Android е непрекъснато развиваща се операционна система, поради което нейните разработчици редовно пускат нови версии. Някои устройства са в състояние самостоятелно да откриват наскоро освободената актуализация на системата и да я инсталират с разрешението на потребителя. Но какво става, ако не се получават уведомления за актуализации? Мога ли да актуализирам Android на телефона или таблета си сам?

Актуализиране на Android на мобилни устройства

Актуализациите наистина идват много рядко, особено когато става въпрос за остарели устройства. Въпреки това, всеки потребител може да ги инсталира със сила, но в този случай гаранцията от устройството ще бъде премахната, така че помислете за тази стъпка.

Преди да инсталирате новата версия на Android, е по-добре да архивирате всички важни потребителски данни - архивиране. Поради това, ако нещо се обърка, можете да върнете запазените данни.

Вижте също: Как да архивирате, преди да мигате

На нашия сайт можете да намерите информация за фърмуера за популярни устройства с Android. За това в категория "фърмуер" използвайте търсенето.

Метод 1: Стандартна актуализация

Този метод е най-безопасният, тъй като актуализациите в този случай ще бъдат настроени на 100%, но има някои ограничения. Например, можете да доставяте само официално освободена актуализация и само ако е само за вашето устройство. В противен случай устройството просто няма да може да открива актуализации.

Инструкциите за този метод са, както следва:

 1. Отворете " Настройки" .
 2. Намерете елемента "За телефона" . Влез в него.
 3. Трябва да има елемент "Актуализация на системата" / "Софтуерна актуализация" . Ако не, кликнете върху "Версия на Android" .
 4. Актуализирайте версията на Android чрез настройките

 5. След това системата ще започне да проверява устройството за актуализации и наличните налични актуализации.
 6. Ако няма актуализации за вашето устройство, дисплеят показва "Системата е най-новата версия". Ако бяха намерени наличните актуализации, ще видите оферта, която да ги инсталирате. Кликнете върху него.
 7. Сега трябва да имате телефона / таблета свързан към Wi-Fi и да имате пълно зареждане на батерията (или най-малко поне половината). Тук може да бъдете помолени да прочетете лицензионното споразумение и отбележете, че сте съгласни.
 8. След като системата започне да се актуализира. По време на това устройството може да рестартира няколко пъти или може да "замръзне". Не трябва да правите нищо, системата автоматично ще извърши всички актуализации, след което устройството ще се зарежда както обикновено.

Метод 2: Инсталиране на локален фърмуер

По подразбиране много смартфони с Android имат резервно копие на актуалния фърмуер с актуализации. Този метод може да се припише и на стандарта, тъй като се извършва изключително чрез използване на възможностите на смартфон. Инструкциите за него са, както следва:

 1. Отворете " Настройки" .
 2. След това отидете на елемента "За телефона" . Обикновено се намира в най-долната част на наличния списък с параметри.
 3. Всичко за телефона в настройките за Android

 4. Отворете елемента "System Update" .
 5. Информация за телефона с настройки за Android

 6. Кликнете върху елипсата в горната дясна част. Ако не е така, този метод няма да работи за вас.
 7. Преминете към разширени настройки за актуализиране на Android

 8. От падащия списък изберете "Инсталиране на локалния фърмуер" или "Избор на файла на фърмуера" .
 9. Избиране на локален фърмуер файл в Android

 10. Потвърдете инсталацията и изчакайте нейното завършване.

По този начин можете да инсталирате само фърмуера, който вече е записан в паметта на устройството. Въпреки това, можете да изтеглите фърмуера, изтеглен от други източници, в паметта му, като използвате специални програми и наличието на права на root в устройството.

Метод 3: ROM мениджър

Този метод е подходящ в случаите, когато устройството не намери официални актуализации и не може да ги инсталира. С тази програма можете да доставяте не само официални актуализации, но и обичайни, т.е. разработени от независими създатели. Въпреки това, за нормалната работа на програмата, ще трябва да получите правата на root потребител.

Вижте също: Как да получите права на root в Android

За да надстроите по този начин, ще трябва да изтеглите необходимия фърмуер и да го прехвърлите във вградената памет на устройството или на SD картата. Файлът за актуализиране трябва да е ZIP архив. Когато прехвърляте устройството си, поставете архива в основната директория на SD картата или във вътрешната памет на устройството. А също и за удобство при търсенето на името на архива.

