Повече информация: Как да промените фона в Yandex Browser

Избор на фоново изображение за таблото в Yandex Browser

Освен това отбелязваме, че ако искате да включите анимирано изображение, не забравяйте за присъствието в "Настройки" параграф „Показване на анимиран фон с висока разделителна способност“... Тази опция се активира първоначално и когато е деактивирана, намалява качеството на картината, като по този начин намалява натоварването на компютър с ниска производителност. За някои фонове промяната в качеството не се забелязва, особено когато първоначално размерът на прозореца е малък (например, ако потребителят никога не увеличи браузъра на цял екран или има лаптоп / нетбук с малък диагонал на дисплея).

Задаване на качество на показване на анимирания фон на таблото в настройките на Yandex Browser

Лента за търсене

Този параметър не се прилага изцяло за Таблицата, тъй като мнозина имат достъп до търсачката директно през адресната лента или отметка, но има потребители, които предпочитат да правят заявки изключително през нов раздел, без да заменят текущата отворена страница. По подразбиране, разбира се, тук е инсталирана търсачката от Yandex.

Линия за търсене от Yandex на таблото в Yandex Browser

Отидете на "Настройки" и да си в секцията "Основни настройки", щракнете върху надписа „Настройки на търсачката“.

Настройки на търсачката в настройките на Yandex Browser

Тук изберете опция от падащия или обикновен списък. Във втория случай трябва да посочите желания елемент и да кликнете върху бутона, който се появява Използвайте по подразбиране... Използване на бутона Добавяне горе вдясно можете да запазите URL адреса на различна търсачка и да го зададете като основен.

Възлагане на търсачка в настройките на Yandex Browser

След това външният вид на адресната лента ще се промени леко.

Променена лента за търсене на таблото в Yandex Browser

Отметки

Лентата на отметките може да бъде активирана, така че да се показва само на таблото или да бъде деактивирана изобщо. IN "Настройки" отидете на "Интерфейс" и поставете отметка в квадратчето до Показване на лентата с отметки... Включително опция за избор „В нов раздел“за да го видите само когато отворите таблото.

Контролиране на показването на лентата на отметките в настройките на Yandex Browser

В зависимост от посочената опция панелът под адресната лента ще се появи или изчезне. Моля, обърнете внимание, че само потребители, които са влезли в своя Yandex акаунт, могат да добавят отметки към него.

Отметки на панела Tablo в браузъра Yandex

Останалите настройки, като позицията на разделите, не се отнасят лично за таблото, поради което няма да бъдат взети предвид. Нека споменем отделно страничния панел - не можете да го деактивирате само на таблото, оставяйки го на страниците (или обратно).

Yandex Browser за смартфон

Независимо от използваната операционна система, външният вид на този уеб браузър отдавна не се е променил и изглежда така:

Появата на Scoreboard в мобилната версия на Yandex Browser

Възможностите за персонализиране в мобилната версия са много по-малко, отколкото в компютърната версия, но някои елементи все още се редактират.

Yandex Zen

Първоначално Yandex.Zen вече е активиран, така че всичко, което можете да направите тук, е да изключите емисията и да промените опциите за възпроизвеждане на видео. За да направите това, щракнете върху бутона за услуга "Меню" и отидете на "Настройки".

Отидете в настройките чрез менюто в мобилния браузър Yandex

Намерете раздела тук "Лични емисии" и кликнете върху превключвателя „Показване на емисии с препоръки“... Ако целта не е да изключите касетата, а да промените автоматичното възпроизвеждане на видеото в Zen, отидете на съответния елемент и изберете подходящата опция.Налични са 3 начина: само Wi-Fi, мобилен интернет + Wi-Fi и изключен.

Конфигуриране на показването на Yandex.Zen в настройките на мобилната версия на Yandex Browser

Струва си да се отбележи, че линията с бърз достъп до услугите на Yandex също ще изчезне, когато Zen е деактивиран.

Панел над Yandex.Zen в мобилната версия на Yandex Browser

Джаджи

Под лентата за търсене има 3 приспособления: време, новини и трафик. Не можете да ги промените, да ги размените също - можете само да ги изключите напълно.

Приспособления за таблици в мобилната версия на Yandex Browser

За да направите това, намерете раздела в настройките Приспособления на Yandex и докоснете единствения наличен елемент.

Деактивиране на приспособленията за Scoreboard в настройките на мобилната версия на Yandex Browser

Визуални отметки

Плъзгане нагоре ще покаже списък с визуални отметки. Максималният брой от тях е 16; услугите на Яндекс и няколко популярни адреса са добавени като стандарт. Като задържите пръста си върху плочката за една секунда, можете да я конфигурирате: премахнете ("кръст") и блокирайте от случайно движение или премахване ("заключване"). Както вече споменахме, отметките са налични за преместване, но тук не могат да се създават папки, за разлика от браузъра за компютър.

Редактиране на визуални отметки на таблото в мобилната версия на Yandex Browser

Няма да е възможно да добавите нов визуален маркер от таблото - имате право да правите това, докато сте на самия сайт. За да направите това, трябва да се обадите "Меню" и докоснете елемента „Добавяне към таблото“.

Добавяне на сайт към Таблицата в менюто на мобилната версия на Yandex Browser

Заден план

Той също така поддържа настройка на фонове, но само статични. За да отидете в галерията, задръжте пръста си върху снимката за секунда. Можете също да стигнете до там чрез "Меню" > "Смени фона", но само когато сте в нов раздел.

Бутон за промяна на фона на Scoreboard в менюто на мобилната версия на Yandex Browser

Като стандарт те се редуват с всяко ново отваряне на приложението (внедряванията на вече стартирано такова не се вземат предвид) - тази функция може да бъде деактивирана, като изберете изображението, което харесвате, или плътен фон. Освен това той поддържа инсталирането на персонализирано фоново изображение чрез изтегляне от телефона. Бутонът за това е в горната дясна страна на екрана.

Промяна на фона на Scoreboard в мобилната версия на Yandex Browser

Лента за търсене

Както при ситуацията с уеб браузър за компютър, потребителите, които извършват търсене само или предимно чрез Таблицата, също могат да персонализират търсачката.

Търсачка на Таблицата в мобилната версия на Yandex Browser

За това в "Настройки" превъртете страницата до блока "Търсене" и променете един или повече параметри по ваш вкус.

Промяна на търсачката в настройките на мобилната версия на Yandex Browser