ImgBurn - едно от най-популярните приложения до момента за записване на различна информация. Но в допълнение към основната функция, този софтуер има редица други полезни свойства. В тази статия ще ви разкажем какво можете да направите с ImgBurn и как се прилага.

За какво мога да използвам ImgBurn?

В допълнение към използването на ImgBurn за писане на данни на диск, можете лесно да прехвърляте изображения към устройството, да ги създавате от диск или подходящи файлове и да прехвърляте отделни документи на носителя за съхранение. Ще говорим за всички тези функции в настоящата статия.

Записване на изображение на диск

Процесът на копиране на данни на CD или DVD устройство с помощта на ImgBurn изглежда така:

 1. Стартирайте програмата, след което на екрана ще се покаже списък с наличните функции. Трябва да кликнете върху левия бутон на мишката върху елемента, наречен "Запис на файл с изображение на диск" .
 2. Натиснете бутона, за да запишете изображението на диск в ImgBurn

 3. Резултатът е следната област, в която трябва да посочите параметрите на процеса. В самия връх, отляво, ще видите блока "Източник" . В този блок трябва да кликнете върху бутона с изображението на жълтата папка и лупата.
 4. Натиснете бутона, за да изберете източника на запис в ImgBurn

 5. След това на екрана ще се появи прозорец, за да изберете файла източник. Тъй като в този случай копираме изображението на диска, намираме желания формат на компютъра, маркираме го с едно кликване на LMC под името и след това кликваме върху стойността "Отвори" в долната част.
 6. Изберете файла с изображения на компютъра си, за да пишете в ImgBurn

 7. Сега поставете празната медия в устройството. След като изберете желаната информация за запис, отново ще се върнете в конфигурацията на процеса на запис. В този момент ще трябва да посочите и устройството, което ще се използва за записване. За целта просто изберете желаното устройство от падащия списък. Ако имате такава, оборудването автоматично ще бъде избрано по подразбиране.
 8. Изберете устройството, за да запишете изображението в ImgBurn

 9. Ако е необходимо, можете да включите режима за проверка на носителя след записа. Това се прави с отметка в съответното квадратче за отметка, което се намира срещу редовете "Потвърждаване" . Обърнете внимание, че общото време за работа, когато функцията за проверка е активирана, ще се увеличи.
 10. Активирайте или деактивирайте опцията за проверка на диска, преди да пишете в ImgBurn

 11. Можете също така ръчно да регулирате скоростта на процеса на запис. За да направите това, в десния панел на прозореца с параметри има специална линия. Като кликнете върху него, ще видите падащо меню със списък на наличните режими. Имайте предвид, че ако скоростта е твърде висока, има шанс за неуспешно изгаряне. Това означава, че данните от него могат да бъдат неправилно написани. Затова препоръчваме да оставите текущия елемент непроменен или обратно да намалите скоростта на запис, за да постигнете по-голяма надеждност на процеса. Допустимата скорост в повечето случаи е показана на самия диск или може да се види в съответната област с настройките.
 12. Посочете скоростта на запис в ImgBurn

 13. След като зададете всички параметри, кликнете върху зоната, маркирана в екранната снимка по-долу.
 14. Бутон за записване на изображение на диск в ImgBurn

 15. След това се показва изображение на хода на записа. В този случай ще чуете характерния звук на въртенето на диска в устройството. Необходимо е да изчакате до края на процеса, без да го прекъсвате, освен ако не е абсолютно необходимо. Приблизително време до завършване може да се види срещу реда "Оставащо време" .
 16. Напредък на изгаряне на изображението към устройството в ImgBurn

 17. Когато процесът приключи, устройството автоматично ще се отвори. На екрана ще видите съобщение, че устройството трябва да бъде затворено отново. Това е необходимо в случаите, когато сте включили опцията за потвърждение, която споменахме в шести параграф. Просто кликнете върху "OK" .
 18. Кликнете върху бутона OK, за да завършите процеса на запис в ImgBurn

 19. Процесът на проверка на цялата записана информация на диска ще започне автоматично. Необходимо е да изчакате няколко минути, докато на екрана се появи съобщение за успешното завършване на теста. В горния прозорец кликнете върху бутона "OK" .
 20. Завършване на проверка на диска в ImgBurn

След това програмата отново ще бъде пренасочена към прозореца за параметрите на записа. Тъй като устройството бе успешно записано, този прозорец може просто да бъде затворен. Това завършва функцията ImgBurn. След като сте направили такива прости действия, можете лесно да копирате съдържанието на файла на външен носител.

