Огромен брой хора вече не представляват ежедневие без интернет. Но за да го използвате, първо трябва да се свържете със световната мрежа. На този етап някои потребители понякога срещат трудности. В тази статия ще говорим за това какво да направите, ако устройството ви работи Windows 10 не се свързва към Wi-Fi мрежата.

Отстраняване на проблеми с връзката с Wi-Fi

Днес ще говорим за два основни начина да ви помогнем да решите проблема с свързването към безжична мрежа. Всъщност има много повече подобни методи, но по-често те са индивидуални и не са подходящи за всички потребители. Сега нека анализираме и двата споменати метода подробно.

Метод 1: Проверете и активирайте Wi-Fi адаптера

При всяка неразбираема ситуация с безжична мрежа, първо трябва да се уверите, че адаптерът е разпознат правилно от системата и достъпът до хардуера е разрешен. Звучи смело, но много потребители забравят за това и потърсете проблема твърде дълбоко наведнъж.

 1. Отворете "Опции" Windows 10, като използвате клавишната комбинация "Win + I" или друг известен метод.
 2. След това отидете на "Мрежа и интернет" .
 3. Отворете раздела Мрежа и интернет в настройките на Windows 10

 4. Сега трябва да намерите линията с името "Wi-Fi" в лявата част на прозореца, който се отваря. По подразбиране тя е втора от горната. Ако е в списъка, преминете към тази секция и се уверете, че превключвателят за безжична мрежа е настроен на "On" .
 5. Включване на безжичната мрежа в Windows 10

 6. Ако в списъка няма секция "Wi-Fi" , отворете "Контролен панел" . За да направите това, можете да използвате клавишната комбинация "Win + R" , въведете control команда в отворения прозорец и след това натиснете "Enter" .

  Стартирайте контролния панел чрез програмата Run

  Можете да научите повече за това как да отворите "Контролен панел" от специална статия.

  Повече подробности: 6 начина да стартирате "Контролен панел"

 7. Ще се появи нов прозорец. За удобство можете да превключите режима на показване на елементите в "Големи икони" . Това се прави в горния десен ъгъл.
 8. Промяна на режима на показване в контролния панел

 9. Сега трябва да намерите в списъка иконата с името "Network and Sharing Center" . Отидете в този раздел.
 10. Отваряне на центъра за мрежи и споделяне в контролния панел

 11. В лявата част на следващия прозорец кликнете върху реда "Промяна на настройките на адаптера" .
 12. Променете настройките на адаптера в Windows 10

 13. В следващата стъпка ще видите списък с всички адаптери, които са свързани към компютъра. Моля, обърнете внимание, че допълнителни устройства, инсталирани в системата заедно с виртуална машина или една и съща VPN, също се показват тук. Сред всички адаптери трябва да намерите такъв, който се нарича "Безжична мрежа" или съдържа думите "Безжична" или "WLAN" в описанието. Теоретично иконата на необходимото оборудване ще бъде сива. Това означава, че е изключено. За да използвате "хардуер", трябва да кликнете върху името му PCM и да изберете реда "Enable" от контекстното меню.
 14. Активиране на безжичен адаптер в Windows 10

След като изпълните описаните действия, опитайте отново да търсите налични мрежи и да се свържете с желания. Ако не сте намерили необходимия адаптер в списъка, струва си да опитате втория метод, който ще обсъдим по-долу.

Метод 2: Инсталирайте драйверите и нулирайте връзката

Ако системата не може да открие правилно безжичния адаптер или неговата операция се провали, значи си струва да актуализирате драйверите за устройството. Разбира се, Windows 10 е много независима операционна система и често инсталира самия необходим софтуер. Но има ситуации, при които оборудването за стабилна работа се нуждае от софтуер, освободен от самите разработчици. Затова препоръчваме да направите следното:

 1. Кликнете върху бутона "Старт" на RMB и изберете "Device Manager" от контекстното меню.
 2. Стартиране на диспечера на устройства чрез бутона "Старт" в Windows 10

 3. След това в дървото на устройствата отворете раздела Мрежови адаптери . По подразбиране необходимото оборудване ще бъде разположено точно тук. Но ако системата изобщо не разпознава устройството, то може да се намира в секцията "Неидентифицирани устройства" и да бъде придружена от въпрос / удивителен знак до името.
 4. Показване на безжичния адаптер в диспечера на устройствата

 5. Вашата задача е да се уверите, че адаптерът (дори и неидентифициран) е в списъка на оборудването. В противен случай съществува вероятност за физическа повреда на устройството или порт, към който е свързан. Това означава, че трябва да вземете "желязото" за ремонт. Но обратно към шофьорите.
 6. Следващата стъпка е да определите модела на адаптера, за който искате да намерите софтуера. С външните устройства всичко е просто - просто погледнете случая, където ще бъде показан моделът с производителя. Ако трябва да намерите софтуер за адаптера, който е вграден в лаптопа, трябва да определите модела на самия лаптоп. Как да направите това, можете да научите от специална статия. В него разгледахме този въпрос на примера на лаптопа ASUS.

  Повече подробности: Откриваме името на модела лаптоп ASUS

 7. След като сте установили цялата необходима информация, трябва да направите директно изтегляне и инсталиране на софтуера. Това може да стане не само чрез официални сайтове, но и чрез специализирани услуги или програми. Всички тези методи, които споменахме по-рано в отделна статия.

  Повече подробности: Изтеглете и инсталирайте драйвера за Wi-Fi адаптер

 8. След като инсталирате драйвера на адаптера, не забравяйте да рестартирате системата, за да влезе в сила всички промени в конфигурацията.

След като рестартирате компютъра, опитайте да се свържете отново с Wi-Fi. В повечето случаи описаните действия разрешават предишни проблеми. Ако се опитвате да се свържете с мрежа, чиито данни се запазват, препоръчваме да активирате функцията "Забрави" . Това ще ви позволи да актуализирате конфигурацията на връзката, която може просто да се промени. Това е много лесно да направите:

 1. Отворете системните настройки и отворете раздела Мрежа и интернет .
 2. Отворете раздела Мрежа и интернет в настройките на Windows 10

 3. Сега изберете елемента "Wi-Fi" отляво и кликнете върху линията "Управление на известни мрежи" малко надясно.
 4. Бутон Управлява известни мрежи в настройките на Wi-Fi Windows 10

 5. След това в списъка със запазените мрежи кликнете върху името на името, което искате да забравите. В резултат ще видите по-долу бутона, който се нарича. Кликнете върху него.
 6. Активиране Забравете за запазената Wi-Fi мрежа

  След това рестартирайте търсенето на мрежи и отново се свържете с необходимите. В крайна сметка всичко трябва да се развие.

Надяваме се, след като сте направили описаните действия, ще се отървете от различни грешки и проблеми с Wi-Fi. Ако след всички манипулации не успеете да постигнете положителен резултат, тогава си струва да опитате по-радикални методи. Разговаряхме за тях в отделна статия.

Повече подробности: Отстранете проблемите с липсата на интернет в Windows 10