Много от нас често забелязват, че след дълга работа на компютъра, очите започват да болят и дори вода. Някои хора смятат, че това е продължителността на употребата на устройството. Разбира се, ако седнете зад любимата си игра или просто работите твърде дълго, очите ви ще уловят така или иначе. Обикновено причината е неправилната конфигурация на монитора.

Може би с вас един ден се е случило нещо, че когато използвате друго устройство, нямаше дискомфорт за часове, а когато се върнете за колата си, започва болка в очите. Ако сте били свидетели или участници в такава история, тогава е в лоша настройка на дисплея. Лесно е да се предположи, че пренебрегването на това не води до най-приятните последици за здравето. Ето защо е много важно да се спазват всички необходими норми, които ще обсъдим в тази статия.

Възпалени очи с неправилно регулиране на монитора

Всички аспекти на правилната настройка на монитора

Персонализирането на дисплея на компютъра не е ограничено до един инструмент. Това е цял набор от различни индикатори - от разделителна способност до калибриране. Те са напълно независими един от друг и са инсталирани отделно.

Настройване на правилната разделителна способност

Преди всичко трябва да се уверите, че е инсталирана правилната резолюция, която съответства на техническите спецификации. Те могат да бъдат намерени в кутията на устройството, но като правило този индикатор трябва да бъде определен и инсталиран автоматично.

Резолюция на монитора

С неразбираемо размазване, както и с неестествено съотношение на екрана, трябва да зададете разделителната способност, на която е проектиран мониторът. Като правило може лесно да се направи от работния плот на компютъра. За да направите това, щракнете с десния бутон върху свободната зона на работния плот и изберете елемента "Настройки на екрана" .

Диалогов прозорец, когато настройвате резолюцията

В менюто, което се отваря, изберете желаната разделителна способност. Ако не знаете индикатора, за който е проектиран дисплеят, задайте препоръчителната опция за системата.

Настройка на резолюцията

Прочетете повече: Програми за промяна на резолюцията на екрана

Мониторен процент на опресняване

Не всеки знае, че честотата на актуализиране на монитора също е много важна за очите. Този индикатор определя скоростта, с която се актуализира картината на дисплея. За съвременните LCD монитори трябва да е 60 Hz. Ако говорим за остарели "дебели" монитори, които се наричат ​​монитори с електронен лъч, тогава е нужна скорост на опресняване от 85 Hz.

За да видите и промените тази честота, е необходимо, както при настройката на резолюцията, да въведете параметрите на екрана.

Диалогов прозорец, когато настройвате резолюцията

В това меню отидете на "Свойства на графичния адаптер".

Свойства на графичния адаптер

Отидете в раздела "Монитор" , задайте необходимия индикатор за тази настройка.

Мониторен процент на опресняване

Яркост и контраст

Друга важна настройка, която може да повлияе на комфорта на очите при работа с компютъра, е яркост и контраст. По принцип няма зададен конкретен индикатор при настройването на тези елементи. Всичко зависи от нивото на осветяване на стаята и индивидуалната визия на всеки. Следователно, трябва да го персонализирате, опитвайки се да установите удобна опция.

Настройки на монитора за яркост и контраст

Обикновено тази опция се настройва, като се използва специален бутон на монитора или комбинация от горещи клавиши в лаптопа. Във втория случай обикновено е необходимо да фиксирате " Fn " и да регулирате яркостта, като използвате стрелките на клавиатурата, но всичко зависи изцяло от модела на устройството. Можете също така да използвате една от специализираните програми.

Урокът: Промяна на яркостта в Windows 10

Калибриране на дисплея

Между другото, понякога има ситуация, при която правилното калибриране на екрана е повредено. В резултат на това цветовете и всички изображения не се показват правилно на дисплея.

Как да настроите монитора за безопасна и удобна работа

Ръчното калибриране на монитора не е толкова лесно, защото Windows няма вградени инструменти за тази цел. Има обаче голям брой програми, които решават този проблем в автоматичен режим.

Прочетете още: Калибриращ софтуер за монитор

Други препоръки

Освен неправилно регулиране на монитора, дискомфорт и болка в очите могат да се появят по други причини, които не зависят от устройството. Ако всички предишни препоръки не ви помогнаха, най-вероятно това е в едно от следните неща.

Редовни почивки

Първо, трябва да помните, че в края на краищата мониторът не е толкова безопасен за човешкото око, ако става дума за неговата продължителна употреба. Всеки специалист в това поле е готов да потвърди, че когато работите с всеки дисплей, независимо дали е компютър, телефон или телевизор, трябва да правите редовни почивки. По-добре на всеки 45 минути, за да се даде на тялото няколко минути почивка, подкрепяйки го със специални упражнения, вместо да рискува собственото си здраве.

Прекъсвания на очите при работа с компютър

Вътрешно осветление

Друга причина, която може да причини болка в очите, е неправилното осветление на стаята, където се намира компютърът. Като минимум не се препоръчва да гледате на дисплея на монитора, когато светлината е изключена напълно, тъй като очите стават още по-напрегнати и бързо се уморяват. Плюс това, работата при липса на осветление ще бъде доста неудобно. Светлината трябва да е достатъчно ярка, но не пречи на гледането.

Осветление в стаята

Освен това е необходимо мониторът да бъде поставен по такъв начин, че да не падне директни лъчи на слънцето върху него и да не се създава отблясъци. Също така, не трябва да има прах или други смущения.

Правилно кацане пред компютъра

Този фактор също играе важна роля. Най-вероятно вече сте чували повече от веднъж, че трябва да следвате правилата за безопасно кацане пред компютъра, за да можете да работите удобно зад себе си. Мнозина пренебрегват тези правила и това е голяма грешка.

Правилно кацане пред компютъра

Ако не следвате диаграмата, показана на снимката, може да имате проблеми не само с визия и удобство, но и в други части на тялото си.

заключение

Така че има много фактори, които могат да застрашат не само удобното използване на персонален компютър, но и здравето на неговия потребител. Ето защо е много важно да проучите подробно и да се възползвате от всички съвети, които са описани в тази статия.