В много отборни онлайн игри геймърите трябва непрекъснато да поддържат гласова комуникация със съюзниците си. За да направите това с помощта на вградените инструменти не винаги е удобно, а гласовият чат в игрите има доста ограничени възможности. Ето защо, повечето използват специализирани програми за гласова комуникация. В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните представители на този софтуер.

TeamSpeak

Първата програма в нашия списък ще бъде TeamSpeak. Той отдавна спечели любовта на геймърите, поради лекотата на използване, ниските изисквания за скоростта на интернет и гъвкавата конфигурация за всеки потребител. За да започнете разговор, достатъчно е да се свържете с най-удобния сървър и да създадете частна стая там, където трябва да поканите приятелите си.

Комуникация с TeamSpeak

Този софтуер има голямо разнообразие от настройки за устройства за възпроизвеждане и запис, няколко режима за активиране на микрофона, например активиране на гласа или чрез натискане на определен клавиш от клавиатурата. Всичко, което се изисква от вас, е да отидете на официалния сайт на програмиста, да изтеглите безплатно TeamSpeak, да го инсталирате и да започнете да го използвате. Дори неопитен потребител може бързо да овладее тази програма.

Изтеглете TeamSpeak

Вижте също: Как да използвате TeamSpeak

мънкане

Ако искате да създадете собствен сървър в програма с отворен код, Mumble ще бъде една от най-добрите опции. Интерфейсът му е минималистичен, няма огромен брой инструменти и функции, но има и най-необходимите неща, които може да са необходими по време на комуникацията на отбора.

Създаване на сървър в Mumble

Когато трябва да съберете играчи за следващия мач, трябва само да започнете Mumble, да създадете сървър и да предоставите информация на своите съюзници за връзка. Те бързо ще могат да завършат връзката и да започнат геймплея. От интересните характеристики на тази програма бих искал да отбележа и настройката за позициониране на звука, която ще ви позволи да чувате членовете на вашия екип относно тяхната позиция в играта.

Изтеглете Mumble

VentriloPro

VentriloPro не се позиционира като програма, изострена изключително за комуникация в игри, но има всичко, от което се нуждаете. Сървърите се създават безплатно от потребителите ръчно, като използват вградените помощни програми, след което създателят вече назначава администрация, създава стаи и следи действията на други потребители. VentriloPro има удобни настройки, които ви позволяват да използвате няколко игрални профила на един компютър, което се отнася и за запазените профили на горещи ключове.

Основният прозорец на програмата VentriloPro

Полезен инструмент за геймърите ще бъде вграденото наслагване. Програмата автоматично ще покаже малък полупрозрачен прозорец в горната част на играта, където ще се покаже цялата полезна информация за комуникацията. Например можете да видите кой говори в момента, който е изключил или изпратил текстово съобщение на канала.

Изтеглете VentriloPro

MyTeamVoice

След това гледаме програмата MyTeamVoice. Функционалността му е насочена към провеждане на колективни разговори с фокус върху онлайн игрите. Преди да използвате този софтуер, ще трябва да създадете профил на официалната страница, след което ще имате достъп за създаване или свързване с други сървъри.

Администраторски настройки MyTeamVoice

Всеки участник има ранг, който се определя от времето, прекарано на сървъра. Системата за класиране е необходима, за да се сортира потребителите по нивото на достъп до различни стаи, което е напълно конфигурирано от администрацията. Специално внимание заслужава контролния панел. Администрацията има много полезни функции, които ви позволяват оптимално да конфигурирате сървъра и помещенията в него.

Изтегляне на MyTeamVoice

TeamTalk

TeamTalk има голям брой безплатни сървъри с много стаи. Тук хората най-често не се събират за игри, а просто комуникират, слушат музика, гледат видеоклипове и обменят файлове. Нищо обаче не ви пречи да създадете отделна стая с ограничено ниво на достъп, където можете да поканите приятелите си и да започнете мача във всяка онлайн игра в екип.

Свържете се със сървъра на TeamTalk

Има възможност да създадете свой личен сървър. Това се прави, като се използва вградената програма извън самата програма. Настройката и стартирането се извършват чрез командния ред, след което се отваря достъпът до администрацията и редактирането на сървъра. Административният панел се изпълнява под формата на един прозорец, където се намират всички необходими параметри и е много лесно и удобно да се използва.

Изтеглете TeamTalk

раздор

Дискорд разработчиците го позиционират като софтуер, предназначен изключително за комуникация с игри. Следователно, има голям брой полезни инструменти и функции, свързани с геймърите. Например, ако вашият приятел е онлайн, можете да видите това, което той играе в момента. Освен това създателите лично са направили някои прости и удобни наслагвания, заточени за определени игри.

Съобщение за диспродукция

Сървърите са създадени абсолютно безплатно от всеки потребител. Той има право да създаде неограничен брой стаи, да отвори сървъра или да предостави достъп само чрез връзки. Системата за ботове е въведена в Discord, която ще ви позволи например да предавате непрекъснато музика на един от каналите.

Изтегляне

RaidCall

RaidCall по едно време беше доста популярна програма, не само сред геймърите, но и любители на колективната гласова комуникация по различни теми. Принципът на сървърите и стаите тук не се различава от всички предишни представители, обсъдени по-горе. RaidCall ви позволява да споделяте файлове и да провеждате лични разговори чрез видео.

Съобщение в програмата RaidCall

Въпреки че програмата консумира минимално количество ресурси, понякога потребителите с бавен интернет понякога срещат трудности при комуникацията. RaidCall е безплатен и достъпен за изтегляне на официалния сайт.

Изтеглете RaidCall

Днес разгледахме няколко от най-популярните и удобни програми, които позволяват гласова комуникация в игрите. Всички те са много сходни един с друг, особено със системата от сървъри и канали, но всеки от тях има свои собствени функции и функции, които ви позволяват да провеждате мачове в любимата ви онлайн игра с максимален комфорт.