Компютърът не вижда външния твърд диск WD My Passport Ultra
WD My Passport Ultra е преносимо устройство за съхранение на Western Digital, което се състои от твърд диск и контролер, който ви позволява да взаимодействате с вашия компютър през USB портове. В някои случаи системата не може да определи това устройство поради различни причини, които ще обсъдим в тази статия.

Решаване на проблеми с WD My Passport Ultra

Проблемите, свързани с невъзможността на системата да определи външен твърд диск, са доста често срещани и възникват по различни причини. На първо място е необходимо да се обърне внимание на наличността и оперативността на софтуера за управление на устройства. Има и други фактори, които влияят на нормалното функциониране на устройството, които също ще обсъдим по-долу.

Причина 1: Софтуер

За пълноценното използване на WD My Passport Ultra изисква специален софтуер. Можете да го получите на официалния уебсайт или да го получите по други начини, описани в статията, на връзката по-долу. Ако след инсталиране на драйвера проблемът не бъде решен, пристъпваме към разглеждане на други причини.

Инсталиране на софтуер за WD My Passport Ultra External Drive

Повече подробности: Изтеглете драйвери за My Passport Ultra

Причина 2: Инициализация и форматиране

Всички твърди дискове, включително външни, изискват инициализация в системата и форматиране със създаването на дял. Тази ситуация възниква, когато е свързано ново устройство, а също и ако обемите на друг компютър са били изтрити от устройството.

Инициализиране на новия твърд диск WD My Passport Ultra в Windows 10

Повече подробности: Инициализирайте твърдия диск

Причина 3: Липсва медийно писмо

В някои ситуации системата може да запомни коя буква е била присвоена на сменяемото устройство, когато е била свързана за първи път. Също така този проблем често се появява при настройка на устройството (създаване и редактиране на дялове, форматиране) на друг компютър с помощта на специален софтуер. Ако пространството е заето от друг диск, отново се изисква ръчна настройка на този параметър. Тоест, трябва да зададете буква на устройството, в противен случай тя няма да бъде показана в Explorer.

Промяна на буквата на външния твърд диск WD My Passport Ultra в Windows 10

Повече подробности:
Как да промените буквата на устройството в Windows 10 , Windows 7
Управление на дискове в Windows 8

Причина 4: Липса на мощност

WD My Passport Ultra получава захранване от USB порта, което може да причини обсъждания проблем. Факт е, че концентраторите на пристанищата имат ограничение за натоварване и ако този праг е надвишен, някои устройства просто няма да работят. Доста често това се наблюдава, когато няколко устройства са свързани към един конектор чрез хъб или няколко устройства, които изискват големи ресурси към един хъб (обикновено портовете на главината са в един и същ корпус на задния панел на дънната платка). Решението на проблема може да бъде закупуване на сплитер с допълнително захранване или освобождаване на съседни портове, преди да свържете външно устройство.

USB захранващ сплитер за свързване на WD My Passport Ultra на Windows 10

Причина 5: Вирусна инфекция

Зловредните програми могат да пречат на откриването на външно устройство от системата. Това се случва или поради инфекция на файловата система на самото устройство, или на компютъра, към който е свързано. Решенията за лечение на локален компютър са дадени в статията на връзката по-долу.

Онлайн помощ за заразяване с зловреден софтуер на вашия компютър на Safezone.cc

Повече подробности: Как да почистите компютъра си от вируси

Ако вирусите се „заседнат“ на външния диск, можете да получите достъп до него, за да проверите и премахнете вредители само с помощта на специален комплект за разпространение. Един от тях е Kaspersky Rescue Disk което ще помогне за решаването на проблема.

Сканиране на външен твърд диск за вируси с помощта на помощната програма Kaspersky Rescue Disk

Причина 6: Неизправност на устройството

Последната причина да си спомняте са физическите неизправности. Подозрението трябва да буди както самото устройство, така и портовете за свързване на „дънната платка“ или предния панел на компютъра. С портовете всичко е просто: трябва да опитате да свържете диска към други конектори. Ако бъде открит, то USB е дефектен. Ако устройството не показва признаци на живот, трябва да проверите на друг компютър. Неуспехът е причината да се свържете със сервизен център.

заключение

Днес говорихме за най-често срещаните фактори, които причиняват проблеми при използване на външен носител WD My Passport Ultra. Както става ясно от горното, в общи линии това са проблеми в самата операционна система и по-точно в нейните параметри или драйвери. Не забравяйте също, че скитането между различни компютърни дискове може да разпространи вируси, което носи много проблеми, така че трябва да използвате антивирусни програми, за да предотвратите инфекция.