За много потребители персоналният компютър е не само работен инструмент, но и развлекателна платформа. Най-популярното забавление включва разнообразни видео игри - както стари, така и доста прости, и нови, много по-напреднали. Последните са много взискателни към производителността на хардуера и операционната система, затова искаме да посветим днешната статия на оптимизирането на Windows 10 за игри.

Оптимизиране на Windows 10 за игри

Най-новото издание на операционната система на Microsoft предлага на потребителите опции за фина настройка, за да осигури комфортна игра както в мрежови (мултиплейър), така и в решения за един играч. Предлагаме ви няколко метода, които могат да се комбинират за най-добър резултат.

Метод 1: Активиране на режим на игра на Windows 10

Последните издания на „десетките“ включват специален режим на работа, предназначен за игри, който се нарича „Game Mode“. Процедурата за нейното активиране е описана подробно в отделен материал, наличен на линка по-долу.

Активирайте специален режим, за да оптимизирате Windows 10 за игри

Урок: Активиране на режима на игра в Windows 10

Метод 2: Деактивирайте алгоритъма на Nagle

За онлайн геймърите е изключително важно каналът за достъп до Интернет да бъде зареден до минимум. Системният компонент, който може да влоши приема, е алгоритъмът на Nagle, инструмент, който съединява пакетите данни, за да осигури гладкост. Тази плавност в мултиплейър играта е безполезна и работата на алгоритъма също забавя системата. Можете да деактивирате Nagle чрез редактора на системния регистър.

 1. Първата стъпка е да определите текущия IP адрес на вашия компютър.

  Урок: Как да намерите IP адреса на компютър

 2. Обадете се в съоръжението "Изпълни" клавишна комбинация Win + R, въведете текста в полето regedit и натиснете "ДОБРЕ".
 3. Отворете редактора на системния регистър, за да оптимизирате Windows 10 за игри

 4. Отидете на следния път:

  HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesTcpipParametersInterfaces

 5. Отидете до правилния клон на системния регистър, за да оптимизирате Windows 10 за игри

 6. След това проверете всяка от папките вътре интерфейси: намерете записа с името DhcpIpAdress... Спрете се на директорията, в която адресната стойност съответства на получената в стъпка 1.
 7. Намерете правилния поддиректория, за да оптимизирате Windows 10 за игри

 8. Изберете го и натиснете десния бутон на мишката. В контекстното меню изберете „Създаване“"DWORD стойност (32 бита)".

  Създайте нова настройка за оптимизиране на Windows 10 за игри

  Посочете името на параметъра като TcpAckFrequency.

 9. Новосъздадена настройка за оптимизиране на Windows 10 за игри

 10. Повторете от предишната стъпка, но сега дайте име на записа TcpNoDelay.

  Втора опция, създадена за оптимизиране на Windows 10 за игри

  Рестартирайте компютъра си.

 11. Готово - плавността на прехвърлянето на данни ще бъде деактивирана. Ако имате допълнителни проблеми с интернет, отворете отново "Редактор на регистъра", отидете на двата създадени файла и щракнете двукратно върху тях, за да редактирате. Въведете като стойност 0 и запазете промените си.

Изключете създадените настройки, за да оптимизирате Windows 10 за игри

Метод 3: Деактивирайте автоматичните актуализации

В челната десетка Microsoft представи актуализирана услуга за автоматично актуализиране на ОС, която е известна със своята агресивност: инсталирането на актуализации и последващото рестартиране на компютъра често е принудително, което е много досадно. За щастие има няколко метода за деактивиране на тази функция - те бяха обхванати от един от нашите автори в отделен урок.

Деактивирайте автоматичните актуализации, за да оптимизирате Windows 10 за игри

Повече информация: Деактивирайте автоматичните актуализации за Windows 10

Метод 4: настройка на производителността на системата

Съвременните игри, както „за един играч“, така и за мултиплейър, са много взискателни към производителността на операционната система. Можете да постигнете увеличаване на последния индикатор, като изключите визуални ефекти и ненужни услуги, както и включите режим на продуктивна мощност. Методи за извършване на тези манипулации, както и няколко други, можете да намерите в статията на връзката по-долу.

Деактивирайте визуалните ефекти, за да оптимизирате Windows 10 за игри

Повече информация: Настройка на производителността на Windows 10

Метод 5: Актуализиране на софтуерните компоненти

Някои игрални приложения изискват допълнителен софтуер като .NET Framework, Microsoft C ++ Redistributable или Java Runtime, за да бъде актуален в системата.

Прочетете повече: Актуализиране .NET Framework, Microsoft C ++ за разпространение и Java Runtime

Метод 6: Актуализирайте драйверите на видеокартата

Ефективността на играчките в Windows 10 също зависи от видеокартата или по-скоро от наличието на най-новата версия на драйверите за нея. С пускането на очакваното заглавие разработчиците често пускат сервизен софтуерен пакет специално за него, затова препоръчваме да следвате актуализациите и да ги инсталирате своевременно.

Прочетете повече: Актуализиране на драйвери за видеокарти NVIDIA и AMD

Заключение

Разгледахме няколко метода за оптимизиране на Windows 10 за удобно забавление в игрите. Представените по-горе решения могат да се използват както индивидуално, така и всички заедно.