Програмата Avast е заслужено смятана за лидер сред безплатните антивирусни програми. Но, за съжаление, някои потребители имат проблеми с инсталацията. Да разберем какво да правим, когато Avast не е инсталиран?

Ако сте начинаещ и не сте запознати с всички сложности при инсталирането на такива помощни програми, може би нещо не е наред, когато инсталирате програмата. Съветваме ви да прочетете, как правилно да инсталирате Avast , В случай, че не се съмнявате в правилността на действията си, тогава причината за невъзможността за инсталиране е един от проблемите, които ще разгледаме по-долу.

Неправилно деинсталиране на антивируса: разрешаване на проблеми с помощта на специална програма

Най-често срещаната причина за проблеми при инсталирането на програмата Avast е неправилното деинсталиране на вече инсталираната версия на това приложение или друг антивирус.

Естествено, преди да инсталирате приложението Avast, трябва да премахнете антивируса, който е бил инсталиран преди това на компютъра. Ако не направите това, само наличието на втора антивирусна програма може да причини или невъзможността за инсталиране на Avast, или неправилната му работа в бъдеще, или като цяло да допринесе за свиване на системата. Но понякога деинсталирането се извършва от потребителите неправилно, което в бъдеще причинява проблеми, включително инсталирането на антивирусни програми.

Ако вече сте имали специална помощна програма за пълно премахване на приложения от времето, когато сте изтрили програмата, би било доста лесно да почистите компютъра на остатъците от антивирусната програма. Подобни приложения наблюдават всички инсталирани в компютърните програми и в случай, че след деинсталирането останат "опашки", продължете да ги виждате.

Нека видим как да откриваме и премахваме остатъците от неправилно деинсталирания антивирус с помощта на програмата Инструмент за деинсталиране , След стартирането на инструмента за деинсталиране се отваря списък с инсталирани или неправилно изтрити програми. Търсим Avast в списъка или друг антивирус, който е бил инсталиран по-рано и е трябвало да бъде премахнат от компютъра. Ако не открием нищо, тогава проблемът с невъзможността за инсталиране на Avast се крие в други причини, за които ще говорим по-долу. В случай на откриване на остатъците от антивирусната програма, изберете нейното име и щракнете върху бутона "Forced removal".

Стартиране на принудителното деинсталиране Avast в Unistall Tool

След това се извършва анализ на останалите папки и файлове, както и записи в системния регистър.

Сканиране на системата Unistall Tool за наличие на файлове Avast

След сканирането и откриването им, програмата иска потвърждение за тяхното премахване. Кликнете върху бутона "Изтриване".

Файлове за принудително деинсталиране Avast в инструмента Unistall

Всички остатъци от неправилно премахнати антивирусни програми се изчистват, след което можете да опитате отново да инсталирате антивируса.

Неправилно деинсталиране на антивируса: решаване на проблема ръчно

Но какво да направите, ако по време на деинсталирането на антивируса не е инсталирана специална програма за деинсталиране на програми. В този случай трябва да почистите всички "опашки" ръчно.

Преминаваме с помощта на файловия мениджър в директорията на програмните файлове. Търсим папка с името на антивируса, който преди е бил инсталиран на компютъра. Изтрийте тази папка с цялото съдържание.

Изтриване на папката Avast

След това изтрийте папката с временните файлове на антивируса. Проблемът е, че той може да се намира на различни места в различни антивирусни програми и следователно можете да намерите местонахождението на тази папка само след като прочетете инструкциите към този антивирус или като намерите отговор в Интернет.

След като изтрием файловете и папките, трябва да изчистим регистъра на записите, свързани с отдалечения антивирус. Можете да направите това със специализирана програма, например CCleaner ,

Санитарно лечение на Клеонер

Ако сте опитен потребител, можете ръчно да изтриете всички ненужни записи, свързани с деинсталирания антивирус посредством вградения редактор на системния регистър. Но трябва да направите това много внимателно, защото може сериозно да повредите системата.

Редактор на системния регистър

След приключване на почистването, опитайте отново да инсталирате антивирусната програма Avast.

Липса на важни системни актуализации

Една от причините, поради които не е възможно да се инсталира антивирус на Avast, е фактът, че на компютъра не са инсталирани някои важни актуализации на Windows, по-специално един от пакетите MS Visual C ++.

За да изтеглите всички необходими актуализации, отидете в контролния панел и отворете раздела "Система и защита".

Отидете на Система и защита в контролния панел на Windows

След това кликнете върху записа "Check for Updates".

Отидете при проверка за актуализации за актуализации на Windows

Ако има деинсталирани актуализации, кликнете върху бутона "Инсталиране на актуализации".

Инсталиране на актуализации на Windows

След изтеглянето на актуализациите, рестартираме компютъра и се опитаме отново да инсталираме антивирусната програма Avast.

вируси

Някои вируси, ако са налице на компютъра, могат да блокират инсталирането на антивирусни програми, включително Avast. Следователно, в случай на възникване на подобен проблем, има смисъл да се сканира системата за наличие на зловреден код от антивирусна програма, която не изисква инсталация, например Dr.Web CureIt , Или, още по-добре, проверете твърдия диск за вируси от друг неинфектиран компютър.

Изберете обекти, които да сканирате

Системна катастрофа

Avast Anti-Virus не може да бъде инсталиран в случай на повреда на операционната система като цяло. Симптомът на този провал е, че не можете да инсталирате не само Avast, но и повечето други приложения, дори тези, които не са антивирусни програми.

Тя се третира, в зависимост от сложността на щетите, или чрез връщане на системата до точката за възстановяване или чрез пълно преинсталиране на операционната система.

Както можете да видите, ако не можете да инсталирате антивирусната програма Avast, първо трябва да определите причините за проблема. След като се установят причините, в зависимост от естеството им, проблемът се решава с един от горните методи.