Повечето периферни устройства изискват инсталирането на софтуер, който ще гарантира правилното взаимодействие между хардуера и компютъра. Epson Stylus CX4300 MFP е един от тях и затова, за да го използвате, първо трябва да инсталирате подходящите драйвери. В тази статия ще анализираме какви са начините за изпълнение на задачата.

Epson Stylus CX4300 драйвери

Многофункционалното устройство Epson CX4300 няма специфични функции, така че инсталирането на драйвери се извършва по обичайния начин - подобно на всяка друга програма. Нека да разгледаме 5 опции за това как да намерите и инсталирате всички необходими софтуер.

Метод 1: Сайт на производителя

Разбира се, най-напред бих искал да Ви посъветвам да използвате официалния уебсайт на компанията. Epson, подобно на други производители, разполага със собствен уеб ресурс и секция за поддръжка, където се съхраняват всички необходими файлове към произведените устройства.

Тъй като MFP е остаряло, софтуерът не е адаптиран за всички операционни системи. На сайта ще намерите драйвери за всички популярни версии на Windows с изключение на 10. Собствениците на тези операционни системи могат да опитат да инсталират софтуера на Windows 8 или да преминат към други методи на тази статия.

Отворете официалния уеб сайт на Epson

 1. Компанията има локализиран сайт, а не само международна версия, какъвто обикновено е случаят. Поради това незабавно предоставихме връзка към официалното руско отделение, където трябва да кликнете върху "Драйвери и поддръжка" .
 2. Разделът с драйвери на официалния уеб сайт на Epson

 3. Въведете модела на полето за търсене на желаното MFP - CX4300 . Ще се появи списък с резултати, по-точно, единственото съвпадение, върху което кликваме левия бутон на мишката.
 4. Търсете Epson Stylus CX4300 на официалния сайт

 5. Ще се покаже софтуерна поддръжка, разделена на 3 раздела, от която ще разгънем "Drivers, Utilities" , изберете операционната система.
 6. Таб с драйвери за Epson Stylus CX4300 на официалния сайт

 7. В блока "Драйвер за принтер" прегледаме предоставената информация и кликнете върху "Изтегляне".
 8. Изтеглете драйвера за Epson Stylus CX4300 MFP от официалния сайт

 9. Разопаковайте изтегления ZIP архив и стартирайте инсталатора. В първия прозорец изберете "Настройка" .
 10. Започване на инсталирането на драйвера за Epson Stylus CX4300

 11. След кратка процедура за разопаковане ще започне инсталационната програма, където ще видите всички устройства на Epson, свързани към вашия компютър. Това, от което се нуждаем, вече ще бъде подчертано и под него ще има отметка "Използване по подразбиране" , което можете да отмените, ако MFP не е основната.
 12. Списък на свързаните устройства в инсталатора за драйвери за Epson Stylus CX4300

 13. В прозореца Лицензионен договор кликнете върху "Приемам" .
 14. Условията на лицензионното споразумение, преди да инсталирате драйвера за Epson Stylus CX4300

 15. Ще започне инсталирането.
 16. Инсталиране на драйвери за Epson Stylus CX4300

 17. По време на него ще получите диалогов прозорец от Windows, независимо дали наистина искате да инсталирате софтуер от Epson. Отговорете положително, като кликнете върху "Инсталиране" .
 18. Сигурност на Windows за предупреждение за инсталиране на драйвери за Epson Stylus CX4300

 19. Процесът на инсталиране продължава, след което се появява съобщение, че принтерът и портът са инсталирани.

Метод 2: Собственост на Epson

Компанията пусна собствена програма за всички свои купувачи на периферно оборудване. Чрез него потребителите могат да инсталират и актуализират софтуера, без да извършват ръчно търсене в сайтове. Единственото нещо е въпросът за по-нататъшната целесъобразност на необходимостта от това приложение.

Отидете на страницата за изтегляне на Epson Software Updater

 1. Отворете страницата на програмата и намерете блока за зареждане с различни операционни системи в долната част. Кликнете върху бутона "Изтегляне" за версии на Windows и изчакайте изтеглянето да завърши.
 2. Изтегляне на софтуера за актуализация на Epson от официалния сайт

 3. Започнете инсталацията, приемете условията на лицензното споразумение, като изберете опцията "Agree" , след това "OK" .
 4. Приемане на лицензионното споразумение преди да инсталирате софтуера за актуализиране на софтуера на Epson

 5. Изчакайте, докато инсталацията приключи.
 6. Започнете да инсталирате програмата за актуализиране на софтуер на Epson

