Инсталиране на LAMP в Ubuntu

Софтуерният пакет, наречен LAMP, включва операционна система на ядрото на Linux, уеб сървър на Apache, база данни MySQL и компоненти на PHP, използвани за двигателя на сайта. След това подробно описваме инсталацията и първоначалната конфигурация на тези добавки, като за пример използваме последната версия на Ubuntu.

Инсталирайте комплекта LAMP в Ubuntu

Тъй като форматът на тази статия вече означава, че сте инсталирали Ubuntu на вашия компютър, ние ще пропуснем тази стъпка и ще преминем директно към други програми, но можете да намерите инструкции по темата, която ви интересува, като прочетете другите ни статии на следните връзки.

Още подробности:
Инсталиране на Ubuntu на VirtualBox
Ръководство за инсталиране на Linux с Flash Drives

Стъпка 1: Инсталирайте Apache

Започнете с инсталирането на отворен уеб сървър, наречен Apache. Това е една от най-добрите възможности, така че става избор на много потребители. В Ubuntu се инсталира чрез "Терминал" :

 1. Отворете менюто и стартирайте конзолата или натиснете клавишната комбинация Ctrl + Alt + T.
 2. Стартирайте терминал в операционната система Ubuntu

 3. Първо актуализирайте системните си хранилища, за да се уверите, че имате всички необходими компоненти. За да направите това, въведете командата sudo apt-get update .
 4. Проверете за актуализации в OS Ubuntu

 5. Всички действия чрез sudo се извършват с root-достъп, така че не забравяйте да въведете паролата си (тя не се показва, когато я въведете).
 6. Въведете паролата за достъп до Ubuntu

 7. Когато приключите, въведете sudo apt-get install apache2 да добавите Apache към системата.
 8. Стартирайте командата за инсталиране на Apache в Ubuntu

 9. Потвърдете добавянето на всички файлове, като изберете опцията за отговор D.
 10. Потвърдете добавянето на файлове за Apache в Ubuntu

 11. Да тестваме уеб сървъра, като sudo apache2ctl configtest .
 12. Стартирайте проверка на синтаксиса на Apache в Ubuntu

 13. Синтаксисът трябва да е нормален, но понякога има предупреждение за необходимостта от добавяне на име на сървър .
 14. Информация за проверка на Apache в Ubuntu

 15. Добавете тази глобална променлива към конфигурационния файл, за да избегнете предупреждения в бъдеще. Стартирайте самия файл чрез sudo nano /etc/apache2/apache2.conf .
 16. Отворете конфигурационния файл на Apache в Ubuntu

 17. Сега стартирайте втората конзола, където изпълнява ip addr show eth0 | grep inet | awk '{ print $2; }' | sed 's//.*$//' ip addr show eth0 | grep inet | awk '{ print $2; }' | sed 's//.*$//' ip addr show eth0 | grep inet | awk '{ print $2; }' | sed 's//.*$//' за да разберете вашия IP адрес или домейн на сървъра.
 18. Разберете информация за IP адреса или домейна в Ubuntu

 19. В първия “Терминал” отидете на дъното на файла, който се отваря и въведете името на ServerName + имя домена или IP адрес , който току-що сте научили. Запазете промените с Ctrl + O и затворете конфигурационния файл.
 20. Добавете глобална променлива за Apache в Ubuntu

 21. Направете друг тест, за да се уверите, че няма грешки, и след това рестартирайте уеб сървъра чрез sudo systemctl restart apache2 .
 22. Втората проверка на синтаксиса на Apache в Ubuntu

 23. Добавете Apache към autoload, ако искате да стартирате заедно с операционната система с командата sudo systemctl enable apache2 .
 24. Добавяне на Apache към автозареждане на Ubuntu

 25. Остава само да стартирате уеб сървъра, за да проверите неговата стабилност, използвайте командата sudo systemctl start apache2 за това.
 26. Стартирайте Apache Web Server в Ubuntu

 27. Стартирайте браузъра си и отидете на localhost . Ако сте на главната страница на Apache, тогава всичко функционира правилно, преминете към следващата стъпка.
 28. Отидете на стандартната страница на Apache чрез браузър в Ubuntu

Стъпка 2: Инсталирайте MySQL

Втората стъпка е да се добави база данни MySQL, която също се извършва чрез стандартна конзола, използвайки командите, налични в системата.

