Corel Draw и Adobe Photoshop са най-популярните програми за работа с двуизмерна компютърна графика. Тяхната ключова разлика е, че естественият елемент на Corel Draw е векторна графика, докато Adobe Photoshop е проектиран повече за работа с bitmap.

В тази статия ще разгледаме кои случаи Корел е по-подходящ и за кои цели е по-рационално да използвате Photoshop. Притежаването на функционалността на двете програми свидетелства за високите умения на графичния дизайнер и универсалността на неговите методи на работа.

Изтегляне на Corel Draw

Изтеглете Adobe Photoshop

Какво да избера - Corel Draw или Adobe Photoshop?

Нека сравним тези програми в контекста на различните задачи, които се поставят пред тях.

Създаване на полиграфски продукти

Двете програми се използват широко за създаване на визитки, плакати, банери, външна реклама и други печатни продукти, както и за разработване на функционални елементи на уеб страници. Corel и Photoshop ви позволяват да персонализирате експортните параметри в различни формати, като PDF, JPG, PNG, AI и др.

Corel Draw или Adobe Photoshop 1

Corel Draw или Adobe Photoshop 2

Програмите предлагат на потребителя възможността да работи с шрифтове, запълвания, алфа канали, като същевременно използва структурна структура на файловете.

Урокът: Създаване на лого в Adobe Photoshop

При създаване на графични оформления Photoshop ще бъде за предпочитане в случаите, когато е необходимо да се работи с готовите изображения, които трябва да бъдат отделени от фона, колаж и промяна на настройките за цвят. Краят на тази програма е интуитивна работа с пикселна матрица, която позволява създаването на професионална фотомонтаж.

Corel Draw или Adobe Photoshop 3

Ако трябва да работите с геометрични примитиви и да рисувате нови изображения, трябва да изберете Corel Draw, защото има цял арсенал от геометрични шарки и много удобна система за създаване, редактиране на линии и запълвания.

Corel Draw или Adobe Photoshop 4

Изчертаване на илюстрации

Много илюстратори предпочитат Corel Draw за рисуване на различни обекти. Това се обяснява с вече споменатите по-горе мощни и удобни инструменти за редактиране на вектори. Corel ви позволява лесно да изчертавате Bezier криви, произволни линии, които се приспособяват към кривата, като същевременно създавате много точен и лесно променлив контур или линия.

Запълванията, които се образуват в този случай, можете да зададете различен цвят, прозрачност, дебелина на удара и други параметри.

Corel Draw или Adobe Photoshop 5

Adobe Photoshop има и инструменти за рисуване, но те са доста сложни и не функционални. Тази програма обаче има проста боядисваща функция с четки, която позволява имитация на картина.

Corel Draw или Adobe Photoshop 6

Обработка на изображения

В аспекта на фотомонтажа и последващата обработка на изображения, Photoshop е истински лидер. Режимите за наслагване на канали, голям избор от филтри, инструменти за ретуширане са далеч от изчерпателен списък от функции, които могат да променят образите, които не са разпознати. Ако искате да създадете грандиозен графичен шедьовър въз основа на наличните снимки, вашият избор е Adobe Photoshop.

Corel Draw или Adobe Photoshop 7

Corel Draw има и някои функции, които дават на образа различни ефекти, но за работа с картините Corel има отделно приложение - Corel Photo Paint.

Corel Draw или Adobe Photoshop 8

Препоръчваме ви да прочетете: Най-добрите програми за създаване на произведения на изкуството

По този начин ние накратко разгледахме как се използват Corel Draw и Adobe Photoshop. Остава да изберете програма, базирана на вашите задачи, но можете да постигнете максимален ефект, като се възползвате от двете достойни графични пакети.