Понякога, при продължителни високи температури, видео карти се подлагат на запояване на видео чип или чипове с памет. Поради това има различни проблеми, вариращи от появата на артефакти и цветни ленти на екрана, завършващи с пълното отсъствие на изображението. За да решите този проблем, е по-добре да се свържете със сервизния център, но нещо може да се направи със собствените ви ръце. В тази статия ще разгледаме процеса на загряване на графичния адаптер.

Загряване на видеокартата у дома

Загряване на видеокартата ви позволява да спойкате "падналите" елементи назад, като по този начин възстановявате живота на устройството. Този процес се извършва от специална станция за запояване с подмяна на някои компоненти, но у дома е почти невъзможно да се направи това. Ето защо нека подробно анализираме отоплението със сешоар или желязо.

Вижте също: Как да разберете тази изгоряла видеокарта

Стъпка 1: Подготвителна работа

Първо трябва да демонтирате устройството, да го разглобите и да се подготвите за "печене". За целта просто изпълнете следните стъпки:

 1. Извадете страничния панел и извадете видеокартата от гнездото. Не забравяйте да изключите системното устройство от мрежата и да изключите захранването на захранването.
 2. Повече подробности: Изключете видеокартата от компютъра

 3. Развийте радиатора и охладителя. Винтовете са на гърба на графичния адаптер.
 4. Премахване на видеокартата на радиатора

 5. Изключете охлаждането на захранващия кабел.
 6. Изключване на захранващия кабел на вентилатора от видеокартата

 7. Сега сте в графичния чип. На него обикновено се нанася термо-лепило, поради което неговите остатъци трябва да бъдат отстранени със салфетка или памучна вата.
 8. Премахване на термична мазнина от видеокартата

Стъпка 2: Загряване на видеокартата

Графичният чип е в пълна готовност, сега трябва да го затоплите. Моля, обърнете внимание, че всички действия трябва да се извършват ясно и внимателно. Твърде силното или неправилното загряване може да доведе до пълна повреда на видеокартата. Внимателно следвайте инструкциите по-долу:

 1. Ако използвате сушилня за сграда, купете предварително течен поток. Най-подходяща е течността, тъй като е по-лесно да проникне в чипа и да кипи при ниски температури.
 2. Течен поток за загряване на видеокартата

 3. Изтеглете я в спринцовка и внимателно я нанесете около ръба на чипа, без да удряте останалата част от дъската. Ако в края на краищата някоя допълнителна капка е паднала някъде, е необходимо да я избършете със салфетка.
 4. Прилагане на течен поток върху графичния чип

 5. Най-добре е да поставите дървена дъска под видеокартата. След това насочете сушилнята към чипа и го загрейте за 40 секунди. След около десет секунди трябва да чуете потока на кипене, което означава, че нагряването е нормално. Основното нещо е да не приближите сушилнята твърде близо и да записвате точно времето за загряване, така че да не се разтопяват всички останали части.
 6. Загряване на видеокартата със сешоар в сградата

 7. Затоплянето с желязо е леко различно във времето и принципа. Поставете още едно студено желязо на чипа, включете минималната мощност и загрейте за 10 минути. След това задайте средната стойност и запишете още 5 минути. Остава само да се държи на висока мощност за 5-10 минути, на която процесът на загряване ще свърши. Не е необходимо да се нагрява желязният поток.
 8. Загряване на видеокартата с ютия

 9. Изчакайте чипът да се охлади и да пристъпи към сглобяването на картата.

Стъпка 3: Изградете видеокарта

Направете всичко точно обратното - първо свържете захранващия кабел на вентилатора, поставете нова термична паста, фиксирайте радиатора и поставете видеокартата в съответния слот на дънната платка. Ако има допълнително захранване, не забравяйте да го свържете. Прочетете повече за монтажа на графичен чип в нашата статия.

Повече подробности:
Сменете топлинната паста на видеокартата
Избор на топлинна паста за охлаждане на видеокартата
Свързваме видео картата към дънната платка на компютъра
Свързваме видеокартата с електрозахранването.

Днес разгледахме подробно процеса на загряване на видеокарта у дома. Няма нищо трудно в това, е важно да изпълнявате всички действия в правилния ред, да не нарушавате времето за загряване и да не докосвате останалите детайли. Това се обяснява с факта, че не само чипът се затопля, но и останалата част от борда, в резултат на което кондензаторите изчезват и ще трябва да се свържете със сервизния център за замяната им.

Вижте също: Отстраняване на неизправности с видео карта