 1. В терминала въведете първо sudo apt-get install mysql-server и натиснете Enter .
 2. Командата за инсталиране на базата данни в Ubuntu

 3. Потвърдете добавянето на нови файлове.
 4. Потвърдете добавянето на инсталационните файлове на базата данни в Ubuntu

 5. Уверете се, че сте sudo mysql_secure_installation използването на MySQL средата, така че осигурете защита с отделна добавка, инсталирана чрез sudo mysql_secure_installation .
 6. Инсталирайте сигурността на базата данни в Ubuntu

 7. Задаването на настройките на плъгините за изисквания за пароли няма една единствена инструкция, тъй като всеки потребител се отблъсква от собствените си решения по отношение на валидирането. Ако искате да инсталирате изискванията, въведете y в конзолата, когато бъдете подканени.
 8. Започнете да задавате изисквания за пароли в Ubuntu

 9. След това трябва да изберете нивото на защита. Първо прочетете описанието на всеки параметър и след това изберете най-подходящия.
 10. Изберете ниво на изискване за парола в Ubuntu

 11. Задайте нова парола за предоставяне на root достъп.
 12. Задайте нова парола за база данни в Ubuntu

 13. Освен това пред вас ще видите различни настройки за сигурност, прочетете ги и приемете или откажете, ако смятате, че това е необходимо.
 14. Разширени настройки за сигурност на базата данни в Ubuntu

Препоръчваме ви да прочетете описанието на друг метод за инсталиране в нашата отделна статия, която можете да намерите на следната връзка.

Вижте също: Ръководство за инсталиране на MySQL за Ubuntu

Стъпка 3: Инсталирайте PHP

Последната стъпка за осигуряване на нормалната работа на системата LAMP е инсталирането на PHP компонентите. Няма нищо трудно в изпълнението на този процес, просто трябва да използвате една от наличните команди и след това да конфигурирате работата на самата добавка.

 1. В списъка "Терминал" командата sudo apt-get install php7.0-mysql php7.0-curl php7.0-json php7.0-cgi php7.0 libapache2-mod-php7.0 за инсталиране на необходимите компоненти в случай Имате нужда от версия 7.
 2. Команда за инсталиране на PHP компоненти в Ubuntu

 3. Понякога горната команда е нарушена, така че използвайте sudo apt install php 7.2-cli или sudo apt install hhvm да инсталирате най-новата налична версия 7.2.
 4. Командата за инсталиране на последната версия на PHP в Ubuntu

 5. След приключване на процедурата, уверете се, че правилната инсталация е инсталирана чрез въвеждане на php -v в конзолата.
 6. Проверете версията на инсталирания PHP в Ubuntu

 7. Управлението на база данни и внедряването на уеб интерфейса се извършва с помощта на безплатния инструмент PHPmyadmin, който също е желателно да се инсталира по време на конфигурацията на LAMP. За да започнете, въведете командата sudo apt-get install phpmyadmin php-mbstring php-gettext .
 8. Инсталиране на PHPmyadmin в операционната система Ubuntu

 9. Потвърдете добавянето на нови файлове, като изберете подходящата опция.
 10. Потвърдете добавянето на файлове за PHPmyadmin в Ubuntu

 11. Посочете уеб сървъра "Apache2" и кликнете върху "OK" .
 12. Изберете уеб сървър за инсталиране на PHPmyadmin в Ubuntu

 13. Ще бъдете подканени да конфигурирате базата данни чрез специална команда, ако е необходимо, изберете положителен отговор.
 14. Създаване на PHPmyadmin база данни в Ubuntu

 15. Създайте парола, за да се регистрирате в сървъра на базата данни, след което ще трябва да я потвърдите, като го въведете отново.
 16. Избор на парола за базата данни на PHPmyadmin в Ubuntu

 17. По подразбиране няма да можете да влезете в PHPmyadmin от името на потребител с root достъп или чрез TPC интерфейси, така че трябва да деактивирате полезността за блокиране. Активирайте root привилегиите чрез командата sudo -i .
 18. Активирайте коренния достъп чрез терминал в Ubuntu

 19. Прекарайте, като напишете echo "update user set plugin='' where User='root'; flush privileges;" | mysql -u root -p mysql echo "update user set plugin='' where User='root'; flush privileges;" | mysql -u root -p mysql echo "update user set plugin='' where User='root'; flush privileges;" | mysql -u root -p mysql .
 20. Изключете помощната програма в PHPmyadmin през терминала в Ubuntu

При тази процедура инсталирането и конфигурирането на PHP за LAMP може да се счита за успешно завършено.

Вижте също: Ръководство за инсталиране на PHP за Ubuntu Server

Днес говорихме за инсталацията и основната конфигурация на LAMP компонентите за операционната система Ubuntu. Разбира се, това не е цялата информация, която може да бъде предоставена по тази тема, има много нюанси, свързани с използването на няколко области или бази данни. Въпреки това, благодарение на инструкциите по-горе, можете лесно да подготвите системата си за правилното функциониране на този софтуерен пакет.