Важен фактор, който влияе върху функционалността на операционната система Android и списъка с функции, които получава потребителят на системата, е наличието на фърмуера на Google в тази или тази версия на фърмуера. Ами ако съм свикнал с всичко Пазар на Google Play и други фирмени приложения липсват? Съществуват доста прости начини за коригиране на ситуацията, което ще бъде обсъдено в материала по-долу.

Официалният фърмуер от производителя за устройства с Android често престава да съществува, т.е. те не се актуализират след сравнително кратко време след пускането на устройството. В този случай потребителят е принуден да прибегне до използването на модифицирани версии на операционната система от програмисти на трети страни. Тези персонализирани фърмуери най-често не извършват услуги на Google поради редица причини, а собственикът на смартфон или таблет трябва да ги инсталира самостоятелно.

Потребителски фърмуер без услугите на Google

В допълнение към неофициалните версии на Android, липсата на необходимите компоненти от Google може да се характеризира с софтуерни черупки от много производители на китайски устройства. Например, Aliexpress смартфони Xiaomi, Meizu и устройства с малко известни марки доста често не носят необходимите приложения.

Инсталиране на Gapps

Решаването на проблема с липсващите приложения на Google в устройството с Android в повечето случаи е инсталирането на компоненти, наречени Gapps и предлагани от екипа на проекта OpenGapps.

Услуги и приложения на Google OpenGapps

Има два начина да получите обичайните услуги на всеки фърмуер. Трудно е да се определи кое решение ще бъде по-предпочитано, оперативността на определен метод се определя в много отношения от конкретен модел на устройството и версията на инсталираната система.

Метод 1: Отворете мениджъра на Gapps

Най-лесният начин за инсталиране на приложения и услуги на Google на почти всеки фърмуер е използването на приложението Android Open Gapps Manager.

Методът работи само ако имате правата на root на устройството!

Изтеглянето на инсталатора на приложения е достъпно на официалния сайт.

Изтеглете Open Gapps мениджъра за Android от официалния сайт

 1. Изтеглете файла с приложението, като използвате горната връзка, след което го поставете във вградената памет или на картата с памет на устройството, ако изтеглянето е от компютър.
 2. Отворете Gapps, за да изтеглите приложението за Android от официалния сайт

 3. Стартирайте opengapps-app-v ***. Apk , като използвате който и да е файлов мениджър за Android.
 4. Отворете Gapps Manager стартирай apk-файла, за да инсталирате приложението

 5. В случай на искане за забрана на инсталирането на опаковки, получени от неизвестни източници, ние предлагаме на системата възможността да ги инсталираме, като маркираме съответния елемент в менюто за настройки
 6. Отворете разрешението на Gapps Manager за инсталиране на пакета

 7. Следвайте инструкциите на инсталатора.
 8. Отворете инсталирането на Gapps Manager, разрешения

 9. Когато инсталацията приключи, изпълнете функцията за Отваряне на Gapps Manager.
 10. Отворете приложението за стартиране на Gapps Manager

 11. Много е удобно инструментът веднага след старта да определи вида на инсталирания процесор, както и версията на Android, на която е базиран инсталираният фърмуер.

  Отворете Gapps Manager определението за архитектура и версия на Android

  Параметрите, дефинирани от съветника за настройка на Open Gap Manager, не се променят, като се натисне "Next", докато се появи екранът за избор на пакет.

 12. На този етап потребителят трябва да определи списъка с приложенията на Google, които ще бъдат инсталирани. Ето доста сложен списък от опции.

  Отворете пакета Gapps Manager с приложенията на Google

  Подробности за това кои компоненти са включени в пакета могат да бъдат намерени от тази връзка , В повечето случаи можете да изберете пакета "Pico" , който включва услугата PlayMarket и свързаните с него услуги, след което да изтеглите липсващите приложения от магазина за приложения на Google.