Създаване на дисково изображение

Тези, които постоянно използват всякакви дискове, ще бъде полезно да научите за тази опция. Тя ви позволява да създадете образ на физическа среда. Такъв файл ще се съхранява на компютъра ви. Това не само е удобно, но и ви позволява да запазите информация, която може да бъде загубена поради влошаването на физическия диск с неговата редовна употреба. Продължаваме да опишем самия процес.

 1. Стартирайте ImgBurn.
 2. В главното меню изберете елемента "Създаване на изображение от диск" .
 3. Създайте дисково изображение в ImgBurn

 4. Следващата стъпка е да изберете източника, от който ще бъде създадено изображението. Вмъкваме носителя в устройството и изберете желаното устройство от съответното падащо меню в горната част на прозореца. Ако имате едно устройство, тогава не е нужно да избирате нищо. Той автоматично ще бъде посочен като източник.
 5. Посочете източника за създаване на изображение в ImgBurn

 6. Сега трябва да посочите мястото, където ще бъде запазен създаденият файл. Можете да направите това, като кликнете върху иконата с папката и лупата в квадратчето "Дестинация" .
 7. Посочете папката за създаване на изображение в ImgBurn

 8. Като кликнете върху посочената област, ще видите стандартен прозорец за запис. Трябва да изберете папка и да зададете името на документа. След това кликнете върху "Запазване" .
 9. Посочете папката и името на изображението, което ще бъде създадено в ImgBurn

 10. В дясната част на прозореца с предварителните настройки ще видите общата информация за диска. Малко по-ниски раздели, с които можете да променяте скоростта на четене на данни. Можете да оставите всичко непроменено или да определите скоростта, която дискът поддържа. Тази информация се намира над посочените раздели.
 11. Посочете скоростта на четене на диска, когато създавате изображение в ImgBurn

 12. Ако всичко е готово, кликнете върху областта, показана на снимката по-долу.
 13. Натискаме бутона за създаване на изображение от диска в ImgBurn

 14. На екрана се появява прозорец с два реда напредъка. Ако са запълнени, процесът на записване е започнал. Ние чакаме нейното прекратяване.
 15. Следващият прозорец показва успешното завършване на операцията.
 16. Ние завършихме процеса на създаване на изображение в ImgBurn

 17. Трябва да кликнете върху думата "OK", за да завършите, след което можете да затворите самата програма.

Това завършва описанието на текущата функция. В резултат на това ще получите стандартно дисково изображение, което можете да използвате веднага. Между другото, можете да създавате такива файлове не само с помощта на ImgBurn. За тази цел софтуерът, описан в нашата отделна статия, е перфектен.

Прочетете повече: Програми за създаване на дисково изображение

Запишете отделни данни на диска

Понякога има ситуации, при които е необходимо да се напише на диска не изображение, а набор от произволни файлове. Точно за такива случаи в ImgBurn има специална функция. На практика този процес ще има следната форма.

 1. Стартирайте ImgBurn.
 2. В главното меню щракнете върху изображението, което е подписано като "Записване на файлове / папка на диск" .
 3. Натиснете бутона, за да напишете файловете и папките на диск в ImgBurn

 4. В лявата част на следващия прозорец ще видите област, в която избраните за запис данни ще бъдат показани като списък. За да добавите вашите документи или папки в списъка, трябва да кликнете върху областта под формата на папка с лупа.
 5. Бутон за добавяне на файлове и папки за запис в ImgBurn

