През последните години триизмерният печат става все по-популярен за обикновените потребители. Цените на устройствата и материалите стават по-евтини, а в интернет има много полезен софтуер, който ви позволява да извършвате 3D печат. Само за представителите на софтуера от този вид и ще бъдат разгледани в нашата статия. Избрахме списък с многофункционални програми, предназначени да помогнат на потребителя да персонализира всички процеси на 3D печат.

Repetier-домакин

Първият в нашия списък ще бъде Repetier-Host. Той е оборудван с всички необходими инструменти и функции, така че потребителят да може да произвежда всички процеси на подготовка и самия печат, като използва само него. В главния прозорец има няколко важни раздела, в които е зареден моделът, настройките на принтера са настроени, разделът е стартиран и се извършва преход към печат.

Подробна настройка на нарязването в Repetier-Host

Repetier-Host ви позволява да управлявате принтера директно по време на обработката, като използвате виртуалните бутони. Освен това е важно да се отбележи, че рязането в тази програма може да се осъществи чрез един от трите вградени алгоритми. Всеки от тях изгражда свои собствени уникални инструкции. След изрязването ще получите G-код, който е достъпен за редактиране, ако внезапно някои параметри са били зададени неправилно или самото поколение не е напълно правилно.

Изтеглете Repetier-Host

CraftWare

Основната задача на CraftWare е да извърши нарязване на заредения модел. След стартирането незабавно се премествате в удобна работна среда с триизмерен район, където се извършват всички манипулации с моделите. Въпросният представител няма голям брой настройки, които биха били полезни при използване на определени модели принтери, има само най-основните параметри на рязане.

Работете с проекти в програмата CraftWare

Една от характеристиките на CraftWare е способността да следи процеса на печат и да създава поддръжка, което се извършва чрез съответния прозорец. Недостатъците са липсата на съветник за настройка на устройството и неспособността за избор на фърмуер на принтера. Предимствата включват удобен, интуитивен интерфейс и вграден режим на поддръжка.

Изтегляне на CraftWare

3D Слаш

Както знаете, отпечатването на триизмерни модели се извършва с помощта на готовия обект, създаден преди това в специален софтуер. CraftWare е един такъв прост модел за 3D модели. Той е подходящ само за начинаещи в този бизнес, тъй като е разработен специално за тях. Тя няма тежки функции или инструменти, които биха ви позволили да създадете сложен реалистичен модел.

Добавяне на текст и изображения към форма в 3D Slash

Всички действия тук се извършват чрез промяна на външния вид на оригиналната форма, като куб. Състои се от много части. Чрез премахването или добавянето на елементи потребителят създава свой собствен обект. В края на творческия процес остава единствено запазването на готовия модел в подходящ формат и продължаване на следващите етапи от подготовката за 3D отпечатване.

Изтеглете 3D Slash

Slic3r

Ако сте нов за 3D печат, никога не сте работили със специален софтуер, тогава Slic3r ще бъде една от най-добрите опции за вас. Той ви позволява да подготвите формата за рязане, като зададете необходимите параметри чрез помощника за настройки, след което ще бъде автоматично завършен. Само инструментът за настройка и почти автоматизираната работа правят този софтуер толкова лесен за използване.

Стартиране на процеса на нарязване в програмата Slic3r

Можете да зададете параметрите на таблицата, дюзата, пластмасовата резба, печата и фърмуера на принтера. След като завършите конфигурацията, остава само да заредите модела и да започнете процеса на конвертиране. След като приключите, можете да експортирате кода на всяко място на компютъра си и вече да го използвате в други програми.

Изтегляне на Slic3r

KISSlicer

Друг представител в нашия списък с 3D принтер е KISSlicer, който ви позволява бързо да отрежете избраната форма. Подобно на програмата по-горе, има вграден съветник. Различните прозорци показват опцията за принтер, материал, стил на печат и поддръжка. Всяка конфигурация може да бъде запазена като отделен профил, така че следващия път да не бъде зададена ръчно.

Работно пространство на KISSlicer

Освен стандартните настройки, KISSlicer позволява на всеки потребител да конфигурира разширени параметри на рязане, които включват много полезни подробности. Процесът на конвертиране не трае дълго и след това ще се запази само G-кодът и ще продължите да печатате, като използвате различен софтуер. KISSlicer се разпространява срещу заплащане, но версията за оценка е достъпна за изтегляне на официалния уебсайт.

Изтеглете KISSlicer

Cura

Cura предоставя на потребителите уникален алгоритъм за създаване на G-код безплатно и всички действия се извършват само в обвивката на тази програма. Тук можете да настроите параметрите на устройствата и материалите, да добавяте неограничен брой обекти към един проект и да направите самия рязане.

Cura главния прозорец

Cura има голям брой поддържани приставки, които само трябва да инсталирате и да започнете да работите с тях. Такива разширения ви позволяват да променяте настройките на G-код, да персонализирате отпечатването по-подробно и да прилагате допълнителни конфигурации на принтера.

Изтеглете Cura

Триизмерният печат не е без софтуер. В нашата статия се опитахме да изберете за вас един от най-добрите представители на този софтуер, използван на различни етапи от подготовката на модела за печат.