При ситуация, в която системата внезапно спира да работи и на цял екран се появява някаква неразбираема информация на син фон, всеки потребител на операционната система Windows вероятно се е натъкнал. Не прави изключение за това правило и Windows XP. Във всеки случай, появата на такъв прозорец сигнализира за критична грешка в системата, в резултат на което тя не може да функционира по-нататък. Общоприето е, че е невъзможно да се коригира такава грешка и единственият изход е преинсталирането на Windows. Ето защо го нарекли "Синия екран на смъртта" (син екран на смъртта, съкратено от BSOD). Но си струва да се забъркате да преинсталирате?

Възможности за действие в случай на критична системна повреда

Появата на прозореца на смъртта може да бъде причинена от много причини. Сред тях са:

 • Хардуерни въпроси;
 • Проблеми с драйверите на устройства;
 • Вирусна активност;
 • Неправилно инсталирани потребителски приложения.

Във всички тези случаи компютърът може да се държи по различен начин. Системата може да не стартира въобще, показвайки BSoD, може да отиде в безкрайно рестартиране или да даде син екран, когато се опитва да стартира определено приложение. Самият прозорец на смъртта, въпреки депресиращата титла, е доста информативен. Езикът на английски език на основно ниво е достатъчно, за да се разбере в общи линии какво се е случило и какви действия трябва да се предприемат, така че екранът на смъртта да не се появи отново. Информацията, съдържаща се в прозореца, дава на потребителя следната информация:

 1. Тип на грешката.
 2. Препоръчителни действия за отстраняването му.
 3. Техническа информация за кода за грешка.

Синият екран на прозорците на смъртта
Интерпретацията на кодовете за грешки на BSoD може да се намери в мрежата, което значително опростява решаването на проблема.

И сега нека да разгледаме по-отблизо какви стъпки могат да бъдат предприети за решаването на проблема.

Стъпка 1: Намиране на причината

Както бе споменато по-горе, причината за системна повреда може да бъде намерена в стоп кода, който е на екрана на смъртта. Но често се случва системата да стартира автоматично рестартиране и наличната информация за BSoD просто не е физически възможна за четене. За да не се рестартира компютърът автоматично, трябва да направите съответните настройки за действия в случай на отказ на системата. Ако е невъзможно да се зареди в обичайния ред след възникване на грешка, трябва да се извършат всички действия безопасен режим ,

 1. Използвайки PCM в иконата "My Computer", отворете прозореца със свойствата на системата.
  Преминаване към системни свойства в Windows XP
 2. В раздела Разширени, кликнете върху Параметри в секцията, посветена на зареждането и възстановяването на системата.
  Отворете настройките на системата за зареждане и възстановяване в Windows XP
 3. Задайте настройките, както е показано по-долу:
  Конфигуриране на действия за отказ на системата в Windows XP

По този начин компютърът няма да се рестартира, когато възникнат критични системни грешки, което ще позволи да се прочете информация за грешки от синия екран. В допълнение, тази информация ще бъде налична в регистрационния файл на събитията в Windows (освен в случаите, когато поради критичен отказ не е възможно да се записва диск).

Стъпка 2: Проверете "желязото"

Хардуерните проблеми са най-честата причина за син екран на смъртта. Техният източник най-често са процесор, видеокарта, твърд диск и захранване. Появата на такава информация в синия прозорец може да показва появата на проблеми с тях:
Показва хардуерни проблеми на син екран със смърт
Първото нещо, което трябва да направите в този случай, е да проверите компютъра за прегряване. Това може да се направи както в съответната секция на BIOS, така и с помощта на специален софтуер.

Повече подробности:
Проверяваме процесора за прегряване
Следене на температурата на видеокартата

Причината за прегряване може да бъде банален прах. Чрез изчистването на компютъра от него можете да се отървете от външния вид на BSoD. Но има и други причини за провал.

 1. Дефекти в RAM. За да ги идентифицирате, трябва да ги тествате, като използвате специални програми.

  Повече подробности: Програми за проверка на RAM

  В случай на откриване на дефекти, по-добре е да подмените модула с памет.