 6. Отвореният прозорец изглежда много стандартен. Трябва да намерите необходимата папка или файлове на компютъра, да ги изберете с едно щракване на левия бутон на мишката и след това върху бутона "Избор на папка" в долната част.
 7. Изберете папки и файлове, които да записвате на диск в ImgBurn

 8. Така че просто трябва да добавите толкова информация, колкото ви е необходима. Е, или докато свободното пространство свърши. Можете да разберете останалото налично място, като кликнете върху бутона под формата на калкулатор. Той е в една и съща зона за настройки.
 9. Бутон за изчисляване на свободното дисково пространство в ImgBurn

 10. След това ще видите отделен прозорец със съобщението. В него кликнете върху бутона "Да" .
 11. Ние потвърждаваме изчислението на свободното дисково пространство в ImgBurn

 12. Тези действия ще ви позволят да показвате информация за устройството в специално отделена област, включително оставащото свободно място.
 13. Обща информация за записаните файлове на диск в ImgBurn

 14. Предпоследната стъпка е изборът на диск за запис. Кликнете върху специалния ред в полето "Цел" и изберете желаното устройство от падащия списък.
 15. Изберете устройството, за да пишете файлове в ImgBurn

 16. След като изберете необходимите файлове и папки, трябва да кликнете върху бутона със стрелка от жълтата папка на диска.
 17. Бутон, за да започнете да записвате файлове на диск в ImgBurn

 18. Преди да започне записването на информация в носителя, на екрана ще видите следното поле за съобщения. В него кликнете върху бутона "Да" . Това означава, че цялото съдържание на избраните папки ще бъде в корена на диска. Ако искате да запазите структурата на всички папки и прикачените файлове, изберете опцията "Не" .
 19. Ние сме съгласни с предложението, когато пишете файлове на диск в ImgBurn

 20. След това ще бъдете помолени да зададете етикети за обема. Препоръчваме всички останали параметри да останат непроменени и просто да щракнете върху "Да", за да продължите.
 21. Конфигуриране на етикети за обема при записване на файлове в ImgBurn

 22. Накрая на екрана ще се покаже известие с обща информация за записаните папки с данни. Това показва общия им размер, файловата система и етикета за обем. Ако всичко е наред, кликнете върху "OK", за да започнете записването.
 23. Информация за данните преди писане на диск в ImgBurn

 24. След това избраните папки и информацията на диска ще започнат да записват. Както обикновено, целият прогрес ще се показва в отделен прозорец.
 25. Прогрес прозорец за записване на файлове и папки на диск в ImgBurn

 26. Ако изгарянето успее, ще видите съответно известие на екрана. Тя може да бъде затворена. За да направите това, кликнете върху "OK" в този прозорец.
 27. Успешно приключване на операцията в ImgBurn

 28. След това можете да затворите останалите прозорци на програмата.

Тук, всъщност, и целият процес на писане на файлове на диск, използвайки ImgBurn. Сега да преминем към останалите функции на софтуера.

Създаване на изображение от конкретни папки

Тази функция е много подобна на тази, която описахме във втората алинея на тази статия. Единствената разлика е, че можете да създадете изображение от вашите собствени файлове и папки, а не само тези, които се намират на определен диск. Това изглежда така.

 1. Отваряме ImgBurn.
 2. В първоначалното меню изберете елемента, който сме маркирали в изображението по-долу.
 3. Натискаме бутона за създаване на изображение от файлове и папки в ImgBurn

 4. Следващият прозорец изглежда почти същият като в процеса на писане на файлове на диск (предишния параграф на статията). В лявата част на прозореца има област, в която всички избрани документи и папки ще бъдат видими. Можете да ги добавите с помощта на вече познатия ви бутон под формата на папка с лупа.
 5. Добавете файлове и папки, за да създадете изображение в ImgBurn

 6. Изчислете оставащото свободно място, като използвате бутона с изображението на калкулатора. Като кликнете върху него, ще видите в полето всички подробности за бъдещото ви изображение.
 7. Бутон за изчисляване на свободното пространство при създаване на изображение на ImgBurn