Когато подготовката приключи, можете да продължите директно към актуализирането на Android:

 1. Изтеглете и инсталирайте на устройството ROM мениджър , Това може да се направи от Пазарен пазар ,
 2. В главния прозорец намерете елемента "Инсталиране на ROM от SD карта" . Дори ако актуализиращият файл е във вградената памет на устройството, изберете тази опция.
 3. Под заглавието "Текуща директория" посочете пътя към пощенския архив с актуализации. За да направите това, просто кликнете върху линията и в отворения "Explorer" изберете желания файл. Той може да се намира както на SD картата, така и във външната памет на устройството.
 4. Превъртете малко по-надолу. Тук ще видите статията "Запазване на текущата ROM" . Препоръчваме да зададете стойността на "Да" , тъй като в случай на неуспешна инсталация можете бързо да се върнете към старата версия на Android.
 5. След това кликнете върху елемента "Рестартиране и инсталиране".
 6. Актуализиране на Android чрез ROM Manager

 7. Устройството ще се рестартира. След това ще започне инсталирането на актуализации. Устройството отново може да започне да виси или да се държи неадекватно. Не докосвайте го, докато не завърши актуализацията.

Когато изтегляте фърмуер от програмисти на трети страни, не забравяйте да прочетете прегледите на фърмуера. Ако разработчикът предостави списък с устройства, характеристики на устройства и версии на Android, с които този фърмуер ще бъде съвместим, не забравяйте да го проучите. Ако устройството ви не отговаря на поне един от параметрите, не е нужно да рискувате.

Вижте също: Как да флаш Android

Метод 4: Възстановяване на ClockWorkMod

ClockWorkMod Възстановяване - По-мощен инструмент за работа с инсталиране на актуализации и друг фърмуер. Въпреки това инсталирането му е много по-сложно от ROM Manager. Всъщност това е добавка към обичайните устройства за възстановяване на Android (аналогов BIOS на компютър). С него можете да инсталирате по-голям списък с актуализации и фърмуер за вашето устройство, а самият процес на инсталиране ще бъде по-гладък.

Използването на този метод включва връщането на устройството ви до фабричното му състояние. Препоръчително е предварително да прехвърлите всички важни файлове от телефона / таблета си на друг оператор.

Но инсталирането на CWM Recovery има определена сложност и е невъзможно да се намери в Google Play Магазин. Следователно, ще трябва да изтеглите изображението на компютър и да го инсталирате на Android с помощта на програма от трети страни. Инструкции за инсталиране на ClockWorkMod Recovery с помощта на ROM Manager са както следва:

 1. Прехвърлете архива от CWM към SD картата или вътрешната памет на устройството. За да инсталирате, ще ви трябва root потребител права.
 2. В "Recovery" блок изберете "Flash ClockWorkMod Recovery" или "Recovery Setup" .
 3. Инсталиране на възстановяване на ClockWorkMod на Android

 4. Под "Текуща директория" докоснете празната линия. Ще се отвори "Explorer" , където трябва да посочите пътя към инсталационния файл.
 5. Сега изберете "Рестартиране и инсталиране". Изчакайте приключването на инсталационния процес.

Така че, сега вашето устройство има добавка за възстановяване на ClockWorkMod, което е подобрена версия на редовното възстановяване. От тук можете да поставите актуализации:

 1. Изтеглете пощенския архив с актуализации на SD картата или вградената памет на устройството.
 2. Изключете смартфона.
 3. Влезте в "Възстановяване", като задържите едновременно бутона за захранване и един от клавишите за сила на звука. Кой от ключовете, които трябва да задържате, зависи от модела на вашето устройство. Обикновено всички преки пътища се записват в документацията за устройството или на уеб сайта на производителя.
 4. Когато се зареди менюто за възстановяване, изберете елемента "Почистване на данните / фабричните настройки" . Тук контролът се осъществява чрез клавишите за сила на звука (придвижване през елементите от менюто) и клавиша за захранване (избор на елемент).
 5. Отидете в настройките за нулиране в Android

 6. В него изберете елемента "Да - изтриване на всички потребителски данни" .
 7. Изтрийте всички данни в Android

 8. Сега отидете на "Install ZIP from SD-card" .
 9. Актуализиране на Android чрез часовник mod

 10. Тук трябва да изберете ZIP архив с актуализации.
 11. Потвърдете избора си, като кликнете върху елемента "Да - install /sdcard/update.zip" .
 12. Потвърждаване на актуализацията на Android в програмата за възстановяване на ClockWorkMod

 13. Изчакайте завършването на актуализацията.

Можете да актуализирате устройството си в операционната система Android по няколко начина. За неопитни потребители се препоръчва да се използва само първият метод, тъй като по този начин трудно може да причини сериозна вреда на фърмуера на устройството.