Mozilla Firefox се счита за най-стабилният браузър, който няма достатъчно звезди от небето, но в същото време изпълнява качествено своята работа. За съжаление, от време на време потребителите на Firefox могат да се справят с различни видове проблеми. По-конкретно днес говорим за грешката "Вашата връзка не е защитена".

Начини за премахване на съобщението "Вашата връзка не е защитена" в Mozilla Firefox

Съобщението "Вашата връзка не е защитена", която се показва, когато се опитате да отидете на уеб ресурс, означава, че сте се опитали да преминете към защитена връзка, но Mozilla Firefox не можа да провери сертификатите за искания сайт.

В резултат на това браузърът не може да гарантира, че отворената страница е безопасна и поради това блокира прехода към заявения сайт, показвайки просто съобщение.

Вашата връзка не е защитена в Mozilla Firefox

Метод 1: Задайте датата и часа

Ако проблемът със съобщението "Вашата връзка не е сигурна" е от значение за няколко уеб ресурси, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите правилната дата и час на компютъра.

Windows 10

 1. Кликнете върху "Старт" с десния бутон на мишката и изберете "Опции" .
 2. Разширено меню за Windows

 3. Отворете секцията "Час и език" .
 4. Време и език в прозореца Опции

 5. Активирайте елемента "Задаване на време автоматично" .
 6. Автоматично избиране на час в опциите

 7. Ако след това датата и часът все още не са конфигурирани правилно, изключете параметъра и след това задайте ръчно данните, като кликнете върху бутона "Редактиране" .

  Ръчно да настроите датата и часа в "Настройки"

Windows 7

 1. Отворете контролния панел . Превключете изгледа в "Малки икони" и кликнете върху връзката "Дата и час" .
 2. Време и дата в контролния панел

 3. В прозореца, който се отваря, кликнете върху бутона "Промяна на датата и часа" .
 4. Променете часа и датата в Windows

 5. Използвайки календара и полето, за да промените часовете и минутите, задайте час и дата. Запазете настройките с бутона "OK" .
 6. Настройване на часа и датата в Windows

След като направите настройките, опитайте да отворите всяка страница в Firefox.

Метод 2: Конфигуриране на работата на антивируса

Някои антивирусни програми, които осигуряват сигурност в Интернет, имат активирана функция за сканиране на SSL, което може да задейства съобщението "Вашата връзка не е сигурна" в Firefox.

За да видите дали антивирусна или друга програма за защита причинява този проблем, поставете го на пауза и опитайте да обновите страницата в браузъра и да проверите дали грешката е изчезнала или не.

Ако грешката е изчезнала, тогава проблемът наистина е в антивирусната програма. В този случай просто трябва да деактивирате опцията в антивируса, който отговаря за SSL сканирането.

Конфигуриране на Avast

 1. Отворете антивирусното меню и отворете раздела "Настройки" .
 2. Отворете секцията "Активна защита" и до елемента "Уеб щит" кликнете върху бутона "Конфигуриране" .
 3. Премахнете отметката от "Активиране на сканирането с HTTPS" и след това запазете промените.

Конфигуриране на Kaspersky Anti-Virus

 1. Отворете менюто на Kaspersky Anti-Virus и отворете раздела "Настройки" .
 2. Кликнете върху раздела "Разширени" , след което отидете в подраздела "Мрежа" .
 3. След като отворите секцията "Сканиране на шифровани връзки" , трябва да поставите отметка в квадратчето "Не сканирай защитени връзки" , след което можете да запазите настройките.

За други антивирусни продукти можете да намерите процедурата за деактивиране на сканирането на защитена връзка в уеб сайта на производителя в секцията за помощ.

Визуално примерно видеоМетод 3: Сканирайте системата

Доста често съобщението "Вашата връзка не е сигурна" може да възникне поради вирусния софтуер на вашия компютър.

В този случай ще трябва да извършите дълбоко сканиране на системата на вашия компютър за вируси. Можете да направите това или с помощта на антивирусния си софтуер, или със специална програма за сканиране например Dr.Web CureIt ,

Ако резултатът от сканирането доведе до откриването на вируси, дезинфектирайте ги или ги изтрийте, след което извършете рестартиране на компютъра.

Метод 4: Изтриване на хранилището на сертификати

Компютърът в папката "Профил на Firefox" съхранява цялата информация за използването на браузъра, включително данните за сертификата. Можем да приемем, че магазинът за сертификати е повреден и ще се опитаме да го изтрием.

