С течение на времето в света на високите технологии има все повече и повече устройства, които могат да бъдат свързани с компютър или лаптоп чрез USB порт. Ако по-рано такива устройства са свързани главно с офис оборудване (принтери, факсове, скенери), никой не се изненадва от мини хладилници, лампи, високоговорители, джойстици, клавиатури, смартфони, таблети и други устройства, които се свързват с компютъра чрез USB. Но такова оборудване ще бъде абсолютно безполезно, ако USB портовете откажат да работят. Това е проблемът с контролера за универсална серийна шина. В този урок ще ви разкажем повече за това как да "дишаме живота" в неработещи пристанища.

Методи за отстраняване на неизправности

На първо място, нека разберем как да определите дали имате проблем с контролера за Universal Serial Bus. Първо, в "Мениджър на устройства" трябва да видите следната снимка.
Показване на дефектна USB в Диспечера на устройствата

Прочетете още: Как да влезете в "Диспечер на устройства"

На второ място, в собствеността на такова оборудване в секцията "Състояние на устройството" ще има информация за грешката.
Състояние на устройството
И трето, не е нужно да работите с коне USB-конектори на вашия компютър или лаптоп. И тя не може да функционира като едно пристанище и всички заедно. Ето и случая.

Ние ви представяме няколко прости, но ефективни методи, благодарение на които ще се отървете от една неприятна грешка.

Метод 1: Инсталиране на оригиналния софтуер

В един от уроците ни говорихме как изтегляне на драйвери за USB портове , За да не дублирате информацията, ви препоръчваме да я прочетете. Има елемент, в който описахме процеса на изтегляне и инсталиране на софтуер от официалния сайт на производителя дънна платка , Направете всички тези стъпки и проблемът трябва да бъде разрешен.

Метод 2: Автоматично намиране на драйвера

Вече споменахме няколко пъти за специални програми, които автоматично сканират вашата система и идентифицират оборудване, което трябва да бъде инсталирано или надстроено. Такива програми са универсално решение за почти всеки проблем, свързан с търсенето и инсталирането на драйвери. За ваше удобство ние разгледахме най-добрите решения за такъв план.

Прочетете повече за това: Най-добрите програми за инсталиране на драйвери

Най-добрият вариант е да използвате известната програма DriverPack Solution , Поради факта, че има голяма аудитория потребители, базата на поддържаните устройства и софтуер непрекъснато се актуализира. Да го използваш е достатъчно проста и не трябва да имаш никакви трудности. Ако го направите, препоръчваме Ви да прочетете нашите специални инструкции за използването на DriverPack Solution.

Прочетете повече за това: Как да актуализирате драйвера на компютъра с помощта на DriverPack Solution

Метод 3: Ръчна инсталация на софтуера

Този метод помага при 90% от тези случаи. Ето какво трябва да направите:

 1. Ние отиваме в "Device Manager" . Можете да направите това, като кликнете с десния бутон върху иконата "Моят компютър" на работния плот и изберете "Properties" от контекстното меню. В отворения прозорец в лявата област просто трябва да кликнете върху линията, наречена "Device Manager" .
 2. Изберете реда на мениджъра на устройства

 3. В търсенето търсим оборудване, наречено "Universal USB Serial Bus Controller" .
 4. Показване на дефектна USB в Диспечера на устройствата

 5. От самата заглавна част щракнете с десния бутон на мишката и изберете "Properties" от менюто, което се показва.
 6. В прозореца, който се показва, потърсете подпозицията с име "Информация" и отидете там.
 7. Следващата стъпка е да изберете имота, който ще се показва в областта по-долу. В падащото меню трябва да намерите и изберете реда "Идент . Оборудване" .
 8. Вижте идентификационния номер на оборудването

 9. След това в полето ще видите стойностите на всички идентификатори на това оборудване. По правило ще има четири реда. Оставете този прозорец отворен и преминете към следващата стъпка.
 10. Списък с идентификатори на устройства