 13. След като дефинираме всички параметри, кликваме върху "Изтегляне" и изчакаме изтеглянето на компонентите, след което блокът "Инсталиране на пакета" стане достъпен.
 14. Отворете пакета за изтегляне на мениджъра на Gapps с Gapps

 15. Предоставяме правата на root права за приложението. За да направите това, отворете менюто с функции и изберете "Настройки" , превъртете надолу списъка с опции, намерете елемента "Използване на администраторските права" , задайте превключвателя на "Включено". След това отговорете положително на заявката за предоставяне на права на суперпотребител на инструмента в прозореца за заявка за мениджър на мениджър корен привилегии.
 16. Вижте също: Получаване на права на root потребители KingROOT , Framaroot , Корен Гений , Кинг Корен

  Отворете Gapps Manager, който предоставя програма с коренни права

 17. Върнете се в главния екран на приложението, кликнете върху "Инсталиране" и потвърдете всички заявки на програмата.
 18. Отворете Gapps Manager стартира инсталирането на услугите на Google

 19. Инсталацията се извършва автоматично и в процеса на нейното рестартиране устройството ще бъде рестартирано. Ако операцията е успешна, устройството ще започне с услугите на Google.

Отворете услугите на Gapps Google

Метод 2: Модифицирано възстановяване

Горният начин за получаване на Gapps на устройството с Android е сравнително ново предложение на проекта OpenGapps и не работи във всички случаи. Най-ефективният начин за инсталиране на въпросните компоненти е да се включи специално подготвен zip пакет чрез персонализирано възстановяване.

Изтеглете пакета Gapps

 1. Следваме връзката по-долу на официалния сайт на проекта Open Gapps.
 2. Изтеглете Open Gapps за инсталиране чрез възстановяване

  Отворете главната страница на Gapps на официалния сайт

 3. Преди да кликнете върху бутона "Изтегляне" , на страницата за изтегляне трябва да изберете опциите:
  • "Платформа" е хардуерната платформа, на която е изградено устройството. Най-важният параметър, при правилния избор на който зависи успехът на инсталационната процедура и по-нататъшната работа на услугите на Google.

   Отворете Изтегляне на пакета Gapps Избор на хардуерната платформа

   За точно определяне на платформата трябва да се обърнете към възможностите на някой от помощните инструменти за тестване на Android, например Benchmark на Antutu или AIDA64.

   Отворете Gapps Изтеглете пакета за определение на хардуерната платформа

   Или можете да получите достъп до търсачката в Интернет, като въведете в заявката модела на инсталирания в устройството процесор + "спецификации". На официалните сайтове на производителите задължително да се посочи архитектурата на процесора.

  • Отворете Gapps Изтеглете дефинирането на пакета на хардуерната платформа чрез търсачката

  • "Android" е версията на системата, на която е базиран фърмуерът, инсталиран на устройството.
   Можете да прегледате информацията за версията в менюто с настройки за Android, като изберете "За телефона" .
  • Отворете Gapps Определяне на версията на Android в менюто За телефона

  • " Вариант" е набор от приложения, предназначени за инсталиране. Този елемент не е толкова важен, колкото и предходните две. Ако има съмнение относно верността на избора, задайте "запас" - стандартният набор, предлаган от Google.
 4. Отворете пакета за избор на пакета за изтегляне на пакета Gapps

 5. След като се уверите, че всички параметри са избрани правилно, започваме да изтегляте пакета, като кликнете върху бутона "Изтегляне" .

Отворете Gapps започнете да изтегляте пакет за възстановяване

монтаж

За да инсталирате Gapps на устройството си с Android, трябва да имате променена среда за възстановяване TeamWin Recovery (TWRP) или ClockworkMod Recovery (CWM) ,

Отворете персонализираното възстановяване на Gapps за инсталиране на Gapps

За инсталирането на персонализирано възстановяване и работа в тях можете да прочетете в материалите на нашия уебсайт:

Прочетете повече:
Как да мигате устройство с Android чрез TeamWin Recovery (TWRP)
Как да мигате устройство с Android чрез възстановяване на ClockworkMod (CWM)

 1. Поставете пощенския пакет с Gapps на картата с памет, инсталирана в устройството или във вътрешната памет на устройството.
 2. Рестартираме в персонализирано възстановяване и добавяме компоненти към устройството чрез менюто "Инсталиране" в TWRP

  Отворете инсталирането на Gapps чрез TeamWin Recovery (TWRP)

  или "Инсталиране на Zip" в CWM.

 3. Отворете инсталирането на Gapps чрез възстановяване на ClockworkMod (CWM)

 4. След извършването на операцията и рестартирането на устройството получавате всички обичайни услуги и функции, предлагани от Google.

Отворете Gapps Услугите и приложенията на Google са инсталирани на устройството

Както можете да видите, въвеждането на услугите на Google в Android, в случай на тяхното отсъствие след фърмуера на устройството, е не само възможно, но и относително лесно. Най-важното е да използвате инструменти от реномирани програмисти.