В съвременните телевизори на средния ценови сегмент и по-горе, а понякога и в моделите от нисък клас, потребителят може да намери няколко изхода с различни интерфейси. Почти винаги между тях има HDMI, един или няколко парчета. В това отношение много хора се интересуват от това, което може да бъде свързано към този конектор и как да го направим.

Цел на HDMI в телевизора

HDMI прехвърля цифрово аудио и видео към телевизор с висока разделителна способност (HD). Можете да свържете към телевизора всяко устройство, което има HDMI конектор: лаптоп / персонален компютър, смартфон, таблет, игрална конзола и т.н. Много често с помощта на HDMI те свързват телевизора като монитор, защото поради неговия размер е по-удобен за игри, гледане филми, слушане на музика.

Свържете смартфона си с телевизор чрез микро HDMI

Спецификацията на този интерфейс се подобрява с всяка нова версия, така че точните спецификации може да варират в зависимост от версията на HDMI, инсталирана на вашия телевизор.

Основните параметри на последните версии на HDMI (1.4b, 2.0, 2.1):

  • Поддръжката на резолюции от 2K и 4K (50 / 60Hz и 100 / 120Hz), в бъдеще ще се поддържат резолюции от 5K, 8K и 10K, когато се появят такива екрани;
  • Поддържа 3D 1080p на 120Hz;
  • Ширина на честотната лента до 48 Gbps;
  • До 32 канала за аудио;
  • Подобрена поддръжка на CEC, съвместимост с DVI.

Ако вашият телевизор е остарял, параметрите, изброени по-горе, може да са по-ниски или да отсъстват.

HDMI съединители на телевизора

Както може да се види от горните характеристики, такава кабелна връзка е напълно оправдана, тъй като има висока скорост и прехвърля изображението в най-високо качество без никакви проблеми. Технологиите за безжична връзка са по-ниски по отношение на качеството и скоростта, поради което е слаба алтернатива на HDMI, което има известни ограничения.

Избиране на HDMI кабел за телевизор и настройка на връзка

Най-вероятно ще имате въпроси относно избора на кабел за телевизора. Вече имаме две статии, които разказват подробно за видовете HDMI кабели и правилата за избор на правилния кабел.

Видове HDMI кабели

Повече подробности:
Изберете HDMI кабел
Какви са HDMI кабелите

Поради голямата дължина на самия кабел (до 35 метра) и възможността за поставяне на специални пръстени, които предпазват от смущения, можете да свържете устройства към HDMI от други стаи. Това важи, например, ако искате да свържете компютър с телевизор, без да променяте местоположението на някое от устройствата.

Повече подробности: Свързваме компютъра към телевизора чрез HDMI

Понякога има случаи, когато след физическа връзка на устройството с телевизора има проблеми или връзката не се случва. В този случай нашите материали за отстраняване на неизправности могат да ви помогнат:

Повече подробности:
Включете звука на телевизора чрез HDMI
Телевизорът не вижда компютъра през HDMI

Както вече разбрахме, HDMI значително разширява възможностите на телевизора и друго оборудване. Благодарение на него можете да показвате аудио и видео с високо качество, като свържете развлекателни устройства към него.