Вероятно всички, които са играли компютърни игри, поне веднъж са си помислили да създадат своя собствена игра и да се оттеглят преди предстоящите трудности. Но играта може да бъде създадена много просто, ако имате специална програма за ръце и не винаги се нуждаете от познания по езиците за програмиране, за да използвате такива програми. В интернет можете да намерите много игрални дизайнери както за начинаещи, така и за професионалисти.

Ако решите да започнете да създавате игри, тогава определено трябва да намерите свой собствен софтуер за развитие. Избрали сме програми за създаване на игри без програмиране.

Създател на игри

Създател на игри

Game Maker е прост програмен дизайнер за създаване на 2D и 3D игри, което ви позволява да създавате игри за голям брой платформи: Windows, iOS, Linux, Android, Xbox One и други. Но за всяка операционна система играта трябва да бъде настроена, тъй като Game Maker не гарантира същата работа на играта навсякъде.

Плюсът на конструктора е, че той има нисък праг за влизане. Това означава, че ако никога не сте развивали игри, можете лесно да изтеглите Game Maker - не изисква специални познания в програмирането.

Можете да създавате игри с помощта на визуална програмна система или с помощта на вградения програмен език GML. Препоръчваме Ви да изучавате GML, тъй като с помощта му игрите излизат много по-интересни и по-добри.

Процесът на създаване на игри тук е много прост: създаване на спрайтове в редактора (можете да изтеглите готови чертежи), създаване на обекти с различни свойства и създаване на нива (стаи) в редактора. Скоростта на разработване на игри на Game Maker е много по-бърза, отколкото при други подобни двигатели.

Урокът: Как да създадете игра с помощта на Game Maker

Изтегляне на машина за игри

Единство 3D

Unity3D

Един от най-мощните и най-популярните геймъри е Unity 3D. С него можете да създавате игри с всякаква сложност и всеки жанр, като използвате същия интерфейс за визуално програмиране. Въпреки че създаването на пълноправни игри на Unity3D първоначално означаваше да знаят езици за програмиране като JavaScript или C #, но те са необходими за по-големи проекти.

Двигателят ще ви даде много възможности, просто трябва да се научите как да използвате. За да направите това, ще намерите тонове учебни материали в интернет. Самата програма помага на потребителя в работата му.

Междуплатформена, стабилна, високопроизводителна, приятелски интерфейс - това е само малък списък с предимствата на Unity 3D на двигателя. Тук можете да създадете почти всичко: от Tetris до GTA 5. Но най-добрата програма е подходяща за разработчици на игри indie.

Ако решите да поставите играта си в PlayMarket не безплатно, тогава трябва да платите на разработчиците на Unity 3D определен процент от продажбите. И за некомерсиална употреба програмата е безплатна.

Изтегляне на Unity 3D

Clickteam Fusion

Clickteam Fusion

И отново, обратно към дизайнерите! Clickteam Fusion е програма за създаване на 2D игри с помощта на drag'n'drop интерфейс. Тук не се нуждаете от програмиране, защото ще събирате игри на парче по парче, като дизайнер. Но също така можете да създавате игри, като пишете код за всеки обект.

С тази програма можете да създавате игри с всякаква сложност и всеки жанр, за предпочитане със статична картина. Също така, създадената игра може да бъде стартирана на всяко устройство: компютър, телефон, PDA и т.н.

Въпреки опростеността на програмата, ClickTam Fusion има голям брой разнообразни и интересни инструменти. Има режим на тестване, в който можете да проверите играта за грешки.

Заслужава си да бъде Clickteam Fusion, в сравнение с други програми, не е скъпо, но на официалния сайт можете да изтеглите безплатна демо версия. За съжаление, за големи игри програмата не е подходяща, а за малки аркади - това е всичко.

Изтеглете софтуер Clickteam Fusion

Конструирайте 2

Конструирайте 2

Друга много добра програма за създаване на двуизмерни игри е Construct 2. С визуално програмиране можете да създавате игри на различни популярни и не много платформи.

Благодарение на прост и интуитивен интерфейс, програмата е подходяща дори за онези потребители, които никога не са се занимавали с разработването на игри. Също така начинаещите ще намерят много уроци и примери за игри в програмата, с подробно обяснение на всички процеси.

В допълнение към стандартните комплекти приставки, поведение и визуални ефекти можете да ги изтегляте сами от интернет или, ако сте опитен потребител, да пишете приставки, поведения и ефекти в езика на JavaScript.

Но когато има професионалисти, има недостатъци. Основният недостатък на Construct 2 е, че износът към допълнителни платформи се осъществява само с помощта на програми на трети страни.

Изтеглете софтуера Construct 2

CryEngine

CryEngine

CryEngine е един от най-мощните двигатели за създаване на триизмерни игри, чиито графични възможности надминават всички подобни програми. Тук са създадени такива известни игри като Crysis и Far Cry. И всичко това е възможно без програмиране.

Тук ще намерите много голям набор от инструменти за разработване на игри, както и инструменти, от които дизайнерите се нуждаят. Можете бързо да създавате скици на модели в редактора или веднага да ги намерите на мястото.

Физическата система в Kray Engin поддържа обратната кинематика на героите, превозните средства, физиката на твърдите и меките тела, течностите, тъканите. Така че обектите в играта ви ще се държат доста реалистично.

