Грешките са нормално явление в операционните системи Windows. Те възникват по различни причини - от неуспехи в самата операционна система до неправилни действия на потребителя. Днес ще говорим за факторите, причиняващи диалоговия прозорец със съобщението "Not a win32 application".

Грешка „Не е приложение на win32“ в Windows XP

Причините за това поведение на системата са много. Нека започнем с факта, че изключваме банален отказ в Windows, който може да бъде „излекуван“ чрез рестартиране на компютъра. Ако съобщението продължава да се показва, преминете към други методи за решаване на проблема.

Причина 1: Несъответствие на дълбочината на битовете

Това е основният фактор, причиняващ грешката. Ако дадено приложение е предназначено за 64-битови системи и ние се опитваме да го стартираме на x86, тогава, разбира се, това няма да работи. Можете да поправите ситуацията, като изучите системните изисквания на програмата и откриете бита на Windows, инсталиран на компютъра. След това трябва да използвате подходящо разпределение.

Откриване на битността на системата Windows XP

Повече информация: Как да разберете битността на Windows XP

Доста често разработчиците пускат инсталатори отделно за x86 и x64. Обикновено в такива случаи името на файла съдържа индикация за дълбочината на битовете, например: "Winrar-x64-571ru.exe", "Winrar-x86-571ru.exe"... Понякога битността явно не е написана в името, ако не е x64: "Winrar-x64-571ru.exe" (64 бита), "Winrar-571ru.exe" (32 бита). На уебсайтовете може да изглежда така:

Посочване на битовост на дистрибуционния комплект за изтегляне на страницата на сайта

Причина 2: Повредени или липсващи програмни файлове

Обсъжданата грешка може да възникне, ако програмните файлове в инсталационната папка са повредени или липсват. Това може да се случи поради неправилна инсталация, действия на вируси или антивируси, както и след действия на самия потребител. Решението е просто: преинсталирайте приложението, т.е. преинсталирайте го, без първо да го деинсталирате. Ако този метод не помогне, трябва да опитате да деинсталирате с помощта на специален софтуер, например, Revo Uninstallerи след това извършете нова инсталация.

Деинсталиране на приложения с Revo Uninstaller в Windows XP

Повече информация: Как да използвам Revo Uninstaller

Друга причина е повреден инсталатор. В този случай трябва да го изтеглите от друг източник или по-добре от официалния сайт.

Причина 3: NET Framework и Microsoft Visual C ++ Redistributable

Програмите могат да работят неправилно или изобщо да отказват стартиране поради липсата на платформа в системата NET Framework, Пакети за разпространение на Microsoft Visual C ++ или техните актуализации. Това важи особено за продукти, разработени с помощта на нови версии на тези инструменти. Решението ще бъде да инсталирате нови актуализации от официалния уебсайт на Microsoft.

Актуализиране на Microsoft .Net Framework с ASoft .NET детектор на версии

Повече информация: Как да актуализирате .NET Framework
Изтеглете Microsoft Visual C ++ за разпространение

Причина 4: Вируси и антивируси

Вирусната атака може да доведе до множество проблеми, включително появата на различни видове грешки в работата на програмите. Ако подозирате инфекция, трябва незабавно да предприемете действия под формата на сканиране и премахване на вредители. Как да направите това, прочетете статията на връзката по-долу.

Сканиране и премахване на вируси с Kaspersky Virus Removal Tool

Повече информация: Борба срещу компютърните вируси

Антивирусните програми могат също така да предотвратят стартирането на някои изпълними файлове (exe) поради подозрителното им поведение или липсата на надеждни приложения в базите данни. Опитайте да деактивирате вашия антивирус и да проверите дали работи.

Деактивирайте 360 Total Security Antivirus

Повече информация: Как да деактивирам антивирусната програма

Ако грешката е изчезнала, трябва да помислите за отказ от използване на проблемния софтуер (когато стартира или работи, се появява съобщение), търсене на аналози или, ако това е пиратско копие, изтегляне на официалната версия и закупуване на лиценз.

Заключение

Всички горепосочени методи за отстраняване на грешката „Не е приложение за win32“ няма да работи, ако е причинено от вътрешни проблеми на операционната система. В такива ситуации първо трябва да опитате да възстановите Windows в предишно състояние.

Повече информация:
Методи за възстановяване на Windows XP
Как да възстановите Windows XP с помощта на USB флаш устройство

Ако връщането не е помогнало, ще трябва да преинсталирате Windows, може би дори да използвате различна, силно желана, чиста (не "компилирана") лицензирана дистрибуция.