 11. Преминаваме сайт на най-голямата онлайн услуга търсене на софтуер за оборудване, използващо идентификационния номер.
 12. В горната част на сайта ще намерите низ за търсене. Тук трябва да въведете една от четирите идентификационни стойности, които сте научили по-рано. След като въведете стойността, трябва да натиснете бутона "Enter" или бутона "Търсене" в близост до линията. Ако търсенето на една от четирите идентификационни стойности не работи, опитайте да вмъкнете друга стойност в низа за търсене.
 13. Въведете стойността на идентификатора на оборудването

 14. Ако търсенето на софтуера е успешно, ще видите резултата по-долу на сайта. На първо място, подреждаме целия софтуер на операционната система. Кликнете върху иконата на операционната система, която сте инсталирали. Не забравяйте да помислите за дълбочината на битовете.
 15. Определете OS и битовата дълбочина

 16. Сега гледаме на датата на пускане на софтуера и изберете най-свежите. Като правило най-новите шофьори са на първите позиции. След като сте избрали, кликнете върху иконата на дискетата отдясно на името на софтуера.
 17. Изтеглете необходимия софтуер от сайта

 18. Моля, имайте предвид, че ако на сайта има налична по-нова версия на файла, на страницата за изтегляне ще видите следното съобщение.
 19. Връзка към по-нова версия на драйвера

 20. Необходимо е да кликнете върху думата "Тук" .
 21. Ще бъдете отведени до страницата, където трябва да потвърдите, че не сте робот. За да направите това, трябва само да отметнете подходящото място. След това кликнете върху връзката с архива, който се намира точно долу.
 22. Връзка за въвеждане и изтегляне в Captcha

 23. Изискваните компоненти ще започнат да се зареждат. В края на процеса трябва да отворите архива и да извлечете цялото му съдържание в една папка. Списъкът няма да съдържа обичайния инсталационен файл. В резултат ще видите 2-3 системни компонента, които ще трябва да инсталирате ръчно.
 24. Списък на инсталационните файлове

  Прочетете още:
  Как да отворите ZIP архив
  Как да отворите архива на RAR

 25. Връщаме се към "Диспечера на устройства" . Изберете желаното устройство от списъка и кликнете върху него отново с десния бутон на мишката. В контекстното меню този път изберете елемента "Актуализиране на драйверите" .
 26. Актуализирайте драйверите за грешка в връзката Samsung Kies

 27. В резултат ще видите прозорец с избора на метода за инсталиране. Нуждаем се от втория елемент - "Търсене на драйвери на този компютър". Кликнете върху този ред.
 28. Ръчно търсене на драйвери в Device Manager

 29. В следващия прозорец първо трябва да изберете папката, в която сте извлекли цялото съдържание на предишния изтеглен архив. За да направите това, кликнете върху бутона "Преглед" и посочете пътя до мястото, където се съхраняват необходимите файлове. За да продължите процеса, кликнете върху бутона "Напред" .
 30. Процедура за ръчно търсене на софтуер

 31. В резултат на това системата ще провери дали посочените файлове са подходящи за инсталиране на софтуера и, ако е необходимо, автоматично ще инсталира всичко. Ако всичко вървеше добре, в края ще видите прозорец със съобщение за успешното завършване на процеса и в списъка с устройства "Device Manager" ще изчезне грешка.
 32. В много редки случаи системата може да инсталира драйвера, но показването на устройството с грешка в хардуерния списък няма да изчезне. В тази ситуация можете да опитате да я премахнете. За да направите това, кликнете върху устройството с десния бутон на мишката и изберете "Изтриване" от менюто. След това трябва да кликнете върху бутона "Действие" в горния прозорец на прозореца и да изберете елемента "Актуализиране на хардуерната конфигурация" в падащото меню. Устройството ще се появи отново и този път без грешка.
 33. Актуализиране на хардуерната конфигурация

Един от описаните по-горе методи трябва да ви помогне да разрешите проблема с контролера на Universal Serial Bus. Ако никой от тях не ви е помогнал, може би същността на неизправността е много по-задълбочена. Пишете за такива ситуации в коментара, ние ще се радваме да ви помогнем.