CryEngine е, разбира се, много готино, но тук цената на този софтуер е подходяща. Можете да се запознаете с пробната версия на програмата на официалния сайт, но да я купите само за напреднали потребители, които могат да покрият разходите за софтуера.

Изтеглете CryEngine

Редактор на игри

Редактор на игри

Редактор на игри - това е друг игрален дизайнер в нашия списък, който прилича на опростен дизайнер Game Maker. Тук можете да създадете прости двуизмерни игри без никакви специални познания в програмирането.

Тук ще работите само с актьори. То може да бъде както герои, така и обекти на "интериора". За всеки актьор можете да посочите много различни свойства и функции. Можете също така да пишете действия под формата на код или просто да вдигнете готов скрипт.

Също така с помощта на редактора на игри можете да създавате игри както на компютри, така и на телефони. За да направите това, просто запишете играта в правилния формат.

За съжаление, с помощта на редактора на игри е малко вероятно да създадете голям проект, тъй като това ще отнеме много време и усилия. Друг недостатък е, че разработчиците са изоставили проекта си и не се очакват актуализации.

Изтеглете програмата Game Editor

Нереален комплект за разработка

Нереален комплект за разработка

И тук е конкурентът на Unity 3D и CryEngin - Unreal Development Kit. Това е друг мощен двигател за разработване на 3D игри на много популярни платформи. Тук можете да създавате игри без да използвате езици за програмиране, а просто да създавате готови събития за обекти.

Въпреки сложността на овладяване на програмата, Unreal Development Kit ви дава големи възможности за създаване на игри. Препоръчваме ви да научите как да ги използвате всички. Благословението на материалите в интернет ще намерите много.

За нетърговска употреба можете да изтеглите програмата безплатно. Но веднага щом започнете да получавате пари за играта, трябва да приспаднете лихвата за разработчиците в зависимост от получената сума.

Проектът Unreal Development Kit не стои неподвижен и разработчиците редовно публикуват добавки и актуализации. Също така, ако имате някакви проблеми с програмата, можете да се свържете с службата за поддръжка на официалния сайт и със сигурност ще бъдете помогнани.

Изтегляне на Unreal Development Kit

Kodu Game Lab

Kodu Game Lab

Kodu Game Lab - това е може би най-добрият избор за тези, които започват да се запознават с развитието на триизмерни игри. Благодарение на колоритния и интуитивен интерфейс, създаването на игри в тази програма е интересно и доста лесно. По принцип този проект е предназначен да обучава ученици, но все пак ще бъде полезен дори и за възрастни.

Програмата много добре помага да се разбере как работи алгоритъмът за създаване на игри. Между другото, за да създадете игра, която дори не се нуждаете от клавиатура - можете да направите всичко с мишката. Няма нужда да пишете код, просто трябва да кликнете върху обекти и събития.

Особеността на Game Game Code е, че е безплатна програма на руски език. И това, мисля вие, е рядкост сред сериозните програми за разработване на игри. Тук също има много учебни материали, направени в интересна форма на куестове.

Но, без значение колко е добра програмата, има и недостатъци тук. Kodu Game Lab е проста, да. Но в него няма толкова много инструменти, колкото бихме искали. И тази среда за развитие е доста взискателна към системните ресурси.

Изтеглете софтуер Kodu Game Lab

3D Rad

3D Rad

3D Rad е много интересна програма за създаване на 3D игри на компютър. Както във всички горепосочени програми, тук се използва интерфейсът за визуално програмиране, който ще зарадва новаците разработчици. С течение на времето ще научите и създавате скриптове в тази програма.

Това е една от малкото програми, които са безплатни дори и за комерсиална употреба. Почти всички игрални двигатели или трябва да купят, или приспадат лихвите от приходите. В 3D Rad можете да създадете игра на всеки жанр и да печелите пари от него.

Интересното е, че в 3D Rad можете да създадете мултиплейър игра или игра в мрежата и дори да настроите игрален чат. Това е друга интересна особеност на тази програма.

Също така дизайнерът ни харесва с качеството на визуализацията и физическия двигател. Можете да регулирате поведението на твърди и меки тела и също така да принудите да спазвате законите на физиката, които вече са готови с 3D модели, като добавите пружини, стави и т.н.

Изтегляне на софтуер 3D Rad

Stencyl

Stencyl

С помощта на още една интересна и ярка програма - Stencyl, можете да създавате ярки и колоритни игри на много популярни платформи. Програмата няма никакви ограничения по жанрове, така че тук можете да реализирате всичките си идеи.

Stencyl не е просто софтуер за разработване на приложения, а набор от инструменти, които правят работата по създаването на приложение по-лесна, като ви позволява да се концентрирате върху най-важното нещо. Не е необходимо да пишете сами кода - всичко, от което се нуждаете, е да преместите блокове с код, като по този начин променяте поведението на основните символи на приложението си.

Разбира се, безплатната версия на програмата е доста ограничена, но все пак е достатъчно да се създаде малка и интересна игра. Също така ще намерите много учебни материали, както и официалната уики-енциклопедия - Stencylpedia.

Изтегляне на Stencyl

Това е само малка част от всички съществуващи програми за създаване на игри. Почти всички програми в този списък са платени, но винаги можете да изтеглите пробна версия и да решите дали да харчите пари. Надяваме се, че тук ще намерите нещо за себе си и скоро ще можете да видите игрите, които сте създали.