Професионалните програми за създаване на музика, редактиране и обработка на аудио не са толкова много, защо избора на подходящ софтуер за такива цели е значително по-сложен. И ако функционалността на модерните работни станции за цифров звук не е много по-различна, тогава подходът към създаването на музикални композиции, самият работен поток и интерфейсът като цяло варират значително. Propellerhead Reason е програма за тези, които искат да поддържат професионално студио за запис в компютъра си с цялото си многобройно оборудване и лосиони.

Първото нещо, което хваща окото в този DAW, е неговият светъл и привлекателен интерфейс, пресъздавайки стойка за рафтове, изпълнявана от виртуални аналози на студийно оборудване, които освен това могат да бъдат свързани помежду си и свързани с веригите за сигнали, използвайки виртуални кабели по същия начин това се случва в студийната реалност. Причината е изборът на много професионални композитори и музикални продуценти. Да видим заедно как тази програма е толкова добра.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Софтуер за редактиране на музика

Удобен браузър

Браузърът е тази част от програмата, която значително опростява процеса на взаимодействие с потребителя. Оттук можете да получите достъп до банки от звуци, предварителни настройки, мостри, компоненти на рафтове, кръпки, проекти и много други.

Удобен браузър в Reason

Всичко, което потребителят трябва да работи с Разум е тук. Например, ако искате да добавите ефект към музикален инструмент, можете просто да го придърпате към един и същ инструмент. Ефектът-пластир веднага ще зареди необходимото устройство и ще го свърже към сигналната верига.

Редактор на мултитрака (секвенсер)

Както в повечето DAW, музикалната композиция в Reason се сглобява в едно цяло от фрагменти и музикални части, всяка от които е предписана отделно. Всички тези елементи, които съставят частите на пистата, се намират в редактора на множество заглавия (sequencer), всеки от които е отговорен за отделен музикален инструмент (част).

Редактор на мултитъка в Reason

Виртуални музикални инструменти

В арсенала на Разумът съдържа много виртуални инструменти, включително синтезатори, барабани, пробойници и много други. Всеки от тях може да се използва за създаване на музикални части.

Виртуални музикални инструменти в разума

Говорейки за виртуални синтезатори и барабани, заслужава да се отбележи, че всеки един от тези инструменти съдържа огромна библиотека от звуци, симулиращи цифрови и аналогови, софтуер и физически музикални инструменти за всеки вкус и цвят. Но инструмент за вземане на проби е инструмент, в който можете да изтеглите абсолютно всяка музикална част и да я използвате, за да създадете свои собствени музикални части, независимо дали става дума за барабани, мелодии или други звуци.

Виртуални инструменти в разума

Музикалните части на виртуалните инструменти, както в повечето DAWs, в Reason се предписват в прозореца на Piano Roll.

Пиано преобръщане в разума

Виртуални ефекти

В допълнение към инструментите, тази програма съдържа повече от 100 ефекти за овладяване и записване на музикални композиции, без които не е възможно да се постигне професионален, студийно-качествен звук. Между тях, както трябва, еквалайзери, усилватели, филтри, компресори, ревербери и много други.

Виртуални ефекти в разума

Струва си да се отбележи, че наборът от основни ефекти в Reason веднага след инсталирането на работната станция на компютъра е просто невероятно. Тук тези инструменти са много повече FL Studio , който е известен като един от най-добрите DAW. Отделно внимание заслужава влиянието на компанията Softube, което позволява да се постигне ненадминато качество на звука.

главните ефекти в Причина

миксер

За да обработваме музикални инструменти с главни ефекти, в Причина, както във всички DAW, те трябва да бъдат насочени към каналите на миксера. Последното, както е известно, ви позволява да обработвате ефекти и да подобрявате качеството на всеки отделен инструмент и целия състав като цяло.

Миксер в разума

Възможностите на миксера, достъпни в тази програма и подобрени от изобилието от професионални майсторски ефекти, са впечатляващи и със сигурност превъзхождат подобния елемент в жътварка или, да не говорим за по-прости програми от типа Magix Music Maker или Mixcraft ,

Смесител, ефекти в разума

Библиотека на звуци, вериги, предварително зададени настройки

Синтезаторите и други виртуални инструменти са, разбира се, добри, но не професионалните музиканти със сигурност ще се интересуват от огромната библиотека от единични звуци, музикални бримки (loops) и готови настройки, които присъстват в Reason. Всичко това може да се използва и за създаване на собствени музикални композиции, особено след като много професионалисти от музикалната индустрия ги използват.

