Понастоящем потребителите трябва да работят с голям брой документи, много от които имат различни разширения, което означава, че не всяка програма ще може да отвори файл от един или друг формат.

В коя програма да отворите XML

По този начин XML файловото разширение към XML (eXtensible Markup Language) е маркиращ език, който описва документа и поведението на програмата, която чете документа. Този файлов формат е разработен за активно използване в Интернет. Но се оказва, че отварянето му в четена форма не е толкова лесно. Обмислете най-популярните софтуерни решения, които се използват за отваряне на XML файлове и редактиране на тях.

Метод 1: Бележник ++

Текстов редактор Бележник ++ Счита се за едно от най-добрите за работа с най-различни видове файлове, които съдържат текст. Програмата е толкова универсална, че се използва както за работа с документи, така и за писане на кодове на различни програмни езици.

Редакторът има няколко плюсове и минуси. Ползите включват поддръжка на много текстови файлови формати, голям брой различни функции и редактиране на текст. От минусите си струва да се отбележи, че не е съвсем лесен за използване интерфейс, който, макар и интуитивен, но понякога може да се обърка. Нека видим как да отворите XML документ чрез Notepad ++.

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да отворите самия редактор. След това в диалоговия прозорец "Файл" кликнете върху "Отваряне" .
 2. Отваряне на файл в Notepad ++

 3. След това се показва диалоговият прозорец на Explorer, където трябва да изберете файл, който да прочетете, и да кликнете върху бутона "Отваряне" .
 4. Изберете файл

 5. Сега файлът е достъпен не само за четене, но и за редактиране. Ако продължавате да избирате синтаксис за XML в настройките, можете лесно да редактирате файла със всички синтактични правила на езика.
 6. Преглеждайте съдържанието в Notepad ++

Метод 2: XML Notepad

Втората програма, която ви позволява да отваряте XML файлове, е XML Notepad редактор. Тя е почти идентична с принципа си за отваряне на Notepad ++, но в някои нюанси се различава. Първо, програмата не поддържа различни текстови формати, тя е конфигурирана само за работа с XML документи. На второ място, интерфейсът е доста сложен и разбирането му не е лесно за начинаещ.

От плюсовете можете да забележите дълбоката работа с документи в XML формат. Редакторът ви позволява да четете и модифицирате файловете по по-удобен начин: в семантичните раздели има разделения, програмата автоматично чете документа и го разделя на семантични части.

Изтегляне на XML Notepad

 1. За да отворите документ в програмата на Notepad XML, изберете елемента от менюто "Файл" и кликнете върху "Отваряне" . Или използвайте клавишната комбинация "Ctrl + O" .
 2. Отваряне в Notepad на XML

 3. След това изберете файла, за да го прочетете и отворете. Вече можете безопасно да четете документа в програмата и да го редактирате, както желаете.
 4. Четене на файл в XML Notepad

Метод 3: Excel

Сред популярните начини за отваряне на XML документ е програмата Excel , който е разработен от Microsoft. Отваряне на файла по този начин е съвсем проста, особено ако следвате инструкциите.

Предимствата са, че изходният документ е представен като удобна електронна таблица в Excel, която може лесно да бъде редактирана и преглеждана. Същите недостатъци са цената на програмата, тъй като тя не е включена в списъка на безплатните офис приложения на компанията.

 1. След като отворите самата програма, трябва да кликнете върху бутона "Файл" , да изберете елемента от менюто "Отвори" и да намерите желания документ на компютъра, външното устройство или в хранилището за облаци.
 2. Отваряне през Excel

 3. Сега трябва да изберете режима на работа с документа в XML формат. Препоръчва се да оставите стойността по подразбиране или да посочите, че тя трябва да се отваря само за четене.
 4. Избиране на опции в Excel

 5. След тези стъпки можете да прегледате XML файла, който е преобразуван в удобна електронна таблица в Excel.

Урокът: Конвертиране на XML файлове в Excel формати

Метод 4: Браузър на Google Chrome

Друг лесен и бърз начин за отваряне на XML документ чрез често използвани програми е да се стартира чрез уеб браузър. За целта ще използваме една от най-популярните програми за сърфиране в интернет - Google Chrome ,

Браузърът работи с документи бързо и най-вероятно вече е инсталиран на компютъра, което е несъмнено предимство на този метод.

За да отворите XML файл, просто отворете браузъра и преместете документа директно в прозореца на програмата. Сега можете да се насладите на работа и четене на файла в XML формат по удобен начин.
Прочетете в Chrome

Метод 5: Бележник

Всички споменати по-горе методи изискват допълнителни инсталации, тъй като не съществуват програми, които да се пишат за стандартните приложения и програмите за Windows. Но всичко се променя в Notepad.

 1. Първата стъпка е да отворите самата програма. Сега, в менюто "File" изберете "Open" .
 2. Отваряне на XML в Notepad

 3. След като сте намерили файла на компютъра, можете лесно да кликнете отново върху "Отваряне" .
 4. Изберете файл (2)

 5. Вече можете безопасно да прочетете XML документа в доста удобна форма.
 6. Четене в бележник

В момента има толкова много различни редактори, които ви позволяват да отваряте XML файлове, затова пишете в коментарите кои програми използвате и че сте толкова привлечени от тях.