Какво да направите, ако принтерът не работи

В момента особено популярни са два типа печатарско оборудване - лазерни и мастиленоструйни принтери. Всеки от тях има различен механизъм, отговорен за алгоритъма за печат. Съществува обаче и трети тип - матрични принтери, които са най-старите представители на такива устройства. Всички тези устройства от време на време разбивки от различни видове. Те са свързани с действия на потребителя, системни грешки или износване на стандартни компоненти. След това ще поговорим за това какви са неизправностите на принтера и как да ги разрешим.

Чести повреди на матрични принтери

Вече споменахме по-горе, че точковите матрични принтери се считат за най-стари и работят на принципа на механичното избиване на всеки пиксел на изображението. Сега все по-малко потребители имат устройство от този вид, но за да имат представа за цялостната картина на печатащото оборудване, препоръчваме да се запознаете с типичните повреди от този тип.

Неизправност на печатащата глава

Най-често собствениците на такива механизми се сблъскват с неизправността на печатащите глави. В повечето случаи те просто се износват и изискват подмяна поради честото придвижване на подвижните части. Това се случва различно за всички модели, което зависи от качеството на сглобяване, но печатането след това става невъзможно и частта трябва да бъде подменена спешно.

Точка за матричен принтер

Еднократно счупване на иглата

Както бе споменато по-рано, изображението се формира механично чрез точкови удари. Те се извършват с помощта на съответните игли. Ако изходното изображение е неточно, героите са различни или части от картината изобщо не могат да се разделят, трябва да проверите всички налични игли, да намерите счупени и да ги замените. В допълнение, магнитите са отговорни за движението на иглите, така че появата на бели ивици означава необходимостта от замяна на този компонент.

Игли върху печатащата глава на матричния принтер

Изображението е твърде светло

Твърде светлите тонове на готовия документ означават, че трябва да смените касетата, местоположението на лентата с мастило е неправилно или механизмът за превъртане е счупен. Всичко това се проверява ръчно и се разкрива истинската причина за появата на такава неизправност. Ако принтерът се използва за кратко време, обичайното пренасочване на лентата за мастило често помага, а при по-стари устройства щифтът в елемента за превъртане се подменя.

Точкова матрична лента

Грешка при изпращане на документ за печат

Появата на грешка при изпращане на документ за печат е най-честият и често срещан проблем при всички видове принтери. В случай на магнитни устройства ще трябва да проверите кабелната връзка, както и да я инспектирате за физически повреди. Ако тестът не доведе до резултати, инсталирайте отново драйвера, като използвате предоставения лицензиран диск или дискета.

Кабел за свързване на точков матричен принтер към компютър

Прочетете също: Инсталиране на драйвери за принтера

Чести повреди на лазерни принтери

Моделите на лазерните принтери отпечатват най-бързо, съответно изображението върху документа се прилага с помощта на специални лазери и използването на печатна система, където основният компонент е касета със сух тонер. Следователно, в по-голямата част от случаите, повредите се свързват именно с печатните елементи или тонера.

Проблем с качеството на печат

В отделна категория можете да направите някои от най-често срещаните проблеми, които са свързани с цветни касети и елементи за печат. Всички те се откриват при гледане на готов лист за печат, върху който се появяват дефекти, ивици или фон. Нека разгледаме по-подробно някои от основните проблеми.

Носете барабани

Барабанният блок е един от основните елементи на принтера, отговарящ за печатането. Към него се предава изображение и след това се прилага тонер, който постепенно се отпечатва на хартия. Разбира се, с течение на времето могат да възникнат проблеми поради неизправности на този компонент. Ако сте започнали да наблюдавате наличието на ивици или фон по краищата на листа, които са отпечатани на същия интервал, ще трябва да обърнете внимание на барабанната единица. Най-често той не е подходящ за ремонт и се извършва пълна подмяна на частта.

Лазерен барабанен барабан

Проблеми с стискане

Squeegee - Ножове за почистване на барабани. Тя ви позволява да запазите този важен компонент в нормалната му форма и ви позволява правилно да нанасяте боя. Наличието на сива размита лента в краищата на готовия документ в повечето случаи означава, че чистачката се е износила, тоест острието просто е станало тъпо и трябва да бъде сменено в сервизен център. Изключително рядко се случва подобна неизправност поради навлизането на мръсотия върху острието, след което може да бъде почистена сама.

Лазерна принтерна чистачка

Прочетете също: Правилно почистване на принтера

При някои модели принтери обаче сивата размита ивица от ръба означава, че контейнерът с тонер е пълен. Този симптом е изключително рядък, но той също трябва незабавно да бъде отстранен, като премахнете съдържанието от бункера.

Прочетете също: Нулиране на принтерното мастило

Оптични неизправности или неправилен тонер

Една от характеристиките на лазерните принтери е и наличието на оптични елементи - лещи, огледала и призми. Те се правят по различни технологии, но най-често се среща адаптивно производство. Компонентите от този вид са по-склонни да се счупят, когато принтерът работи на прашна кота. Запушените части причиняват появата на фон в цялата област на готовата страница след отпечатване. Съответно този проблем с почистването на оптиката се коригира. Производителите на принтери предлагат маркови почистващи продукти, които са най-добрият вариант за почистване.

Тонер консерва за лазерен принтер

Друг фон може да се появи поради използването на неподходящ тонер, тъй като е известно, че всеки модел оборудване за лазерен печат е съвместим с определени видове прахове. Ако почистването на оптиката не доведе до никакъв ефект, ще трябва да проверите съвместимостта на мастилото и да напълните отново тонера, ако е необходимо.