Библиотека на звуци, вериги, пресети в Причина

Поддръжка на MIDI файлове

Разумът поддържа експортирането и импортирането на MIDI файлове, а освен това предоставя и възможности за работа с тези файлове и редактиране. Този формат е стандартът за цифрово аудио запис, който служи като референтна среда за обмен на данни между електронни музикални инструменти.

Поддръжка на MIDI файлове в Причина

Като се има предвид, че MIDI форматът се поддържа от много програми, предназначени за създаване на редактиране на музика и аудио, в мотивите също е възможно да се импортира midi-част, предписана например Сибелиус и да продължи работата по проекта.

Поддръжка на MIDI устройства

Вместо да пускате с мишката клавиатурата за пиано или виртуални инструменти, можете да свържете MIDI устройство към компютъра си, което може да бъде MIDI клавиатура или барабанна машина с подходящ интерфейс. Физическите инструменти значително опростяват процеса на създаване на музика, като предоставят повече свобода на действие и удобство при работа.

Поддръжка на MIDI устройства в Причина

Импортиране на аудио файлове

Разумът поддържа импортиране на аудиофайлове на повечето текущи формати. Защо това е необходимо? Например, можете да създадете свой собствен микс (въпреки че за такива цели е по-добре да се използва Traktor Pro ) или да изрежете извадка (фрагмент) от някакъв музикален състав и да го използвате във вашето собствено творение.

Импортиране на аудиофайлове в Причина

Записвайте аудио

Това работно станция ви позволява да записвате аудио от микрофон и други устройства, свързани към компютъра чрез подходящия интерфейс. При наличието на специално оборудване в Причина е напълно възможно да се запише, например, мелодия, изпълнена на истинска китара. Ако целта ви е да записвате и обработвате вокали, е по-добре да използвате възможностите Adobe Audition , които преди това са изнасяли за него инструменталната част, създадена в този DAW.

Записвайте аудио в Причина

Експортни проекти и аудиофайлове

Проектите, създадени от потребителя в тази програма, се съхраняват в един и същ формат "причина", но аудиофайлът, създаден в Reason, може да бъде експортиран във формати WAV, MP3 или AIF.

Експортиране на проекти и аудиофайлове в Reason

Представления на живо

Причина може да се използва за импровизации и изпълнения на живо на сцената. В това отношение тази програма очевидно е подобна на тази Ableton Live и е трудно да се каже коя от тези двойки е най-доброто решение за такива цели. Във всеки случай, свързвайки подходящото оборудване с лаптопа с инсталиран Reason, без което не можете да гледате на живо, можете свободно да се насладите на големи концертни зали с музиката си, да го създавате в движение, да импровизирате или просто да загубите това, което е създадено по-рано.

Разумно представяне на живо

Предимства на причината

1. Удобно изпълнен и разбираем интерфейс.

2. Full imitation rack rack и професионално студийно оборудване.

3. Голям набор от виртуални инструменти, звуци и предварителни настройки, налични "извън кутията", които очевидно не могат да се похвалят с други DAW.

4. Търсенето сред професионалисти, включително добре познати музиканти, победители и производители: участниците Beastie Boys, DJ Babu, Кевин Хейстингс, Том Мидълтън (Coldplay), Дейв Спун и много други.

Причини недостатъци

1. Програмата е платена и много скъпа ($ 399 основна версия + $ 69 за add-ons).

2. Интерфейсът не е русифициран.

Причината е една от най-добрите програми за създаване на музика, редактиране, обработка и изпълнения на живо. Важно е всичко това да се извършва в професионално студио качество, а интерфейсът на самата програма е истинско звукозаписно студио на екрана на вашия компютър. Тази програма беше избрана от много музикални професионалисти, които създадоха и създадоха своите шедьоври в нея, а това говореше много. Ако искате да се чувствате на тяхно място, опитайте този DAW в бизнеса, особено, тъй като няма да бъде трудно да го овладеете, а 30-дневен пробен период ще е достатъчен.

Изтеглете пробна версия на разума

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт