Необходимостта от използването на два компютъра може да възникне в ситуации, в които силата на първия компютър е изцяло включена в работата или подготовката на проекта. Вторият компютър в този случай изпълнява обичайните ежедневни функции под формата на уеб сърфинг или подготовка на нов материал. В тази статия нека поговорим как да свържете два или повече компютъра към един монитор.

Свържете два компютъра към монитора

Както беше казано по-рано, вторият компютър помага да се работи пълноценно, докато първият се занимава с ресурси с високи ресурси. Не винаги е удобно да преминете към друг монитор, особено тъй като при инсталирането на втората система може просто да няма място в стаята ви. Вторият монитор също може да не е на разположение поради редица причини, включително финансови. Тук приходите идват от специално оборудване - ключ KVM или "switch", както и програми за отдалечен достъп.

Метод 1: Превключвател KVM

Превключвателят е устройство, което може да изпраща сигнал към екрана на монитора от няколко компютъра. В допълнение, той ви позволява да свържете един набор от периферни устройства - клавиатура и мишка и да ги използвате, за да контролирате всички компютри. Много превключватели позволяват използването на акустична система (предимно стерео) или слушалки. При избора на ключ, трябва да обърнете внимание на комплекта от портове. Трябва да се ръководите от съединителите на вашата периферия - PS / 2 или USB за мишка и "Claudia" и VGA или DVI за монитора.

Портове за свързване на периферни устройства на KVM комутатора

Сглобяването на превключвателите може да се извърши или с използване на корпус (кутия) или без него.

Корпус и отворена рамка на KVM комутатора

Свързване на превключвателя

При сглобяването на такава система няма нищо сложно. Достатъчно е да свържете всички кабели и да извършите още няколко действия. Нека разгледаме връзката на пример за превключвател D-Link KVM-221.

Пълни кабели за свързване на превключвателя KVM към компютри

Обърнете внимание, че когато изпълнявате описаните по-горе стъпки, и двата компютъра трябва да бъдат изключени, в противен случай може да има различни грешки при работата на KVM.

 1. За всеки компютър свързваме VGA и аудио кабели. Първият е свързан със съответния конектор на дънната платка или видеокартата.

  Свържете видео кабела към VGA конектора на компютъра

  Ако не съществува (това се случва, особено в съвременните системи), трябва да използвате адаптер в зависимост от вида на изхода - DVI, HDMI или DisplayPort.

  Сортове видео конектори за свързване на монитора към компютър

  Прочетете още:
  сравнение HDMI и DisplayPort , DVI и HDMI
  Свържете външен монитор към лаптопа

  Аудио кабелът е включен в линейния изход на вградената или дискретна аудиокарта.

  Свържете аудио кабела към звуковата карта на компютъра

  Не забравяйте също да свържете USB за захранване на устройството.

  Свързване на допълнително USB захранване за превключвателя KVM

 2. По-нататък същите кабели са включени в ключа.

  Свързване на видео и аудио кабели към конекторите на KVM превключвателите

 3. Монитор, акустика и мишка с клавиатура са свързани към съответните конектори от противоположната страна на ключа. След това можете да включите компютрите и да започнете работа.

  Свързване на периферни устройства към конекторите на KVM превключвателите

  Превключването между компютрите се осъществява чрез бутон на корпуса на комутатора или горещите клавиши, чийто комплект за различните устройства може да се различава, затова прочетете ръководствата.

  Бутон за включване на свързаните компютри в корпуса на KVM превключвателя

Метод 2: Софтуер за отдалечен достъп

За да видите и управлявате събития на друг компютър, можете също да използвате специални програми, например, TeamViewer , Недостатъкът на този метод е в зависимостта от операционната система, което значително намалява броя на функциите, налични в "железните" контролни инструменти. Например, с помощта на софтуера не можете да конфигурирате BIOS и да извършвате различни действия по време на зареждане, включително от подвижни носители.

Управлявайте компютъра си с TeamViewer

Прочетете повече:
Преглед на програмите за отдалечено администриране
Как да използвате TeamViewer

заключение

Днес научихме как да свързваме два или повече компютъра към монитора с помощта на KVM комутатор. Този подход ви позволява едновременно да обслужвате няколко машини и да използвате рационално своите ресурси, за да работите и да решавате ежедневните проблеми.