 2. Последствията от овърклокването. Ако малко преди появата на BSoD бяха направени опити да се увеличи производителността на компютъра чрез овърклок на процесора или видеокартата, те биха могли да бъдат причинени от неспособността на тези компоненти да работят с увеличени натоварвания. В този случай, за да избегнете по-сериозни проблеми с "желязото", е по-добре да върнете настройките в първоначалните им настройки.
 3. Грешки на твърдия диск. Ако възникнат такива грешки на диска, съдържащ системата, той няма да може да зареди, което ще доведе до появата на син екран на смъртта. Наличието на такива проблеми ще бъде посочено от низа "UNMOUNTABLE BOOT VOLUME" в информацията, съдържаща се в прозореца. Ето защо е необходимо да се предприемат мерки за възстановяване на нормалната работа на диска. В Windows XP това може да се направи от безопасен режим или от конзолата за възстановяване.

  Повече подробности: Фиксирайте BSOD 0x000000ED грешка в Windows XP

Има и други хардуерни проблеми, които могат да причинят син екран на смъртта. Затова трябва внимателно да проверите всички контакти и връзки. Ако грешката съвпадна с свързването на нови устройства - уверете се, че те са свързани правилно. Ако е необходимо, трябва да ги проверите и за дефекти.

Стъпка 3: Проверете драйверите на устройствата

Проблемите с драйверите на устройства също често са причина за възникването на BSoD. Често срещана причина за повреда е, когато водачът се опита да напише информация в клетка с памет само за четене. В този случай на син екран се появява следното съобщение:
Съобщение за опит за писане в памет само за четене на син екран
Сигурен знак за проблемите с драйверите също е съобщение за проблеми с всеки файл, който има разширението .sys :
Съобщение за грешка с драйвер на клавиатурата на син екран
В този случай се съобщават за проблеми с клавиатурата или драйвера на мишката.

Можете да решите този проблем по следните начини:

 1. Преинсталирайте или актуализирайте драйвера на устройството. В някои случаи може да не е актуализация на драйвера, която може да ви помогне, а да се върнете на по-стара версия.

  Повече подробности: Инсталиране на драйвери с помощта на стандартни инструменти за Windows

 2. Изтеглете Windows в последната известна добра конфигурация. За да направите това, изберете съответния елемент в менюто за безопасен режим.
  Изтеглете последната известна добра конфигурация на Windows XP
 3. Използвайте конзолата за възстановяване, вече създадената точка за възстановяване на Windows или преинсталирайте системата със запазените параметри.

  Повече подробности: Начини за възстановяване на Windows XP

За да се гарантира, че проблемът с появата на син екран на смъртта ще бъде решен, е по-добре да проверите драйверите на устройства във връзка с проверката на хардуера.

Стъпка 4: Проверете компютъра си за вируси

Вирусната активност причинява много компютърни проблеми. Това включва появата на син екран на смъртта. Решението на този проблем е едно: почистване на компютъра от зловреден софтуер. Често е достатъчно да тествате системата с помощта на всяка програма за борба с зловреден софтуер, например, Malwarebytes така че синият екран вече да не се показва.

Вижте също: Борба с компютърните вируси

Проблем при проверката на компютъра ви за вируси може да бъде, че синият екран не позволява на антивирусната програма да завърши работата си. В този случай трябва да опитате да извършите проверката от безопасен режим. И ако изберете изтеглянето в безопасен режим с мрежова поддръжка, това ще ви позволи да обновите антивирусната база данни или да изтеглите специална програма за дезинфекциране на компютъра.

В някои случаи може да се определи, че причината за син екран не е вирус, а антивирус. В тази ситуация е по-добре да го инсталирате отново или да изберете друг софтуер за борба с вирусите.

Това са основните начини да се отървете от синия екран на смъртта. Следва да се отбележи, че поредицата от стъпки, описани по-горе, не е задължителна. Много от тях ще намерят по-логично да започнат решаването на проблем, например с вирусен чек, и те ще бъдат прави. Във всеки случай е необходимо да се пристъпи към конкретна ситуация и най-вече - да се работи с компютъра по такъв начин, че да се сведе до минимум вероятността за BSoD.

Вижте също: Решаване на проблема с постоянно рестартиране на компютъра