 1. Кликнете върху бутона за меню в горния десен ъгъл и изберете Помощ .
 2. Помощ в Mozilla Firefox

 3. В допълнителното меню изберете "Информация за решаване на проблеми" .
 4. Информация за решаване на проблеми в Mozilla Firefox

 5. В отворения прозорец в колоната "Профил папка" кликнете върху бутона "Отваряне на папка" .
 6. Пътят към папката с подпрофили в Mozilla Firefox

 7. След като в папката с профили напълно затворите Firefox. В същата папка с потребителски профили ще трябва да намерите и изтриете файла cert8.db .
 8. Файл на магазина за сертификати в Mozilla Firefox

Отсега нататък можете отново да стартирате Firefox. Браузърът автоматично ще създаде ново копие на файла cert8.db и ако проблемът е повреден магазин за сертификати, той ще бъде разрешен.

Метод 5: Актуализиране на операционната система

Системата за удостоверяване на сертификати се изпълнява от специални услуги, вградени в операционната система Windows. Такива услуги непрекъснато се подобряват, така че ако не инсталирате актуализации за операционната система навреме, може да срещнете Firefox с грешка при проверка на SSL сертификат.

За да проверите Windows за актуализации, отворете менюто "Контролен панел" на компютъра си и след това отидете на "Security and System" - "Windows Update" .

Ако се намират някакви актуализации, те веднага ще бъдат показани в отворения прозорец. Ще трябва да извършите инсталирането на всички актуализации, включително и тези по избор.

Прочетете повече: Как да актуализирате Windows XP , Windows 7 , Windows 8 , Windows 10

Метод 6: Режим "инкогнито"

Този метод не може да се разглежда като начин за разрешаване на проблема, а само за временно решение. В този случай предлагаме да използвате частен режим, който не съхранява информация за заявки за търсене, история, кеш, "бисквитки" и други данни, а понякога този режим ви позволява да посетите уеб ресурси, които Firefox отказва да отвори.

За да стартирате Firefox в режим "инкогнито", трябва да кликнете върху бутона за менюто на браузъра и след това да отворите елемента "Нов частен прозорец" .

Прочетете повече: Режим "инкогнито" в Mozilla Firefox

Появата на частен прозорец в Mozilla Firefox

Метод 7: Деактивиране на прокси сървър

По този начин напълно деактивираме активността на функцията за прокси в Firefox, което може да помогне да се реши грешката, която обмисляме.

 1. Кликнете в горния десен ъгъл на бутона за меню и отворете секцията "Настройки" .
 2. Меню за настройки в Mozilla Firefox

 3. В раздела Общи , превъртете надолу до секцията "Прокси сървър" . Кликнете върху бутона "Конфигуриране" .
 4. Настройване на прокси сървър в Mozilla Firefox

 5. Ще се покаже прозорец, в който трябва да маркирате опцията "Без прокси" и след това да запазите промените, като кликнете върху бутона "OK"
 6. ,

  Деактивиране на прокси сървъра в Mozilla Firefox

Метод 8: Заобиколете ключалката

И накрая, последната причина, която се проявява не на няколко сигурни места, а само на един. Може да се каже, че няма нови сертификати за сайта, които не могат да гарантират безопасността на ресурса.

В това отношение имате две възможности: да затворите сайта, защото тя може да носи потенциална заплаха за вас или да заобиколи заключването, при условие че сте абсолютно сигурни в сигурността на сайта.

 1. Под съобщението "Вашата връзка не е сигурна" кликнете върху бутона "Разширени" .
 2. Firefox връзката ви не е защитена. Как да го поправите

 3. Малко по-късно ще се появи допълнително меню, в което ще трябва да кликнете върху елемента "Добавяне на изключение" .
 4. Firefox връзката ви не е защитена. Как да го поправите

 5. Появява се малък предупредителен прозорец, в който просто трябва да кликнете върху бутона "Потвърждаване на изключенията от сигурността" .
 6. Firefox връзката ви не е защитена. Как да го поправите

Видео урок за решаване на този проблемДнес разгледахме основните причини и начини за премахване на грешката "Вашата връзка не е защитена". Като използвате тези препоръки, вие сте сигурни, че ще отстраните проблема и ще можете да продължите сърфирането в интернет в браузъра Mozilla Firefox.