При създаването на ново електронно портфолио може да е трудно за потребителя да избере подходяща платежна система. Тази статия ще сравни WebMoney и Qiwi.

Сравнете Qiwi и WebMoney

Първата услуга за работа с електронни пари - Qiwi, е създадена в Русия и има най-голямо разпространение директно на нейната територия. В сравнение с него WebMoney има високо разпространение в света. Между тях съществуват сериозни различия в някои параметри, които трябва да се имат предвид.

регистрация

Започвайки работа с новата система, потребителят трябва преди всичко да премине процедурата за регистрация. В представените платежни системи той се различава значително по сложност.

Регистрирайте се в платежната система WebMoney не е толкова лесно. Потребителят ще трябва да въведе паспортна информация (серия, номер, кога и от кого е издал), за да може да създава и използва портфейли.

регистрация в webmoney система

Повече подробности: Регистрация в системата WebMoney

Qiwi не изисква толкова много данни, което позволява на потребителите да се регистрират за няколко минути. Единственото изискване е да въведете телефонния номер и паролата в профила. Цялата друга информация се попълва от потребителя.

създаване на портфейли qiwi

Повече подробности: Как да създадете портфейл на Qiwi

интерфейс

Създаването на акаунт в WebMoney съдържа много елементи, които препятстват интерфейса и създават трудности при ученето от начинаещи. При извършване на много действия (плащане, прехвърляне на средства) се изисква потвърждение чрез SMS код или услуга E-NUM. Това увеличава времето за извършване на дори лесни операции, но гарантира сигурността.

уеб интерфейс за пазител

Кивият портфейл има прост и ясен дизайн, без никакви допълнителни елементи. Безспорното предимство пред WebMoney е липсата на необходимост от редовни потвърждения при извършване на повечето действия.

qiwi портфейл

Попълване на сметка

След като създаде портфейл и се запознае с основните си възможности, възниква въпросът за депозиране на първите средства в сметката. Възможностите на WebMoney в този брой са изключително широки и включват следните опции:

  • Обмяна от друг (ваш) портфейл;
  • Презареждане от телефона;
  • Банкова карта;
  • Банкова сметка;
  • Предплатена карта;
  • фактуриране;
  • Поискайте средства в дълг;
  • Други начини (терминали, банкови преводи, обменни бюра и др.).

попълване на портфейла webmoney

Можете да се запознаете с всички тези методи в личната ви сметка в WebMoney Keeper. Кликнете върху избрания портфейл и изберете бутона "Депозит" . Списъкът ще съдържа всички налични методи.

Повече подробности: Как да попълвате портфейла на WebMoney

Портфейл в платежната система Qiwi има по-малко възможности, може да бъде попълнен в брой или по банков път. За първия вариант има два начина: чрез терминал или мобилен телефон. В случай на безкасово плащане можете да използвате кредитна карта или телефонен номер.

qiwi портфолио попълване

Повече подробности: Вземете портфейла Qiwi

Оттегляне на средства

За да теглите пари от онлайн портфейла, WebMoney предлага на потребителите голям брой възможности, включително банкова карта, трансфер на пари и получаване на услуги, дилъри на Webmoney и обменни бюра. Можете да ги прегледате в личния си профил, като кликнете върху съответния профил и изберете бутона "Изтегли" .

изтегляне на средства от webmoney портфейл

Трябва да споменем и възможността за прехвърляне на средства към картата Sberbank, която е разгледана подробно в следната статия:

Повече подробности: Как да теглите пари от WebMoney на картата на Sberbank

Възможностите за киви в това отношение са малко по-малко, включват банкова карта, система за парични преводи и сметка на фирма или отделен предприемач Можете да се запознаете с всички начини, като кликнете върху бутона "Печат" в профила си.

оттегляне на средства в системата qiwi

Поддържани валути

WebMoney ви позволява да създавате портфейли за голям брой различни валути, които включват долара, еврото и дори Bitcoin. В този случай потребителят може лесно да прехвърля средства между сметките си. Можете да разберете списъка с всички налични валути, като кликнете върху иконата "+" до списъка на съществуващите портфейли.

създаване на нов портфейл в системата webmoney

Системата от киви не разполага с такова разнообразие, което дава възможност да работите само с рубли. Когато взаимодействате с чужди сайтове, можете да създадете виртуална карта Qiwi Visa, която може да работи с други валути.

безопасност

Сигурност на WebMoney портфейла, забележим от момента на регистрацията. При извършване на каквито и да е манипулации, дори и да влезете в профила, потребителят ще трябва да потвърди действието чрез SMS или E-NUM код. Може да се конфигурира и изпращане на съобщения до прикачен имейл, когато извършвате плащания или посещавате сметка от ново устройство. Всичко това ви позволява да увеличите максимално профила си.

потвърждаване на действието в системата webmoney

Kiwi няма такава защита, достъпът до профила може да бъде доста прост - за това достатъчно е да знаете телефона и паролата. Приложението Kiwi обаче изисква от потребителя да въведе PIN кода на входа, но можете също така да конфигурирате изпращащия код, за да потвърдите чрез SMS, като използвате настройките.

Поддържани платформи

Не винаги работи със системата чрез сайт, отворен в браузър, е удобно. За да се спестят потребителите от необходимостта да се отвори постоянно официалната страница на услугата, се създават мобилни и настолни приложения. В случая на Qiwi потребителите могат да изтеглят мобилния клиент на смартфон и да продължат да работят с него.

Изтеглете Qiwi за Android
Изтеглете Qiwi за iOS

qiwi портфейл мобилна версия

WebMoney, в допълнение към стандартното приложение за мобилни устройства, позволява на потребителите да инсталират програмата на компютър, достъпен за изтегляне на официалния сайт.

Изтеглете WebMoney за компютър
Изтеглете WebMoney за Android
Изтеглете WebMoney за iOS

мобилна версия на портфейла webmoney

Техническа поддръжка

Услугата за техническа поддръжка на системата Webmoney работи изключително бързо. Така че, от момента на подаване на заявление за получаване на отговор, тя отнема средно 48 часа. Но когато се свържете с потребителя, ще трябва да посочите WMID, телефон и валиден имейл. Само тогава можете да изпратите въпроса си за разглеждане. За да зададете въпрос или да разрешите проблем с профил в Webmoney, трябва да следвате връзката.

Отворете поддръжката на WebMoney

свържете се с услугата за поддръжка на webmoney

Системата за плащане на Qiwi Wallet позволява на потребителите не само да пишат на техническа поддръжка, но и да се свързват с тях чрез номера за безплатна телефонна поддръжка на Qiwi Wallet. Можете да направите това, като отидете страница за техническа поддръжка и като изберете предмета на въпроса или като се обадите на посочения телефонен номер срещу изпратения списък.

свържете се с qiwi поддръжка

След сравняването на основните характеристики на двете платежни системи се забелязват основните предимства и недостатъци на двете. Когато работите с WebMoney, потребителят ще трябва да се изправи пред комплексен интерфейс и сериозна система за сигурност, поради което времето за изпълнение на платежните транзакции може да се забави. Qiwi Wallet е много по-лесно за начинаещи, но функционалността му е ограничена в някои области.