SSD

Подмяна на твърд диск на лаптоп със SSD

Сега в много съвременни лаптопи все още се срещат твърди дискове. Много по-рядко производителите вместо това инсталират твърдотелни устройства и такива сглобки обикновено струват значително повече. Затова някои потребители се чудят да заменят такова устройство за съхранение с SSD, за да ускорят устройството или да го поправят (ако съществуващият твърд диск е счупен). В рамките на тази статия искаме да опишем прилагането на тази процедура възможно най-подробно.

Сменете твърдия диск в лаптоп със SSD

Понастоящем преобладаващото мнозинство твърди дискове в лаптопи са свързани чрез SATA конектора, съответно за твърд диск също трябва да се търси този формат. Ако спецификациите показват, че лаптопът има M2 конектор, тогава можете да инсталирате компонент от този формат там, който ще позволи на твърдия диск да функционира, тъй като премахването му не е необходимо.

Прочетете също: Препоръки за избор на SSD за лаптоп

Когато се запознаете с техническите характеристики на вашия модел лаптоп, помислете за източника на информация, тъй като западните или някои европейски магазини / сайтове публикуват информация за техните спецификации на лаптопи, а устройството, продавано във вашата страна, може да има други параметри.

Стъпка 1: разглобяване на лаптопа

Независимо от типа на SSD, закупен за неговата инсталация, лаптопът ще трябва да бъде разглобен първо. Обикновено отделението за твърд диск е разположено под отделен капак, което ви позволява да го премахнете само без да получавате достъп директно до дънната платка. Всички дизайнерски характеристики обаче зависят от използвания модел. Що се отнася до конектора M2, той често се намира в близост до RAM слотовете или в един от ъглите на системната платка. Ще намерите всички подробни инструкции за разглобяване на устройството в нашия отделен материал, като кликнете върху връзката по-долу.

Демонтаж на лаптоп за премахване на твърд диск

Повече подробности: Разглобяваме лаптоп у дома

Стъпка 2: Премахване на твърдия диск

Тази стъпка трябва да се извърши само за онези потребители, които се интересуват от монтирането на SSD на мястото на твърдия диск чрез SATA конектора. Тогава твърдият диск трябва да бъде изваден. Това се прави почти винаги, като се развие само един монтаж, който побира цялата кутия. Имайте предвид обаче, че има хиляди опции за сглобяване и всеки производител използва свои собствени методи за обезопасяване на компоненти.

Премахване на твърд диск от лаптоп

След като се отървете от всички винтове, трябва да издърпате HDD в обратна посока от конектора, за да го вземете. Той трябва да излезе без никакви затруднения, но понякога отнема малко усилия заради плътния конектор. Основното тук е да не прекалявате със сила и в случай, когато задвижването не се поддава, е по-добре внимателно да проверите отново всички монтажи.

Стъпка 3: Инсталирайте SSD

Остава да завършите основната процедура - инсталирайте SSD. Изпълнението на тази операция варира в зависимост от вида на наличното устройство, така че нека анализираме монтажа на тези два типа по ред.

SATA SSD

Както казахме по-рано, повечето потребители ще инсталират SSD вместо HDD чрез наличния SATA конектор. В тази ситуация няма нищо сложно в инсталацията, защото всичко се прави само с няколко действия:

 1. Намерете ключа на конектора и го сравнете с ключа на твърдото устройство. Необходимо е те да съвпадат.
 2. Сравнение на SATA ключове за инсталиране на SSD в лаптоп

 3. Ако е необходимо, поставете устройството в специален защитен калъф, който сте получили при изваждането на твърдия диск, и затегнете крепежните елементи.
 4. Използване на защитна кутия за инсталиране на SSD в лаптоп

 5. Поставете SSD в гнездото и го пъхнете в порта, докато чуете щракване или завършване на инсталацията вътре.
 6. Инсталиране на SSD формат SATA в лаптоп

 7. Използвайте винтовете, за да разхлабите HDD, за да закрепите новото устройство на място.

SSD M2

Инсталирането на SSD формат M2 също не е сложно, но се прави малко по-различно:

 1. Намерете подходящия конектор на дънната платка и разхлабете монтажния винт. Понякога такъв елемент липсва.
 2. Сваляне на M2 SSD винта за монтиране в лаптоп

 3. Поставете SSD, като вземете предвид положението на ключа.
 4. Инсталирайте SSD формат M2 в лаптоп

 5. Затегнете здраво винта, ако има такъв.
 6. Фиксиране на MD формат M2 след инсталиране в лаптоп

След това можете да сглобите лаптоп и да започнете да използвате ново оборудване за съхранение. Често на SSD се инсталира операционна система, затова препоръчваме да прочетете инструкциите по тази тема в другите ни статии по-долу.

Повече подробности:
Ръководство за инсталиране на Windows 10 от USB флаш устройство или диск
Причини защо Windows 10 не е инсталиран на SSD
Как да прехвърлите операционната система и програмите от HDD на SSD

Сега сте запознати с операцията по подмяна на твърд диск със SSD в лаптопи. Както можете да видите, в това няма нищо сложно, трябва само да имате отвертка под ръка, за да разглобявате устройството и да извършвате действия с устройствата.