 8. За разлика от предишната функция, като приемник, трябва да зададете папка вместо диск. Това ще спести крайния резултат. В областта, наречена "Дестинация" , ще намерите празно поле. Можете да регистрирате пътя към папката със собствената си ръка или да кликнете върху бутона отдясно и да изберете папка от споделената директория на системата.
 9. Посочете папката за запазване на създаденото изображение в ImgBurn

 10. Като добавите всички необходими данни към списъка и изберете папката, която искате да запазите, трябва да кликнете върху бутона за стартиране на процеса на създаване.
 11. Бутон за създаване на изображение от папки с файлове в ImgBurn

 12. Преди да създадете файл, ще се появи прозорец с избор. Като кликнете върху бутона "Да" в този прозорец, можете да оставите програмата да показва съдържанието на всички папки до корена на изображението. Ако изберете "Не" , йерархията на папките и файловете ще бъде напълно запазена, както в източника.
 13. Ние сме съгласни с предложението, когато пишете файлове на диск в ImgBurn

 14. След това ще бъдете подканени да промените настройките за етикет на звука. Съветваме ви да не докосвате изброените тук елементи, а просто да кликнете върху "Да" .
 15. Конфигуриране на етикети за обема при записване на файлове в ImgBurn

 16. Накрая ще видите основната информация за файловете, които са написани в отделен прозорец. Ако не сте променили решението си, кликнете върху бутона "OK" .
 17. Информация за данните преди писането на диска в ImgBurn

 18. Времето за създаване на изображение ще зависи от броя на файловете и папките, които сте добавили към него. Когато създаването приключи, се появява съобщение, показващо успешното завършване на операцията, точно както в предишните функции на ImgBurn. Кликнете върху "OK" в този прозорец, за да завършите.
 19. Успешно приключване на операцията в ImgBurn

Това е всичко. Вашето изображение е създадено и е на мястото, което е посочено по-рано. Това описание на тази функция е приключило.

Почистване на диска

Ако имате презаписваем носител (CD-RW или DVD-RW), описаната функция може да е полезна. Както подсказва името, тя ви позволява да изтриете цялата налична информация от такива превозвачи. За съжаление, ImgBurn няма отделен бутон, който ви позволява да почистите устройството. Можете да го направите по определен начин.

 1. От стартовото меню на ImgBurn изберете елемента, който ще ви пренасочи към панела за писане на файлове и папки на носителя.
 2. Натиснете бутона, за да напишете файловете и папките на диск в ImgBurn

 3. Необходимият бутон за почистване на оптичното устройство е много малък и е скрит в този прозорец. Натискаме върху това, че под формата на диск с гума наблизо.
 4. Натиснете бутона за почистване на диска в ImgBurn

 5. В резултат на това се появява малък прозорец в средата на екрана. В него можете да изберете режима на почистване. Те са подобни на тези, които ви предлагаме от системата форматиране на флаш устройство , Ако натиснете бутона "Бързо" , почистването ще бъде повърхностно, но бързо. В случая на бутона "Пълно" всичко ще бъде много по-точно, но почистването ще бъде възможно най-високо. След като изберете желания режим, кликнете върху съответната област.
 6. Бутоните за почистване на диска в ImgBurn

 7. След това чуйте как устройството започва да се върти в устройството. Процентите ще се показват в долния ляв ъгъл на прозореца. Това е напредъкът на процеса на почистване.
 8. Развитието на почистването на диска в ImgBurn

 9. Когато информацията от медиите е напълно изтрита, се появява прозорец със съобщение, което вече сме споменавали многократно днес.
 10. Успешно приключване на операцията в ImgBurn

 11. Затворете този прозорец, като кликнете върху бутона "OK" .
 12. Сега вашият диск е празен и готов да напише нови данни.

Това беше последната от функциите на ImgBurn, за която искахме да говорим днес. Надяваме се, че нашето ръководство ще се окаже ефективно и ще помогне за изпълнение на задачата без особени затруднения. Ако трябва да създадете диск за зареждане от устройството за зареждане, препоръчваме Ви да прочетете отделната статия, която ще ви помогне.

Прочетете повече: Създаваме диск за зареждане от стартовото флаш устройство