Коротронна разбивка

Преди обсъждахме функциите на барабанния блок в принтера, но не уточнихме, че той се състои от много малки части, които образуват една система и извършват определени действия. Тънка метална пръчка, наречена коротрон, се изтегля по цялата ос на въртене на барабана. Той премахва остатъчния стрес след завършването на останалите елементи. Неуспехът на corotron води до удвояване на изображението и появата на хоризонтални ивици, което най-често се среща при модели от Brother и Panasonic. Можете сами да замените тази метална нишка, като закупите нова в специализиран магазин.

Поява на котророн на лазерен принтер

Нисък тонер

Всеки собственик на лазерен принтер рано или късно ще се сблъска с факта, че тонерът вътре в касетата ще изтече. В същото време е важно да можем да определим това, за да зареждаме навреме и да не изпадаме в паника относно появата на различни повреди. Има няколко фактора, които показват необходимостта от зареждане на патрон:

  • Появата на бяла ивица върху цялата област на готовия документ;
  • Слаба насищане на изображенията;
  • Отпечатаният документ е станал много по-тъмен от предишните;
  • Съдържанието на листа е практически невидимо;
  • Повторете вертикални или хоризонтални бели ивици.

Препоръчваме ви да се запознаете с подробните инструкции за презареждане на тонера или подмяна на касетата в другите ни материали, като използвате следните връзки.

Прочетете също:
Подмяна на печатащите касети
Как да презаредите касета с принтер на Canon

Неизправност на предпазителя

Понякога потребителите се сблъскват с факта, че когато влачат пръстите си върху готовия лист, мастилото се намазва или първоначално те не са били отпечатани ясно, се появяват петна или петна. Това винаги е свързано с разграждането на предпазителя, който пече мастило по време на приложението им на хартия, което им позволява да останат в подходяща форма за дълго време. Съответно, в случай на повреда на този елемент, печенето няма да се извършва. В такава ситуация ще е необходима диагностика на цялата единица на печката, за да се намери счупеният компонент.

Лазерен предпазител

Проблеми с набирането на хартия

Разбрахме възлите за мастило и печат, сега нека поговорим за втория най-популярен проблем, който е свързан с улавянето на хартия и по-нататъшното й преминаване през вътрешността на принтера. Както знаете, в устройството има специални елементи, отговорни за движението на хартия. Ако нещо се обърка с него, хартията ще заседне, изобщо няма да се хване или разкъса.

Принтерът не вдига или засяда хартия

Проблеми с улавянето на хартия могат да възникнат не само по време на хардуерни проблеми, но и когато софтуерът е конфигуриран неправилно. В този случай трябва да проверите тези две опции, за да намерите правилното решение на проблема. Ще намерите подробни инструкции по тази тема в другата ни статия на следния линк.

Валяк за лазерно улавяне

Повече подробности: Решаване на проблеми със задръствания на хартия на принтера

Раздробяване на хартия

Две напълно отделни ролки, които са разположени на различни места, са отговорни за улавянето и доставката на хартия. Проблемът с втория също създава затруднения с задръстванията на хартия, само това се случва при екстрадицията. Решението тук е едно - да почистите ролката и ако тя е неефективна, заменете компонента с нов.

Прочетете също: Решаване на задръствания от хартия

Неизправност на сензора за регистрация на хартия

Всеки принтер има сензор за откриване на хартия, който чете тавата и показва информация за листовете. Понякога той дава неточна информация за липсата на чаршафи или засядането им. Ако се установи такъв проблем със сензора, той трябва да бъде заменен в сервизен център.

Авариен монтаж

По-рано говорихме за един компонент на предпазителя, който отговаряше за температурния режим и печенето на мастило. Този елемент на принтера обаче се състои от много малки части, които са отговорни за нормалното функциониране на устройството. Силното напукване на оборудването в експлоатация и постоянно засядане на хартия показва пълна повреда на предпазителя, така че той трябва да бъде заменен като монтаж.

Монтаж на лазерен принтер

Сега знаете за всички често срещани проблеми с лазерните принтери и можете самостоятелно да диагностицирате проблеми.

Чести повреди на мастиленоструйните принтери

Мастиленоструен принтер работи подобно на матричен принтер, само тук вместо игли се използва специална матрица с течни багрила. Скоростта на печат на такива устройства все още е ниска, но тяхното предимство е по-гъвкавото прехвърляне на различни цветове и нюанси, което ви позволява да отпечатвате снимки и други подобни проекти. Такова устройство има по-сложен дизайн само на елементите, отговорни за доставката на мастило. Всички други неизправности имат абсолютно същите симптоми и решения, както беше показано при лазерните модели. Затова нека се съсредоточим върху мастилото.

Неподходяща боя

Цялото мастило, произведено за мастиленоструйни принтери, има различен състав и е предназначено за конкретни модели. Ето защо, ако презаредите грешното мастило, устройството просто отказва да печата. Преди зареждане с гориво, не забравяйте да проверите съвместимостта съгласно примера, който можете да намерите в статията по-долу.

Поява на мастилените касети

Прочетете също: Проверка на принтера за съвместимост на касетата

Запушена глава на касетата

Мастилото от касетата влиза в печатащия елемент през специални отвори. С течение на времето те събират мръсотия или изсушено мастило, което води до необходимостта от почистване. В противен случай документът изобщо няма да бъде отпечатан или ще има проблеми с качеството.

Касетни дюзи за лазерен принтер

Повече подробности: Правилно почистване на печатащата касета

Всички други повреди вече са свързани директно с печатащия блок и възникват при продължителна работа на оборудването или по време на некачествен монтаж. Те се диагностицират и коригират само в специални работилници, където работят обучени хора, които са запознати със структурата и работата на подобно оборудване.