Увеличаването на размера на шрифта на екрана на компютъра може да бъде жизненоважна необходимост за потребителя. Всички хора имат индивидуални характеристики, включително различни зрителни острота. В допълнение, те използват монитори от различни производители, с различни размери и резолюции на екрана. За да се вземат предвид всички тези фактори колкото е възможно повече, операционната система осигурява възможност за промяна на размера на шрифтовете и иконите, за да се избере най-удобният за потребителя дисплей.

Начините за промяна на размера на шрифта

За да изберете оптималния размер на показваните шрифтове на екрана, потребителят има няколко метода. Те включват използването на определени клавишни комбинации, компютърна мишка и екранни лупата. В допълнение, възможността за промяна на скалата на показваната страница се предоставя във всички браузъри. Популярните социални мрежи също имат подобна функционалност. Нека разгледаме всичко това по-подробно.

Метод 1: Клавиатура

Клавиатурата е основното потребителско средство, когато работите с компютър. Като използвате само определени клавишни комбинации, можете да промените размера на всичко, което се показва на екрана. Това са етикети, подписи или друг текст. За да ги направите по-големи или по-малки, могат да се използват следните комбинации:

  • Ctrl + Alt + [+];
  • Ctrl + Alt + [-];
  • Ctrl + Alt + [0] (нула).

За хората с лошо зрение оптималното решение може да бъде лупа.
Мащабиране на екрана на работния плот на Windows
Той симулира ефекта на обектива, когато задържите курсора на мишката върху определена част от екрана. Можете да го направите с помощта на прекия път Win + [+] .

Можете да промените мащаба на отворената страница на браузъра, като натиснете клавишите Ctrl + [+] и Ctrl + [-] , или като завъртите колелцето на мишката с натиснат клавиш Ctrl .

Прочетете повече: Увеличаваме екрана на компютъра с помощта на клавиатурата

Метод 2: Мишка

В комбинация с клавиатура и мишка, промяната на размера на иконите и шрифтовете е още по-лесно. Достатъчно е чрез натиснат клавиш "Ctrl" да се завърти колелото на мишката към себе си или към себе си, така че скалата на работния плот или проводника да се промени в едната или другата посока. Ако потребителят има лаптоп и не използва мишката, симулацията на въртенето на колелото му присъства във функциите на тъчпада. За да направите това, трябва да направите такива движения с пръстите си на повърхността:

Увеличете иконите на екрана на компютъра, като използвате тъчпада

Смяната на посоката на движение може да увеличи или намали съдържанието на екрана.

Прочетете повече: Променете размера на иконите на работния плот

Метод 3: Настройки на браузъра

Ако трябва да промените размера на съдържанието на уеб страницата, която преглеждате, в допълнение към клавишните комбинации, описани по-горе, можете да използвате настройките на самия браузър. Просто отворете прозореца за настройки и намерете секцията "Scale" там. Ето как изглежда това Google Chrome :

Промяна на мащаба на уеб страница в настройките на Google Chrome
Остава само да изберете най-подходящата скала за себе си. Това ще увеличи всички обекти на уеб страницата, включително шрифтове.

В други популярни браузъри тази операция се осъществява по подобен начин.

В допълнение към мащаба на страницата е възможно да се увеличи само размерът на текста, като останалите остават непроменени. Например Yandex Browser тя изглежда така:

  1. Отворете настройките.
  2. Превключете към настройките на браузъра на Yandex

  3. Чрез търсенето на настройки намерете секцията за шрифтове и изберете желания размер.
    Променете размера на шрифта в настройките на браузъра на Yandex

Освен мащаба на страницата, тази операция се извършва почти идентично във всички уеб браузъри.

Прочетете повече: Как да увеличите страницата в браузъра

Метод 4: Промяна на размера на шрифта в социалните мрежи

Фенове на дълги виси в социалните мрежи също не могат да уредят размера на шрифта, който се използва там по подразбиране. Но тъй като социалните мрежи са присъщи на уеб страници, същите методи, както са описани в предишните раздели, могат да бъдат използвани за решаването на този проблем. Разработчиците на интерфейса на тези ресурси не са предвидили конкретни начини за увеличаване на размера на шрифта или мащаба на страницата.

Прочетете повече:
VK шрифт
Увеличаваме текста на страниците в Odnoklassniki

Така операционната система предоставя различни опции за промяна на размера на шрифта и иконите на екрана на компютъра. Гъвкавостта на настройките ви позволява да задоволите нуждите на най-взискателния потребител.