 7. Програмата ще бъде стартирана. Той автоматично ще открие MFP свързан към компютъра, а ако не сте го направили, това е точното време. С няколко свързани периферия, изберете CX4300 от падащия списък.
 8. Избиране на принтер от списъка в Софтуерна актуализация на Epson

 9. Основните актуализации ще бъдат в същата секция - "Основни актуализации на продукта" . Следователно те трябва да бъдат отметнати. Останалата част от софтуера се намира в блок "Друг полезен софтуер" и се инсталира по усмотрение на потребителя. След като маркирате актуализациите, които искате да инсталирате, кликнете върху бутона "Инсталиране на елементите" .
 10. Инсталиране на актуализации, намерени чрез софтуерната актуализация на Epson

 11. Ще има друго потребителско споразумение, което трябва да бъде прието по същия начин като предишния.
 12. Приемане на лицензионното споразумение преди да инсталирате драйвера за Epson Stylus CX4300

 13. Когато актуализирате драйвера, ще получите известие за успешното завършване на процедурата. Инсталирайки допълнителен фърмуер, първо трябва да прочетете инструкциите и предпазните мерки, след което кликнете върху "Старт" .
 14. Информация преди инсталирането на фърмуера за Epson Stylus CX4300

 15. Докато се инсталира новата версия на фърмуера, не правете нищо с MFP, захранвайте го и компютъра.
 16. След като приключите, ще видите състоянието на актуализацията в долната част на прозореца. Остава да кликнете върху "Завършване" .
 17. Завършване на инсталирането на Firmware на Epson Stylus CX4300

 18. Софтуерната актуализация на Epson ще се отвори отново, което отново ще ви информира за резултатите от инсталацията. Затворете известието и самата програма - сега можете да използвате всички функции на MFP.
 19. Уведомление за завършване на инсталирането на актуализации в Софтуерна актуализация на Epson

Метод 3: Приложения на трети страни

Инсталирането на софтуера може не само за собствени програми, но и за приложения от програмисти на трети страни. Това, което ги отличава е, че те не са свързани с нито един производител - това означава, че те могат да актуализират всяко вътрешно устройство на компютъра, както и свързани външни устройства.

Сред тези програми водещата популярност е Driverpack разтвор , Той разполага с богата база от драйвери за всички версии на операционни системи и удобен за ползване интерфейс. Ако нямате опит да го използвате, можете да прочетете ръководството от друг автор.

Инсталиране на драйвери чрез DriverPack Solution

Повече подробности: Как да актуализирате драйверите на вашия компютър с помощта на DriverPack Solution

Аналогично е DriverMax - Друга проста програма, която разпознава и актуализира много устройства. Инструкциите за работа в него са разглобени в статията по-долу.

Повече подробности: Актуализирайте драйверите с помощта на DriverMax

Ако не ви харесват изброените по-горе решения, използвайте селекция от подобни програми и изберете подходящата.

Повече подробности: Най-добър софтуер за инсталиране на драйвери

Метод 4: ID на MFP

Въпросното мултифункционално устройство, подобно на всяко друго оборудване, има хардуерен идентификатор, който позволява на компютъра да разбере своята марка и модел. Можем да използваме този номер, за да търсим драйвери. Лесно е да намерите идентификационния номер CX4300 - просто използвайте "Device Manager" и ще трябва само да въведете получените данни в търсенето на един от специалните интернет сайтове, които могат да ги разпознават. Ние опростяваме задачата си и предоставяме Epson Stylus CX4300 ID:

USBPRINTEPSONStylus_CX430034CF
LPTENUMEPSONStylus_CX430034CF

Като използвате една от тях (обикновено достатъчно първа линия), можете да намерите шофьора. Прочетете повече за това в нашата друга статия.

Търсене на драйвери за мултифункционалния принтер Epson Stylus CX4300 по ID

Повече подробности: Търсене на драйвери от hardware ID

Метод 5: Стандартният инструмент за Windows

"Мениджърът на устройства", споменат по-рано, може да инсталира драйвер, като го намери на своите сървъри. Тази опция не е без недостатъци - наборът от драйвери на Microsoft не е пълен и често не са инсталирани най-новите версии. Освен това няма да получите персонализиран софтуер, чрез който да се предлагат допълнителни функции на MFP. Самото устройство обаче ще бъде разпознато правилно от операционната система и ще можете да го използвате по предназначение.

Инсталиране на драйвери за Epson Stylus CX4300 MFP през Device Manager

Повече подробности: Инсталиране на драйвери с помощта на стандартни инструменти за Windows

Разгледахме 5 начина да инсталираме драйвера на устройството Epson Stylus CX4300 all-in-one. Използвайте най-лесните и най-удобни за вас.